Ciasto drożdżowe inaczej
3/4 szkl.mleka
3/4 szkl.cukru
5 dkg drożdży
3/4 kostki masła lub margaryny
50 dkg maki
szczypta soli cukier waniliowy
3 jajka
Do naczynia wlać ciepłe mleko,wbić jajka ,cukier i wszystko wymieszać.
Na powstały płyn posypać rozkruszone drożdże,nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na
8 godz.
Po tym czasie wsypać makę,wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz,dodać cukier waniliowy i sól.Mozna dodac rodzynki.
Dobrze wymieszać/wyrobić pałką.
Piec w nagrzanym piekarniku 45 min.
Z podanych proporcji wychodzi jedna długa blaszka
Proszę nie pytać o szczegóły techniczne,bo ciasta jeszcze nie piekłam,tylko jadłam-było pyszne-smakowało jak klasyczne drozdzowe