Aronia w rumie, przepis ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-i ... ia-w-rumie
Moja juz się robi, nie miałam w domu cytryny więc dałam pomarańcze i limonkę.
A tu cytuję z w/w strony:
Aronia w rumie smakuje bardzo dobrze z lodami waniliowymi. Również można dodać ją razem z plasterkiem cytryny do czarnej herbaty. Może jeszcze znajdziecie inne jej zastosowanie.
Przygotowałam z 1kg aronii. Dodałam połowę cukru, a resztę składników pozostawiłam tak, jak jest podane w przepisie, nie zmniejszając ich ilości. Rumu dodałam 200ml.
Składniki:
2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
1 cytryna
1,4 kg cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2- 3 goździki
100- 200ml rumu
Sposób przygotowania:
Rozmrożoną aronię wsypać do żaroodpornego naczynia. Posypać cynamonem, roztłuczonymi goździkami i cukrem waniliowym. Na górze ułożyć plasterki cytryny i posypać cukrem. Nie mieszać!
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60min. w temperaturze 180°C, aż cukier się rozpuści.
Następnie gorącą aronię zaleć rumem, wymieszać i od razu przełożyć do przygotowanych słoików. Nie trzeba pasteryzować.