Uwielbiam sałatkę z fety i dlatego robię ją z tego co akurat mam. Taka ala grecka mi wychodzi. stałym składnikiem jest pokrojona w kostkę feta, pomidor, papryka, ogórek zielony i teraz to co mam: rzodkiewka, sałata - rwę ją a nie kroję, jest wtedy smaczniejsza; kapusta pekińska, oliwki (uwielbia mąż, ja nie za bardzo).
Sos niestety stosuję gotowy tzw. sos do sałatek, ale bardzo go lubimy z mężem
Prócz tego takie zareklamowwane przez pewną firmę, ale rzeczywiscie są pyszne te przepisy a ich produkty przynajmniej u mnie mają konkurencyjną cenę... podaję więc w oryginale
sałatka imieninowa
opakowanie sera FETA *, kefir naturalny**, mały kalafior, puszka kukurydzy konserwowej, 10 dkg rodzynek, 3 ząbki czosnku.
Surowy kalafior oczyścić, pokroić na drobne części i wymieszać z rodzynkami i kukurydzą. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z kefirem** i następnie ze wszsytkimi składnikami. Ser FETA pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny.
* z Mlekowity; ** Freskovita
Lekka sałatka z makaronem 100g = 250kcal
opakowanie sera feta ligth, 25 dag kolorowego makaronu świderki, 1 duzy pomidor, 5 dag czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Makaron ugotować w posolonej wodzie na pól twardo, oddcedzić. Pomidor sparzyć,zdjąć skórkę, usunąć pestki i miązsz pokroić w kostkę. Serek feta pokroic w kostkę, oliwki przeciąć na pól. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wymieszać.