Domowy wyrób wędlin

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Cebulka » czw cze 03, 2010 4:52 pm

Hej ;)

Mam pytanie do panów szynkowarzących - bo nie wiem czy jakieś panie w gronie mamy które się zajmują tym ;)

Jaki kupić?
Lepszy pionowy czy poziomy?
Co powinien mieć, a co się nie sprawdza?
Woreczkowy czy bezworeczkowy?

Od razu proszę - nie mówcie żeby zrobić w domu :D
Drugi będę mieć produkcji domowej - myślę że najlepiej będzie przekonać mężczyznę do produkcji takowego jak spróbuje wyrobów z tego pierwszego [haha]

Tak więc ma być mały, zmywalny w zmywarce... Tyle wiem. Czy cos jeszcze? [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Wiedźma » czw cze 03, 2010 5:32 pm

Cebulko ! Na początek proponuję mniejszy szynkowar. Musisz pamietać o tym żeby Ci się zmieścił w garnku jaki posiadasz. Ja osobiście wolę mięso do szynkowara pakować jeszcze w woreczek lub w osłonkę termokurczliwą. Nasz pierwszy szynkowar był zrobiony (pedro zrobił własnoręcznie ) z puszki.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: wac » czw cze 03, 2010 5:35 pm

Ja mam taki na 2 kg. wsadu o bokach 8x8 i 32 cm. długości.
Do tego typu prasek potrzebne są woreczki lub rękaw. [wac]

Obrazek

nawet mi w postach pokazało rok urodzenia. szok [lol] [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: pedro » czw cze 03, 2010 5:56 pm

Szynkowar, który prezentuje Wac jest fajny, tylko trzeba mieć duuuuuży garnek i osłonki (najlepiej termokurczliwe). Na początek proponuję nakłonić "Georg'a", aby zrobił z puszki :D , tak jak ja to zrobiłem. Woreczek zawsze jest potrzebny, aby soczki nie uciekały.

Tutaj mój szynkowar:

Obrazek
Awatar użytkownika
pedro
Weterani
 
Posty: 356
Rejestracja: pn sie 11, 2008 6:20 pm

Postautor: Wiedźma » czw cze 03, 2010 6:05 pm

Nasz szynkowar to puszka firmy Tadar :
http://www.tadar.com.pl/start.php?ID=gr ... e_razem=43
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: wac » czw cze 03, 2010 6:20 pm

Też na takich zaczynałem. Kilka lat temu w Tesco były po całe 8 zł. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Cebulka » czw cze 03, 2010 6:46 pm

Dzięki dzięki... widzę w użyciu i okrągłe i czterograniaste...

Nic tylko złapać za dowolny przepis, ładować i działać [lol]

To mam jeszcze pytanie - w większości przepisów na takie czy inne bloki mięsne jest, że krojone mięso trzeba maćkać godzinę do uzyskania kleistości... Godzinę? naprawdę godzinę? :/ To nie na moją cierpliwość [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: wac » czw cze 03, 2010 7:43 pm

Nie, nie godzine, możesz dodać sklejacza, emulsja ze skórek wieprzowych, żelatyna, lub robić z kleistych mięśni, np. golonek, podudzi indyka, albo mieszać jedne z drugimi. Dowolność, czysta amerykanka.[wac]
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 7:44 pm przez wac, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Wiedźma » czw cze 03, 2010 7:44 pm

Nie trzeba aż godziny żeby uzyskać kleistość mięsa. Wystarczy większe kawałki stłuc tłuczkiem do mięsa .
Polecam przepis z naszego forum :
http://www.banici.eu/forum/viewtopic.ph ... 1&start=40
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: Cebulka » pt cze 04, 2010 8:31 am

Dzięki Wiedźmo, czytałam też ten przepis - tylko tak się właśnie zastanawiam czy w okoliczynych mięsnych nie zrobią wielkich oczu jak powiem kulka (albo myszka jak juz jesteśmy w temacie [lol] ) - ale cóż - trzeba iśc i spróbować :D
Bo inna część łopatki się nie nada? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Wiedźma » pt cze 04, 2010 9:26 pm

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: megan » sob cze 05, 2010 8:29 am

Przymierzam się od dłuższego czasu do zakupu szynkowara nie mogąc się zdecydować:kupić czy nie kupić?Teraz już wiem-kupuję-tym bardziej,że rodzinka mięsożerna,nawet maluchy.Nie ukrywam że liczę na wsparcie merytoryczne Szanownych Kolegów i Koleżanek obeznanych w tym temacie :D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Samanta » ndz cze 06, 2010 4:11 pm

Dobrze , żeś tu przyszła Wiedźmo to może ja wreszcie ruszę swój szynkowar. Stoi sobie o służy do tego, żebym miała co odkurzać co jakiś czas.
A nie lubie tych sklepowych padlin wyjątkowo.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: mietek » ndz cze 06, 2010 8:40 pm

wac pisze:Ja mam taki na 2 kg. wsadu o bokach 8x8 i 32 cm. długości.
Do tego typu prasek potrzebne są woreczki lub rękaw. [wac]

Obrazek

nawet mi w postach pokazało rok urodzenia. szok [lol] [wac]


Ładne i fajnie wygląda to korytko... tylko to chyba ze stali A2 , a do żarełka podobno powinno być min. A4 albo o dwie klasy wyżej? - może te osłonki sprawę załatwiają?

Pytam bo taką blaszkę (A2) mieć to żaden problem i coś takiego chcę se zmajstrować [lol]

mietek [lol]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: wac » ndz cze 06, 2010 8:46 pm

Mietku. wyobraź sobie, że żarałko nie ma kontaktu z praską w całym cyklu produkcyjnym. :D [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: pedro » wt cze 08, 2010 3:02 pm

Oczywiście mięsko trzeba włożyć w osłonkę. Do prezentowanej szynkowarki pasuje osłonka 95 mm. Ja kupuję tu: http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-bar ... -p-61.html
Awatar użytkownika
pedro
Weterani
 
Posty: 356
Rejestracja: pn sie 11, 2008 6:20 pm

Postautor: belva » pt cze 25, 2010 12:57 pm

Ja tez mam kolekcje szmacianych siatek i wszedzie je ze soba nosze. Nie cierpie tych reklamowek szwedajacych sie po domu.
Mam taki "rekaw" dzie reklamowke wsadza sie od gory i wyciaga z dolu .

Acha hcialam wam powiedziec ze zrobilam schab Waca z miesa wolowego i wyszlo cos ala bresaola. Nie wiem czy juz wam o tym pisalam?

Sami, ja fo schabu uzywam kabaretki ;)

Ta szynka peklowana Waca tez bardzo podoba mi sie. Ale taki olbrzymi gar to gdzie go trzymasz Wacu? W lodowce??
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: wac » pt cze 25, 2010 1:29 pm

belva pisze:Ta szynka peklowana Waca tez bardzo podoba mi sie. Ale taki olbrzymi gar to gdzie go trzymasz Wacu? W lodowce??


Belva, jakiej szynce piszesz? :D [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: belva » ndz cze 27, 2010 1:20 am

wac pisze:
belva pisze:Ta szynka peklowana Waca tez bardzo podoba mi sie. Ale taki olbrzymi gar to gdzie go trzymasz Wacu? W lodowce??


Belva, jakiej szynce piszesz? :D [wac]



Jak to o jakiej?? Herbatki nie pilam wiec chyba o tej o ktorej pisales. :D
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Cebulka » ndz sie 01, 2010 8:03 pm

Kurczę, nie chcę zapeszyć, ale się pochwalę [lol]
Łopatka ;)
Uroczyste otwarcie rano [haha]
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » wt sie 03, 2010 9:30 pm

Ta daaam [lol]
Obrazek
Mniam :)

A przepis to ten do którego linka wklejała Gabi [tuli]
Może można by coś dopracować, ale jak na pierwsze koty za płoty muszę powiedzieć że jestem dumna z siebie :D

Zaskoczyła mnie intensywność smaku [shock]
Nie dodawałam nic nadzwyczajnego a smak super :)
Trzeba z przyprawami kurczę uwazać, bo sypnęłam dosłownie szczyptę a czuć że hej!
No to teraz się rozpędzę [lol]
Jak znajdę czas na to [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » wt sie 03, 2010 10:53 pm

[shock] [shock] [shock] ...noooooooo Cebulko pełen szacun [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: megan » śr sie 04, 2010 7:13 am

Ależ przepyszne zdjęcie [prosi]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: Samanta » pt sie 06, 2010 1:02 pm

O Cebulko... to ja szukam tego linka i mam nadzieję że znajdę tylko co to za Gabi? Cos nie kojarzę ale to może dlatego że w pracy jestem i pokątnie korzystam z netu... [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » pt sie 06, 2010 10:42 pm

Sami - Gabi to Wiedźma a przepis to ten http://www.banici.eu/forum/viewtopic.ph ... 1&start=40

[tuli]

A teraz czas na mielonkę - właściwie siekankę [lol]
Dam znać koło wtorku :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Wiedźma » sob sie 07, 2010 7:23 am

Cebulko! Moje gratulacje. Życzę dalszych sukcesów w szynkowarzeniu :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: Samanta » sob sie 07, 2010 12:01 pm

Cebulka pisze:Sami - Gabi to Wiedźma a przepis to ten http://www.banici.eu/forum/viewtopic.ph ... 1&start=40

[tuli]

A teraz czas na mielonkę - właściwie siekankę [lol]
Dam znać koło wtorku :)

A to chodzi o ten przepis Ignoranta? Bo na mielonkę to napewno nie wygląda....
A kupiłam dzisiaj tak obrzydliwą wędlinę że chyba jednak nadejdzie godzina 0
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Papcio » sob sie 07, 2010 9:05 pm

Gratuluję. Pobaw się z przyprawami, a dojdziesz do własnego smaku. Tylko te sklepowe przestaną Ci smakować, a to problem! będziesz miała więcej pracy!!! :) :) :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Cebulka » pt wrz 24, 2010 7:40 pm

Dobre łaciate... [haha]

przepis:
http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=23&t=381

i w moim wykonaniu:
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Wiedźma » czw wrz 30, 2010 7:45 pm

Cebulka pisze:Dobre łaciate... [haha]

Bardzo dobre :)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Awatar użytkownika
Wiedźma
Weterani
 
Posty: 106
Rejestracja: czw cze 03, 2010 7:10 am

Postautor: amita » czw wrz 30, 2010 8:21 pm

Może by jakie warsztaty,bo coś nie kumam wyrobu wędlin [skrob]
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: wac » czw wrz 30, 2010 8:45 pm

amita pisze:Może by jakie warsztaty,bo coś nie kumam wyrobu wędlin [skrob]


Może to Amitę zachęci:

http://biznes.onet.pl/cudowne-wedlin-ro ... news-detal

[wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości