Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Samanta » pn kwie 05, 2010 5:28 pm

Baś_22 pisze:Sami bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie [prosi]

Jeśli chodzi o tą Twoją koleżankę, to mam nadzieję, że już przestała dla Ciebie nią być [?] no po takim "występie" ja przynajmniej bym ją "skreśliła z listy" [shock] Od razu nasuwa się słynne powiedzonko "podłość ludzka nie zna granic" [haha] Bożeny Dykiel, która grała postać Kolędowej w filmie "Wyjście awaryjne" :)


Hehe... trafiła na drugą listę. Moja córka kilka lat temu powiesiła sobie w pokoju ładnie oprawioną listę ludzi, którzy mogą ją pocałować w d....
Wtedy narobiłam rabanu i palnęłam gadkę, teraz sama mogłabym stworzyć niezłą taką listę [lol]
A Kolędowa i jej wyjście awaryjne ( wyjście było właściwie Kolędy) jest the best i co z tego że w każde święta leci!
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: lucysia » pn kwie 05, 2010 6:51 pm

Sami ja niedługo wybieram się na Słomczyn.Może znajdę garnek taki jaki mówisz.Czy dobrze rozumiem,chodzi ci o taki rzymski garnek?Mam taki jeden właśnie ze Słomczyna ,kupiłam za 30 zł.i jest świetny z tym że używam go raczej do pieczeni niż chleba bo do chleba mam maszynę.

Np.taki:
Obrazek

Ja mam inny,z kłosami na wierzchu i chyba większy i polewany szkliwem jakowymś,bo taki szorstki to on jest tylko na pokrywce a cały dół jest szkliwiony.Jeżeli znalazłabym coś w tym stylu to wżiąść?
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Samanta » pn kwie 05, 2010 7:36 pm

lucysia pisze:Sami ja niedługo wybieram się na Słomczyn.Może znajdę garnek taki jaki mówisz.Czy dobrze rozumiem,chodzi ci o taki rzymski garnek?Mam taki jeden właśnie ze Słomczyna ,kupiłam za 30 zł.i jest świetny z tym że używam go raczej do pieczeni niż chleba bo do chleba mam maszynę.

Np.taki:
Obrazek

Ja mam inny,z kłosami na wierzchu i chyba większy i polewany szkliwem jakowymś,bo taki szorstki to on jest tylko na pokrywce a cały dół jest szkliwiony.Jeżeli znalazłabym coś w tym stylu to wżiąść?

A bardzo chętnie a da rade go potem przesłać pocztą i nie stłuc? Zawsze lepiej jak jest taki szorstki ale szkliwiony tez jest ok i bardzo chętnie. A mogłabyś ten swój garnek pomierzyć?
Ale dlaczego Ty kochana nie używasz go do pieczenia chleba skoro go masz?! To jest zmarnowanie porządnego garnka! Pieczeń pieczenią a chleb chlebem, jedno drugiemu nie przeszkadza! Razem ich przecież piec nie będziesz tylko po kolei! [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: lucysia » wt kwie 06, 2010 6:52 am

Tylko że mi nie wychodzi w tym garnku [cry] .A w maszynie wyjdzie zawsze i wszystkim smakuje i mniej pracy ;) więc się poddałam.A kupiłam go właśnie z myślą o chlebie.
Ten mój garnek to ma tak :
szer.24;dł.37;głęb.9+pokrywka.
Sporawy jest,duży kurczak się w nim ładnie mieści(tylko kuśtyry mu wystają i pokrywka lekko podniesiona jest ;) )

Jak uważasz Sami,ja myślę że dobrze zawinięty w gazety i zabezpieczony nie powinien się stłuc.Jeżeli nie masz innych opcji zakupu to chyba warto. Rozumiem że wolisz nie szkliwiony,ale jak będzie szkliwiony to z braku laku i kit dobry ;)
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Samanta » wt kwie 06, 2010 9:57 am

A jasne że warto ! I bardzo bym chciała! Jesli możesz oczywiście. I faktycznie, okręcony gazetami powinien dojść bez stłuczki - szwagier różniste płyny wysokooktanowe wysyłał i nie uległy szkodzie, to co ma do stracenia pusty garnek?
Jeżeli byś mogła, to taki sam jak Twój na wielkość, dobra?
Tylko dlaczego Ci chleby wnim nie wychodzą< moczyłaś go oczywiście przed uzyciem?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: belva » wt kwie 06, 2010 12:25 pm

Basiu na dwudziestej ktorejs stronie podawalam ten moj przepis na chleb.
Mam ostatnio problem z internetem i szukalam szukalam tego mojego przepisu tu wstawionego ale wciaz mi wylaczalo sie wszystko.. Nawet Samanta zrobila zdaje sie kiedyc te chleby z mojej receptury..

Postaram sie go znalezc i napisac na ktorej jest stronie.. Na razie wysylam to zebyc nie pomyslala ze olewam twoje pytanie :D :D
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: belva » wt kwie 06, 2010 12:34 pm

Basiu znalazlam jest na stronie 19tej.. I to chyba Ulotna upiekla tez te chlebki.

Wciaz mi sie net wylacza [cry]
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Baś_22 » wt kwie 06, 2010 5:15 pm

Belvuniu bardzo dziękuję za przepisik [tuli]
Ja dzisiaj upiekłam kolejny chlebek [jupi] wyszedł pięknie i co za zapach, skórka chrupiąca, poprostu poezja :-D smak rewelacyjny, bo oczywiście pomimo diety wrąbałam sobie 2 kromeczki [haha]

Obrazek Obrazek Obrazek

Łatwy chleb pszenno-żytni. Dla zapracowanych.

100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

Przepis jest ze stronki Liski http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ alez ta kobieta tam wymiata [haha]
Samanto miałaś rację, że to pieczenie wciąga jak bagno [haha] dzisiaj calusieńki dzień siedzę i czytam i kombinuję i poznaję tajniki :) jest to cudowne i dziekuję Bogu, że mam na to czas i mogę się tym zajmować.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » wt kwie 06, 2010 5:38 pm

Sami moczyłam,ale coś nie tego mi wychodziło.Tak co któryś jak w loterii.
Powinnam być na Słomczynie w tym miesiącu ,będę się rozglądać.Mam nadzieję że coś znajdę.Nieraz widziałam jakieś poszczerbione,albo bez pokrywy.mam nadzieję że znajdę śliczny jak z obrazka bez żadnych ubytków.Dam ci znać.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Samanta » śr kwie 07, 2010 1:50 pm

Basiu chleb poprostu piękny i napewno przepyszny, to widać od razu. Ze strony Liski podawałam tu przepisy , nasz nalbardziej ulubiony chleb z żytnim zakwasem a właściwie to 2 takie chleby bo ten biały też, są właśnie z tej strony.
Lucysiu a może zajrzyj tez do Liski, ona tam opisuje szczegółowo pieczenie chleba w garnku, moż etam znajdziesz jakieś wyjaśnienie Twojego niepowodzenia bo mnie to bardzo dziwi. Hmmm, ktoś już o tym pisał, że początkowo chleby nie wychodziły a gdy garnek się "dotarł" poszły jak z płatka. Może to to?
A ja i tak czekam z utęsknieniem na ten swój.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » śr kwie 07, 2010 2:15 pm

lucysia pisze:CHAŁKA

4 dag.drożdży
550g.mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1/2 szkl.mleka
1 jajo
3 łyżki margaryny
5 łyżek wody

KRUSZONKA
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

W przepisie było jak ładnie wszystko po kolei robić,ale ja nie spisałam bo wrzucam to wszystko jak leci do maszyny od chleba i samo się robi [lol] .Zawijam chałkę i zostawiam na 20 min.do wyrośnięcia na blasze i piekę w temp.180st.C około 20-30 minut.


