Drobne ciastka i ciasteczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: gruby miś » pt lis 26, 2010 5:03 pm

oj, właśnie u mnie oczekuje na wałkowanie i wykrawanie ciasto z innego przepisu, ale co to u nas z kilograma mąki ;) pewnie i na Twoje pierniczki cebulko się pokuszę, bo wyglądają tak, jak lubię najbardziej! [super]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: cicho_borowska » sob lis 27, 2010 10:57 pm

Pierniczki przecudnej urody. [brawo]
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: magdziołek » pn lis 29, 2010 1:00 pm

"Rożki" -rogaliki z marmoladą (lub mięsem).

1/2kg mąki
250g margaryny (roztopić)
50g, drożdży,
3 łyżki mleka
1 całe jajko (+ 1 całe jajko rozmącone do posmarowania rogalików przed pieczeniem) .
1łyżeczka cukru
( nie zostawiam niczego do wyrośnięcia, wszystko robię od razu i tyle ;) ) .

W misce wymieszać drożdże+ mleko + jajko+ cukier.
Do tego od razu wsypać mąkę i wlać roztopioną margarynę. Wszystko wymieszać, zagnieść ciasto. Dla ułatwienia rozwałkowywania, podzielić na np 3 części. Każdą rozwałkować jak pizzę i wykroić trójkąty ( jak pizzę), na każdy trójkącik nałożyć marmoladę. Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarował rozmąconym całym jajkiem. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temp. 180c. do ładnego zrumienienia. około 45min. Po lekkim ostygnięciu rogalików, polukrować.

Ponieważ, ciasto właściwie nie jest słodkie, używam go do robienia pierożków z mięsem. Też je wtedy piekę w piekarniku. Do barszczu są po prostu rewelacyjne :) .
Ostatnio zmieniony śr gru 01, 2010 6:38 pm przez magdziołek, łącznie zmieniany 1 raz
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: magdziołek » pn lis 29, 2010 1:46 pm

Cebuleczko, pytanie w sprawie pierniczków... czy pierwszą partię wstawiasz do zimnego piekarnika, czy od razu do gorącego?
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Cebulka » pn lis 29, 2010 1:55 pm

Dzięki za przepis [tuli]

Tak, wszystkie pierniczki od razu do gorącego :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: gruby miś » pn lis 29, 2010 2:29 pm

ostatnio, co chwila piekę bułeczki drożdżowe dla trolląt, a przepis jest tylko odrobinę inny od magdziołkowego - w moim są trzy jajka, za to nie ma mleka - oryginalnie ten przepis z którego korzystam też był na rogaliki, ale jakos rogaliki wychodzą mi krzywo, za to bułeczki prima sort! [lol]
nadziewam je jabłkami, powidłami, masą makową, twarożkiem, ale z pikantym farszem też są pyszne ;)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Cebulka » pt gru 03, 2010 10:58 am

Dobrze, że zamieściłaś te dwa zdjęcia, bo inaczej za nic bym nie załapała, o co chodzi z tym zawijaniem [haha]
Myślałam że chodzi o zwykłe wiatraczki, tylko tak dziwnie napisane :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » pt gru 03, 2010 11:13 am

Sagi,podaj ten przepis,bo bardzo mi się podobają te gwiazdy
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: amita » pt gru 03, 2010 11:31 am

Dziekować :)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: ulotna chwila » ndz gru 12, 2010 7:15 pm

Wczoraj piekłam z dzidziulem ciasteczka imbirowe

ObrazekObrazek

ale nie wiem, czy to był dobry pomysł żeby piec je tak wcześnie, bo raczej do świąt nie wytrwają :D
za tydzień zamierzam upiec katarzynki i ciasteczka orzechowe bez mąki
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: tuurma » ndz gru 12, 2010 8:01 pm

Ulotna, mam dwa pytania:
a) gdzie przepis
b) jak zrobić te wytłaczanki

no i może jeszcze
c) czy prowadzisz sprzedaż wysyłkową? [devil]
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: gruby miś » ndz gru 12, 2010 8:28 pm

to ja poczekam, na odpowiedź, na zestaw pytań tuurmy [haha]

dziś zrobiłam francuskie tak zwinięte, jak pokazała sagi, a na środku każdej gwiazdy położyliśmy połówkę brzoskwini w syropie, po posypaniu czekoladową posypką wyszły cudne słoneczniki, takie w sam raz na pochmurny dzień [slonce]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Samanta » ndz gru 12, 2010 9:28 pm

tuurma pisze:Ulotna, mam dwa pytania:
a) gdzie przepis
b) jak zrobić te wytłaczanki

no i może jeszcze
c) czy prowadzisz sprzedaż wysyłkową? [devil]


1. Na pierwsze pytanie ci nie odpowiem, chyba że chcesz mój przepis na imbirki?
2. To są takie specjalne stempelki, ciach i już!

Moje dzisiejsze, jeszcze nie lukrowane:

Obrazek Obrazek
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: ulotna chwila » ndz gru 12, 2010 10:55 pm

tuurma pisze:Ulotna, mam dwa pytania:
a) gdzie przepis
b) jak zrobić te wytłaczanki

no i może jeszcze
c) czy prowadzisz sprzedaż wysyłkową? [devil]


a)
300g melasy
220g margaryny
200g cukru pudru
750g mąki
2jajka
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki mielonych goździków

margarynę roztopić z melasą i cukrem, przestudzić, sypkie składniki wymieszać, dodać jajka i płynne składniki, wyrobić ciasto (zagniata się błyskawicznie)
ciasteczka powinny być cienkie

piec 8-10minut w 175 stopniach

b)
o tak! :D
Obrazek
ta maszyneria to stempelki Wiltona z wymiennymi obrazkami (3 sztuki w opakowaniu kosztowały chyba jakieś 50 zł , dokładnie nie pamiętam

c) gdybym miała więcej czasu, to z przyjemnością bym Ci podesłała paczuszkę pachnącą imbirem, a tak to loteria, za tydzień mam jarmark świąteczny i zamiast ciasteczek będę dziergać stroiki świąteczne

Sami czy to kultowe Katarzynki?bo tak wyglądają :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: tomicron » pn gru 13, 2010 8:57 am

Ulotna, Samanta - przemniamuśnie prezentują się Wasze wypieki [jezyk] :*
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani
 
Posty: 3286
Rejestracja: sob maja 10, 2008 10:30 pm

Postautor: Wiedźma » pn gru 13, 2010 10:47 am

Mam pytanie do ulotnej chwili .
Gdzie można kupić melasę , której w przepisie jest 300g?
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: tuurma » pn gru 13, 2010 11:37 am

U nas w delikatesach sprzedają w słojach pod nazwą "dark treacle", b. ciemne, konsystencji miodu mniej więcej. Zdaje mi się, że to się po polsku nazywa melasą.
Stempelki bardzo fajne, zaraz zapytam wujka Google skąd je wziąć :)
No i dzięki za przepis, może się zmobilizuję, choćby i bez wzorków na górze, mam za to ciekawe foremki.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: tuurma » pn gru 13, 2010 11:48 am

Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: gruby miś » pn gru 13, 2010 1:14 pm

Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: ulotna chwila » pn gru 13, 2010 1:56 pm

Tomi zapraszam na degustację :)

Wiedźmo ja użyłam płynnej melasy trzcinowej, jest taka jak opisała Turma, ale mam takie małe spostrzeżenie, że pachnie bardzo podobnie do ciemnego cukru trzcinowego i jakbyś nie dostała melasy, to zaryzykowałabym zamiennie użycie właśnie tego w/w cukru
a kupiłam ją w osiedlowych delikatesach na stoisku ECO

widzę, że stempelki znalezione :D były jeszcze kiedyś takie z innymi wzorkami, ale nie kupiłam, a teraz to już ich nigdzie nie mogę zlokalizować :?

chyba nie pokazałam Wam dzidziulowego torta, co niniejszym czynię :D
ObrazekObrazek

ale dzisiaj kicha w pracy....tak sobie myślę, że powinnam zainstalować sobie na zapleczu piekarnik elektryczny i w wolnej chwili robić np pierniczki ;)

a właśnie tak mi się jeszcze coś przypomniało
czy któraś z Was robi musy czekoladowe?
robiłam wczoraj na deser, wydawało mi się, że mieszałam wszystko delikatnie, ale nie wyszły takie puszyste i sztywne jak powinny, a może trzeba dodać trochę żelatyny?
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Ciasteczka (16)

Postautor: ulotna chwila » pn gru 13, 2010 4:01 pm

Poczęstuję Was gorącymi suflecikami :)
Obrazek

a tu przepis:
-100 g masła
-130g gorzkiej czekolady
-2 jajka
-150 g cukru
-3 łyżki mąki

masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić, zmiksować jaja z cukrem i mąką, połączyć z czekoladą
masę przelać do 3/4 wysokości do wysmarowanych masłem kokilek, piec w 190-200 stopniach ok 18-20 minut

serwować jeszcze gorące ( w środku powinny być półpłynne)
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn gru 13, 2010 4:09 pm

Jejku ale fajne [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: tuurma » pn gru 13, 2010 5:23 pm

Tak tu sobie słodzimy, ale ta tarta już wszystko przebija - orgiastyczna bomba kaloryczna! [diabel]
Właśnie zjadłam batonik Daim (moja niezdrowa namiętność) i tylko dzięki temu nie rzuciłam się do pieczenia takiej tarty :)

A sufleciki ech, marzenie. Jakbym miała jakiś czasopodwajacz to bym upiekła wszystko :)
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: tomicron » wt gru 14, 2010 9:39 am

ulotna chwila pisze:Tomi zapraszam na degustację :)

Ulotna :* nie kuś bo wpadnę i zjem wszystko ;>
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani
 
Posty: 3286
Rejestracja: sob maja 10, 2008 10:30 pm

Postautor: ulotna chwila » wt gru 14, 2010 12:35 pm

Tomi grozisz, czy obiecujesz ? [lol]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Sz_elka » wt gru 14, 2010 1:17 pm

Tomi tak zawsze .... ;> ... nigdy do końca nie wiadomo! [devil]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Baś_22 » wt gru 14, 2010 9:40 pm

Mój piernikowy zawrót głowy i radosna twórczość wzornicza [haha] [haha]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Wiedźma » wt gru 14, 2010 9:54 pm

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: Sz_elka » wt gru 14, 2010 10:01 pm

Baś_22 pisze:Mój piernikowy zawrót głowy i radosna twórczość wzornicza [haha] [haha]

No ba 8) Basia! :) bajkowe! [brawo]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Cebulka » śr gru 15, 2010 8:39 am

Pięknie dziewczyny [brawo]
Czuć magię Świąt [super]

Hmm tam jest jedno bardzo inspirujące zdjęcie na stronce od Gabi... [skrob]
Zobaczymy czy mi starczy w tym roku czasu jeszcze na kruche ciasteczka, bo pierniczków juz mam dość [lol]


Tośka - ja zupełnie nie wiem czemu się uśmiechnęłam na twój niewinny dopisek w nawiasie [niekoniecznie] o spirytusie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Tosia » śr gru 15, 2010 9:25 am

Cebulka pisze:

Tośka - ja zupełnie nie wiem czemu się uśmiechnęłam na twój niewinny dopisek w nawiasie [niekoniecznie] o spirytusie [haha]


Cebuleczko bo to dla smaku i konserwacji ;) [haha] , no i jeśli są dzieci to [skrob] no nie wiem jak z tym spirytusem by to było :)
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Wiedźma » śr gru 15, 2010 9:40 am

Cebulka pisze:Hmm tam jest jedno bardzo inspirujące zdjęcie na stronce od Gabi...

Czy chodzi Ci Cebulko o tę choinkę ? To zrobił nasz kolaga Radzio.
Jest naprawdę wspaniała :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości