POMIDORY SUSZONE
Wklejam dyskusję z tematu "Przetwory na zimę" na Kafe, bo tam rozmawiałyśmy o suszonych pomidorach, ja już któryś rok się zbieram, by je zrobic...
[15.08] 13:50 tereklo
Suszę pomidory w suszarce (elektrycznej) albo w piekarniku w temp 90 st C ok 12 godz - pomidory LIMA obieram ze skóki i połówki układam na siatce przekrojeniem do góy. Układam w słoikach przesypując ziołami (np. prowansalskimi) i zalewam oliwą. Pomidory służą jako element sosó ziołowych (rozdrabniam blenderem zioła, pmidorki, oliwę i żółty ser) lub na kanapki w postaci paseczków lub w paseczki podgrzane obok smażonego mięsa (typu steak) i podane na wierzchu mięska z podsmażoną cebulką. Olej z tych pomidorów wykorzystuję do sałatek.
[15.08] 17:07 meqa
Witam!
Czy mogą być inne pomidory?
Bo nie znam się na nazwach pomidorów...
I czy musi to być oliwa czy można zastosować olej?
[15.08] 21:33 tereklo
Lima to te podłużne pomidorki z małą ilością pestek i z dużą ilością miąższu. Nigdy nie robiłam innych pomidorków, a na dodatek te są najtańsze. Może być oliwa lub olej (najzwyklejszy rzepakowy) -rzecz smaku, gustu i zasobności portfela. Można też nie dodawać ziół.
[16.08] 09:33 Cebulkaa
Tereklo - dzięki, teraz to już wiem i na pewno spróbuję - nawet mam taką suszarkę
A czy koniecznie trzeba je zalac oliwą, czy takie w formie suszonej ( jak np grzybki suszone) też można je przechowywac? Czy nie próbowałaś?
[16.08] 16:03 tereklo
Lima jest dla mnie najlepszym gatunkiem na przetwory bo ma dużo miąższu, mało pestek i łatwo się obiera ze skóry.
Można suszone przechowywać bez oleju, ale przed użyciem trzeba namoczyć. Dla mnie w oliwie są po prostu do użycia w każdej chwili a użycie suchych trzeba zaplanować.
[16.08] 19:04 pomidorowaaaaaaaaaaa
kobitki czytam właśnie o suszonych pomidorach.Jakie konkretne danie na impreze moge zrobić np słatke lub coś na ciepło.Z góry dzięuje z apomoc
[17.08] 11:19 tereklo
Suszone pomidory są raczej dodatkiem do dań (zastosowani - kilka wpisów wyżej).
Ich wykorzystanie można porównać do grzybów - wiadomo, że suszone nie zastąpią świeżych, jednak suszone po namoczeniu albo takie z oliwy mają aromat i smak zbliżony do świeżych, nie zastąpi ich koncentrat pomidorowy ani pomidory krojone z puszki - odwrotnie też się nie da.
Można je komponować z serem typu Mozarella, Feta, dodatek do dodatków mięsnych (do sosu), dodatek do sałatek warzywnych (np z białej kapusty, z pekińskiej) albo po prostu jako dodatek do kanapek lub element pasty typu pesto (wchodzą w skłąd czerwonego pesto).
Wg mnie są zbyt drogie by zrobić z nich np pomidorówkę a byłaby na pewno pyszna.
[17.08] 14:38 ulyana1 (
anty23@o2.pl)
Witam wszystkich.
Ja np. robiętaką sałatkę z dodatkiem pomidorów suszonych:
- ugotowana fasolka szparagowa
- ugotowane buraczki czerwone pokrojone w kostkę
- ser feta
- pomidory suszone (ja dzielę na mniejsze kawałki)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wszystko układam warstwami tak jak w/w.
Pozdrawiam!!!