Lucysiu - super przepis, dzięki! [tuli]
Uświetniła świąteczne śniadanie - i myślę że na stałe wejdzie do menu, jak tylko widmo diety zejdzie juz z horyzontu. Wyszła PYSZNA - taka jak drożdżowe ciasto ma być [jupi]
Obrazek

Upiekłam też Tosi chleb zlotowy, mniejszy poszedł jako prezent :)
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » śr kwie 07, 2010 10:53 pm

Samanta pisze: Hmmm, ktoś już o tym pisał, że początkowo chleby nie wychodziły a gdy garnek się "dotarł" poszły jak z płatka. Może to to?
A ja i tak czekam z utęsknieniem na ten swój.

Właśnie Liska napisała, że w każdym bez wyjątku garnku pomoimo moczenia i smarowania olejem 3-4 pieczenia odbywają się z kłopotami tzn. trudno wyjac chleb z tego garnka. Później chleb, jak to napisała sam "wyskakuje" :) czyli jak to zwykle w zyciu bywa nalezy uzbroić się w cierpliwość :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » czw kwie 08, 2010 9:38 am

No to może Lucysiu za szybko się poddałaś? Te chleby z garnka są tak sliczne że szkoda rezygnowac no i wygoda jaka. A ponoc już zupełnym hitem są garnki zeliwne ale te cholery drogie sa jak nieszczęście, chyba że ktoś ma zachowany ze starych czasów.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » sob kwie 10, 2010 11:11 pm

Przedwczoraj upiekłam chlebek ulotnej chwili [tuli] wyszedł przepyszny :-P

Chlebek ulotnej chwili

1kg mąki pszennej typ 650
3szkl. płatków owsianych
1/2 szkl ziaren słonecznika
1/2 szkl. ziaren dyni
1/2 szkl sezamu
4 płaskie łyżeczki soli
4 płaskie łyżeczki cukru
1 litr letniej wody
7dag drożdży

sypkie składniki wymieszać
z drożdży, niewielkiej ilości wody, cukru i kilku łyżek mąki zrobić zaczyn, kiedy zaczyn ruszy przelać go do miski z sypkimi składnikami, dodać pozostałą wodę i porządnie wymieszać drewnianą łyżką
ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20minut
piekarnik rozgrzać do 180 stopni, chleb piec ok 1,20, 10 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć go na chwilę i spryskać wodą


Obrazek Obrazek Obrazek

Upiekłam także chałkę z makiem :)

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » sob kwie 10, 2010 11:31 pm

Ale piękne chlebki [brawo]

a chałki to te nocą po cichcu pieczone ;)

ale by się zjadło...
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » sob kwie 10, 2010 11:33 pm

ulotna chwila pisze:Ale piękne chlebki [brawo]

a chałki to te nocą po cichcu pieczone ;)

ale by się zjadło...


tak, to te nocą pieczone po cichcu :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Samanta » pn kwie 12, 2010 11:56 am

Basiu, no coś pięknego! A te chałki, ojoj... [oops]
A jaka fajna foremka silikonowa, też mam kilka takich i je lubię najbardziej. [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 1:02 pm

W tej chwili w piekarniku siedzi mój pierwszy chleb na zakwasie a co najważniejsze zakwas wyhodowany własnoręcznie [jupi]
Piekę Chleb pszenno-żytni wg przepisu Liski z Jej strony :) Jej ulubiony :)
dziewczyny miałyście rację ....wciągneło mnie na maxa [haha]
W kazdym razie od momentu jak upiekłam pierwszy chlebek, to chleb ze sklepu nie jest kupowany, poszedł w odstawkę [haha]

Ściągam do domu róże rodzaje mąki, dodatki, foremki silikonowe, misy itp. no istny szał ......ale zachowuję w tym wszystkim rozsądek :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 12, 2010 6:41 pm

Dziewczyny a ile kosztuje taka silikonowa forma?bo ja się natkęłam w necie na takie po ok160zł, one aż tyle kosztują?

a chałkę to na dniach zrobię rodzince, tylko muszę sobie wygoglowac jak ją zapleść :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: amita » pn kwie 12, 2010 7:07 pm

Normalnie pleciesz,jak warkocz.Jeśli mi się udało,to Tobie na pewno.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 8:39 pm

ulotna chwila pisze:Dziewczyny a ile kosztuje taka silikonowa forma?bo ja się natkęłam w necie na takie po ok160zł, one aż tyle kosztują?

a chałkę to na dniach zrobię rodzince, tylko muszę sobie wygoglowac jak ją zapleść :D


Moje są w cenie 19 zł, 22 zł i 29 zł :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 12, 2010 9:26 pm

Amita no jak? warkocz to z 3 się plecie, a chałkę to chyba z 4? czy znowu coś pokręciłam [rol] ?

Basiu czyli musiała wyskoczyć mi najdroższa opcja z możliwych :?
a jak one w takiej umiarkowanej cenie, to je sobie sprawię
a smarować to je trzeba, czy nie?
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 9:51 pm

ulotna chwila pisze:a smarować to je trzeba, czy nie?

Nie trzeba ich wogóle smarować i chlebek wychodzi z nich fantastycznie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 10:00 pm

ulotna chwila pisze:Amita no jak? warkocz to z 3 się plecie, a chałkę to chyba z 4? czy znowu coś pokręciłam [rol] ?


Ulotna zajrzyj na ten link :)
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2 ... kroku.html
to jest stronka Liski, która wyjaśnia i pokazuje jak zaplatać chałkę :)

Ja ją już piekłam i wyszła bardzo dobrze

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 12, 2010 10:06 pm

oo dziękuję bardzo za linka !
i znowu smaka narobiłaś :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 10:17 pm

Jak już wyżej pisałam, dzisiaj piekłam poraz pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Jest to chlebek pszenno-żytni wg przepisu podanego przez Liskę na Jej stronie.
Nieco go spiekłam, bo zamiast pilnować to siedziałam na forum [glupek] ale w smaku jest fantastyczny :-P

Ciasto wyłożone do foremek do rośnięcia :)

Obrazek

Chlebki już wyrośnięte :)

Obrazek

Chlebki upieczone :)

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 12, 2010 10:37 pm

to się nam koleżanka rozpiekła :D
chlebki smakowite , normalnie aż Ci zazdroszczę [rol]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » pn kwie 12, 2010 10:44 pm

ulotna chwila pisze:to się nam koleżanka rozpiekła :D
chlebki smakowite , normalnie aż Ci zazdroszczę [rol]


... no to jest Wasza winna [haha] [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » pn kwie 12, 2010 11:27 pm

Basiu ja na diecie, a Ty tak wodzisz na pokuszenie...
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » wt kwie 13, 2010 8:18 am

ulotna chwila pisze:Basiu ja na diecie, a Ty tak wodzisz na pokuszenie...


ulotna, ja też na diecie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » wt kwie 13, 2010 8:27 am

O, nowy sposób zaplatania chałki! Ładna :)

Myślę że może być zupełnie dowolny warkocz - ja ostatnio plotłam z 5iu, bo tak lubię - ale jak widać Basia plotła z 3ch i dobrze, Liska plecie z 6iu i tez smacznie [haha]

A następnym razem planuję wcale nie pleść, ale włozyć do formy i upiec to jako standartowe ciasto drożdżowe z kruszonka na górze :)

Tak - ja tez na diecie ;>
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » czw kwie 15, 2010 10:05 pm

Ja niestety nie jestem ambitna i idę po najprostszej linii oporu-z trzech wystarczy ;> a raczej musi.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości