Bez przesady, z pierniczkami niewiele roboty więcej niż z kruchymi - w każdym razie z mojego przepisu można piec od razu jak się chce (lub odstawić do leżakowania też można) - gorzej myślę dekorowanie rzeczywiście, w tym roku sobie odpuszczam
Powiem Wam że bez lukrów i kolorowych cacek te różne ciasteczka w odcieniach brązu i kremu połączone z rafią i jedliną wyglądają całkiem elegancko
(jedliny dam więcej ale jak dopadnę jakąś ciętą choinkę, z mojej nie chcę ciąć bo doniczkowa, już zeszłoroczna i w sumie świetnie się sprawdza, może i na przyszły rok będzie mieć fuchę
)
Przepis na piernik tez chętnie poznam, ale bardzo proszę go wpisać nie tu tylko w 'Ulubione Ciasta'
Jeszcze parę uwag ciastaczkowych
Tereni przepis na imbirowe jest F A N T A S T Y C Z N Y
Wprawdzie po spróbowaniu komisyjnym tej masłowo-cukrowej masy doszliśmy z mężem szanownym do wniosku, że ona to teraz ma odpowiednią 'imbirowatość' a jak się doda mąki to się to zgubi i sypnęłam trzecią kopiastą łyżkę imbiru
w związku z czym wyszły bardzo mocno imbirowe, szczypią w język jak miło - ale dla nas są wspaniałe
Ter
(moje są inne w kształcie, sądzę że to kwestia ilości czasu spędzonego w lodówce - moje siedziały ponad godzinę jako ciasto, a potem jeszcze też koło godziny jako uformowane kulki, bo piekarnik był zajęty. Albo to że zamiast melasy jest sztuczny miód. Piekłam też znacznie krócej - 11-13 minut to maks przy kulkach wielkości powiedzmy Rafaello, inaczej palą się od spodu)
Część kruchych ciasteczek pokryłam czymś co chyba nazywa się fachowo krokant. Dostałam ten przepis jako mający zastosowanie do polewania górnego placka przy pieczeniu przekładańca - ale posmarowanie nim kruchych ciastek było mniam pomysłem
'Posmarowanie' to dość optymistyczne słowo, nie bardzo chce się to rozsmarowywać, a później od temperatury się nie rozchodzi juz w piekarniku - ale jakoś tam się udało rozłożyć, od tych orzechowych ciastek też się ciężko odczepić
Proporcja z jednej trzeciej przepisu starczyła na 3 takie blaszki z ciasteczkami (buu orzechów Magdziołkowych brakło na więcej)
Przepis podaję w wersji oryginalnej:
30 dag siekanych orzechów
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu
Rozpuścić masło, cukier i miód. Prażyć masę minutę na niewielkim ogniu, polać jedną część placka i piec normalnie.