Rolady
: sob mar 06, 2010 3:35 pm
Przepis na Roladę szpinakową z łososiem podawałam na Dietach, ale na prośbę Onaeli podaję także tutaj.
Rolada szpinakowa z łososiem
15 dkg wędzonego łososia (ja kupiłam tzw.. brzuszki, bo są tańsze)
20 dkg twarogu chudego
50 dkg szpinaku mrożonego
4 jajka
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki posiekanego koperku
otarta skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
Szpinak rozmrozić, udusić na patelni. Wystudzić, dodać żółtka roztrzepane widelcem oraz ubitą pianę z białek. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę szpinakową. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Ser wymieszać z jogurtem, otartą skórką z cytryny i sokiem oraz koperkiem. Dodać sól. Ser rozsmarować na wystudzonym szpinaku. Na serze ułożyć łososia.
Delikatnie zwinąć w roladę ( ja zwinęłam w tym samym papierze, którym była wyłożona blaszka) i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Tą roladę robiłam poraz drugi i wtedy zamiast gałki muszkatołowej dodałam zmiażdżony czosnek, smak jest o wiele lepszy.
Rolada szpinakowa z łososiem
15 dkg wędzonego łososia (ja kupiłam tzw.. brzuszki, bo są tańsze)
20 dkg twarogu chudego
50 dkg szpinaku mrożonego
4 jajka
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki posiekanego koperku
otarta skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
Szpinak rozmrozić, udusić na patelni. Wystudzić, dodać żółtka roztrzepane widelcem oraz ubitą pianę z białek. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę szpinakową. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Ser wymieszać z jogurtem, otartą skórką z cytryny i sokiem oraz koperkiem. Dodać sól. Ser rozsmarować na wystudzonym szpinaku. Na serze ułożyć łososia.
Delikatnie zwinąć w roladę ( ja zwinęłam w tym samym papierze, którym była wyłożona blaszka) i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Tą roladę robiłam poraz drugi i wtedy zamiast gałki muszkatołowej dodałam zmiażdżony czosnek, smak jest o wiele lepszy.