magdziołek pisze:Dodam jeszcze, że ja grzanki robię w tosterze, "na sucho", później je nacieram ząbkiem czosnku i wtedy kroję w kosteczkę. Są bardziej "dietetyczne" bo bez oleju.
Samanta pisze:Mietek, a trzymasz toto w lodówce czy niekoniecznie?
Ale jesli Ty przetestowałeś na sobie mozliwość przechowania tego bez pasteryzacji, to byłoby to prostsze.
aga pisze:[shock] jakiz to gar potzrebny zeby to sie wszytko zmiescilo...
mietek pisze: Zwykle nie stoi to w lodówce - w lodówce powinno stać piwo.
M.
Emmi pisze:Ciekawy przepis, ale ja po dzieciństwie jedzenia przez tydzień tego samego, nie skuszę się już w okresie dorosłym Jednak wolę już gotować codziennie : raz rybkę, raz mięsko czy kapustkę, potem fasolkę itd
Ale myślę sobie, ze to świetny patent przy wyjazdach pod namiot
beza pisze:No to ja podam przepis na żurek z kurkami
Ja biorę 2 torebki (ok. 0,5 litrowe) zamrożonych kurek i rozmrażam je wcześniej. Po rozmrożeniu kroję je na mniejsze kawałki.
Kroję w kostkę ok. 30 dag boczku wędzonego i wrzucam na patelnię. Przysmażam ten boczek razem z kurkami aż się boczek podsmaży.
W tym samym czasie zagotowuję wodę w garnku ok. 4 litrów i wrzucam kostkę grzybową - 3 szt.
W zimnej wodzie ok. 0,5 litra rozmieszam żurki w proszku - 2 żurki i 2 barszcze białe. Następnie do gotującego się rosołu grzybowego wlewam te żurki i gotuję na małym ogniu. Do tego wrzucam podsmażony boczek z kurkami i dalej gotuję.
Do tego nieraz wrzucam pokrojone drobno pieczarki ale nie zawsze bo to kwestia smaku. Pod koniec gotowania wlewam słodką śmietankę. Tutaj też używam tej gotowej cremefine - jest super do tego żurku.
Do gotowego żurku dodaję ugotowaną białą kiełbaskę i pokrojone jajko na twardo dla każdego na talerz. Dodawałam też ugotowane na twardo jajka przepiórcze zamiast tych kurzych.
Smacznego
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości