PorzeczkowiecSkładniki na kakaowe blaty:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Krem z serka kremowego:
200 g masła
500 g serka kremowego np. naturalnego do smarowania, albo philadelpia. Mozę też być kilkakrotnie zmielony twaróg.
5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.
Ponadto:
1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g) - najlepszy oczywiście dżem domowy.
Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
4 pełne łyżki serka mascarpone (w oryginalnym przepisie zamiast tego składnika 2 śmietan-fixy)
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
Nasączenie:
W oryginale - pół szklanki likieru porzeczkowego z 1/4 szklanki wody wymieszac i nasączyć. Ale mozna po prostu dać kompot porzeczkowy - wiadomo, jak mają jeść dzieci to bez alkoholu ma być. Ale tak naprawdę tego placka nasączać nie trzeba, bo dodatek oleju daje wilgoć.
Wykonanie
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch można zetrzeć czekoladę lub oprószyć kakao.
Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
.
I upieczony placek - super jest