Przy okazji szukania buraczanego placka znalazłam w Kafeteriowych przepisach jeszcze dwie dyniowe propozycje, to uzupełniam nasze dyniowe kompendium
[25.11] 02:11 Mikros
RACUSZKI Z TWAROŻKU I DYNI
40 dag dyni, 2 jajka, 6 pełnych łyżek mąki, 12 dag twarogu, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, łyżka spirytusu, jak ktoś lubi może dodać 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, olej do smażenia.
Dynię zetrzeć na tarku o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać. Jaja rozdzielić, białka ubić na sztywno, dodając cukier waniliowy i po łyżce cukier puder, ubijać aż będzie szkliste /jak na biszkopt/, dodać żółtka i ponownie ubić. Do masy jajecznej wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać lekko odciśniętą dynię, drobno pokruszony twaróg, spirytus i dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiano małe placuszki. Racuszki są tak dobre, że warto ilość podwoić. Dla łasuszków można podawać z bitą śmietaną. Ja podaję z dżemem z dyni z dodatkiem imbiru. Bardzo ważne! Spirytus dodaję bo inaczej bardzo chłoną tłuszcz.
********************************************************************************************
[24.11] 22:35 Mikros
TARTA Z SERA I DYNI
Na ciasto do tarty przepis podawałam więc nie będę się powtarzać. Do słodkich tart - z dyni czy z owoców dodaję do ciasta na jedną porcję, 2 łyżki cukru pudru. 1,5 - 2 kg dyni - usunąć miąższ i pestki, obrać ze skórki, pokroić na dość grubą kostkę, zalać połową szklanki wody lekko osolonej i połową szklanki mleka, gotować pod przykryciem ok. 10-15 min - uważając by nie była zbyt miękka. Odcedzić, ostudzić, zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Połączyć z drobno rozkruszonym twarogiem /25-30 dag/, dodać 1-2 ubite jaja , przyprawić do smaku cukrem, cukrem waniliowym, można dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w temp. 180 - 200°C około 30 min. Zalać przygotowanym sosem z 3-4 łyżek gęstej śmietany wymieszanej z cukrem do smaku i 1-2 jajami. Zapiec ok. 10 min.
********************************************************************************************
[27.11] 20:15 Miga
Mikros - własnie spałaszowaliśmy tartę z serem i dynią, byli goście i wszyscy orzekli, że jest REWELACYJNA. Przy okazji, ponieważ lubię w kuchni eksperymenty, po wypróbowaniu masy doszłam do wniosku, że ugotowana dynia z twarogiem i odrobiną cukru sama w sobie może być deserem. Na dodatek niskokslorycznym, zdrowym i lekkostrawnym
********************************************************************************************