Cebulka pisze:I ja wpiszę swojego 'swojaka' bo mniej więcej podobne, tylko bałabym się aż takiej ilości owoców
To jest na małą blachę, tzn jakieś 2/3 'zwykłej', na zwykłą dużą prostokątną zrobiłam ostatnio podwójną porcję i było OK.
Wymieszać (jak kto ma ochotę można ubić mikserem) 3 jaja z większą połową szklanki cukru, stopioną połową kostki masła, kilkoma łyżkami wody i kopiastą szklanką mąki wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia, można dodać cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Ma być gęstsze od śmietany, ale na blachę się dać wylać w miarę wygodnie. Jak za gęste dodać więcej wody. Wylać na blachę, na górę wyłożyć dowolne owoce. Robiąc z jagodami można je wmieszać do ciasta (ok pół kilo na zwykłą proporcję). Piec około 30-40 minut w ok 180 stopni, wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 i od razu zmniejszyć troszkę
Jak mi ktoś zadzwoni, że za godzinkę zaglądnie - ma pewność że właśnie to będzie na stole
zomarel pisze:Moje ciasto TULIPAN:
Ciasto:1 kostka margaryny
7 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
zmiksować i dodawać po 1 całym jajku,następnie dodać 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości