Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Cebulka » pt lip 20, 2007 7:50 am

Acha - wklej ten przepis na konfiturę z zielonych!!
Mam parę zielonych pomidorów poparzonych przez to wredne słońce, myślę że sensownie byłoby je zebrać i coś z nich zrobić, czemu nie konfiturę... [haha]

Albo zrobię smażone zielone pomidory ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pt lip 20, 2007 8:10 am

Ewuniu, chyba się niezbyt dokładnie wyraziłam [oops] ja mam już sporo przepisów na przetwory z cukinii :) Napisałam wyżej, że szukałam a nie dodałam, że znalazłam :) ale dziękuję Ci bardzo za szybki odzew :)

Ta konfitura z zielonych pomidorów to taki eksperyment z tamtego roku, który wykonałam z czystej ciekawości, bo byłam bardzo zdumiona, że z zielonych pomidorów można robic konfiturę [shock] ale jest niezła :)
Przepis ten podawała Albera na kafe :)

Konfitura z zielonych pomidorów
1,5 kg zielonych pomidorów
1kg cukru
skórka z 1 cytryny
pół laski wanilii
kilka goździków.

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry, usuwając piętki. Włożyć na sicie do wrzątku na 1-2 minuty. Wyjąć i dokładnie odsączyć. Cukier zalać wodą i gotować, mieszając z dodatkiem utartej skórki z cytryny, rozerwanej wanilii i goździków.
Gdy syrop stanie się przejrzysty, włożyć pomidory i gotować na wolnym ogniu z przerwami, aż pomidory dobrze nasiąkną cukrem.
Gorące włożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wieczka.

Ja od lat z zielonych pomidorów robię przede wszystkim sałatkę do słoików. Jest rewelacyjna jako dodatek do dań obiadowych :)

Sałatka z zielonych pomidorów
3 kg zielonych pomidorów
6 dużych cebul
sól

Zalewa:
1l wody
1/2 szklanki octu (spróbować)
1/2 kg cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu

Pomidory pokroić na plastry, posolić, wymieszać i zostawić na noc.
Rano wycisnąć wodę. Skropić całość letnim octem (kilka łyżek) i zostawić na 2-3 godz.
Zalewę zagotować i włożyć do niej pomidory z cebulą. Gotować 20 min. (jak za rzadkie, odlać zalewę). Po przestygnięciu nakładać do słoików. Pasteryzować 10 min.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pt lip 20, 2007 8:17 am

Baś_22 pisze:1/2 szklanki octu (spróbować)


A o co chodzi w powyższym stwierdzeniu? ;)

To nie zrozumiałam - myslałam że szaleńczo robisz leczo, toniesz w leczo, już nie przerabiasz tego leczo i szukasz jakiejś tratwy w postaci innych przepisów żeby na drugi brzeg przepłynąć ;)

To wklej proszę inne ciekawe które znalazłaś a okazały się warte zrobienia!

Półtora kilo tych zielońców chyba nie mam, ale jak zmniejszę proporcję to myślę że będzie akurat na eksperyment [haha] Ale co potem z taką konfiturą - do ozdoby lodów? (oj, hihihihi juz widzę minę gości!!! [haha] ) czy do chleba... ?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pt lip 20, 2007 8:37 am

Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:1/2 szklanki octu (spróbować)
A o co chodzi w powyższym stwierdzeniu? ;)


Chodzi o to, że próbujesz czy Ci odpowiada ilość octu :) To jest podstawowa dawka i może być dla Ciebie za słaba :) więc sobie po próbie organoleptycznej, dodasz :D

Moje ulubione i już sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii już wkleiłam wyżej (Cukinia a'la ananas", "Cukinia smażona-pasteryzowana") :)

Konfitura z zielonych pomidorów do użycia wg własnego uznania :D :D :D Poeksperymentuj trochę :D :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pt lip 20, 2007 8:56 am

Hihi, oj zachwycił mnie pomysł ozdobienia lodów nie tylko konfiturą wiśniową i marynowanymi argeścikami ale też plastrami zielonego pomidora! [rotfl] [rotfl]

Ale powiedz - jakie to jest w smaku? Tzn czy to ma jakikolwiek smak czy smakuje tylko cukrem? A może pomidorami? [haha]

Ta smażona cukinia brzmi smakowicie...
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Nina » śr lip 25, 2007 5:16 pm

Cebulko sałatke z cukini robię od paru lat i jest naprawde dobra dla wypróbowania możesz zrobic sobie z połowy składników ja robie dopiero końcem sierpnia jak jest tańsza papryka :)
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: Cebulka » czw lip 26, 2007 7:03 am

Myśle że zrobię Nino, i to też raczej tak później - raz, że papryka będzie faktycznie tańsza, a dwa że klęska urodzaju cukinii też jest tak raczej później [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » wt lip 31, 2007 5:27 pm

Robi³am ogórki w chlli-kiedy nie mia³am komputera przez tydzieñ nie moglam skorzystac z przepisu podanego przez Cebulke.Znalazlam podobny w swoim zeszycie-i ogórki wyszly bardzo dobre.Dzisiaj zrobi³am znowu-tylko z przepisu podanego przez Cebulke-ale zastanawiam siê czy w tym przepisie nie ma za duzo cukru-1 kg na 1 szkl. octu-to bardzo du¿o.W tamtym przepisie mia³am 0,5 kg-powiedzcie czy ogorki nie sa za s³odkie-najwyzej zaostrzê je jeszcze-jakie¶ takie slodkawe sa-no ale do jutra moze nabiora ostro¶ci.
saginata
 

Postautor: Nina » wt lip 31, 2007 8:18 pm

pikle na ostro
2i1/2 kg ogórków kroimy na 4 czesci zasypujemy 2 łyzkami soli zostawiamy na 3 godz ,dodajemy 2 duze cebule pokrojone w wiórka.
zalewa:1i1/2 szkl.octu
1i1/2szkl.wody i to gotujemy studzimy
1i1/2 szklcukru
Do zimnej zalewy dodajemy
2 łyżki przyprawy curi
2 łyzki pieprzu mielonego
2 łyzki papryki mielonej słodkiej
2 łyzki gorczycy
2 łyzki kopru zielonego- młody
Słoiki gotujemy 4 minuty -ogórki sa pikantne i pycha ja juz robiłam w tym roku i jeszcze zrobie a przepis dostałam od znajomej z gór -smacznego
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: Cebulka » śr sie 01, 2007 5:59 pm

Nino, zainteresował mnie przepisik, w związku z czym mam pare pytań:
Nina pisze:pikle na ostro
2i1/2 kg ogórków kroimy na 4 czesci

rozumiem, że ma to by wzdłuż na półsłupki, czy też w poprzek na takie kwadraty?
2 łyzki kopru zielonego- młody

Chodzi po prostu o pokrojone liście, nie o młode nasionka?

Interesujący, mniam!
[haha]

A tak poza tym to cholera moje ogóreczki chilliw zalewie zamiast leże w niej 12 godzin, to już niedługo będą miec 48... :/ :/ :/ Ale żywcem nie dało się akurat zrobic tego wcześniej, znajomi robią badania praktyczne pod tytułem: "Jak przeprowadzic się w weekend i nie zwariowac" [haha] to musiałam pomóc...
Może nic im nie będzie, zobaczymy. Zapasteryzuję je na wszelki wypadek ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Nina » śr sie 01, 2007 6:03 pm

Cebulko ogórki maja byc krojone wzdłuż a koper musi być młody zielony-liście :)
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: *kati » sob sie 04, 2007 11:49 am

A ja właśnie szukałam przepisu na ogórki chilli, bo gdzieś zawieruszyłam przepis i proszę, tu znalazłam. Są pyszniutkie. W tamtym roku zrobiłam tylko jedną porcję - na próbę pod koniec sezonu ogórkowego. Bardzo posmakowały i na zimę zostały tylko skromne resztki. W tym roku zapieram się na więcej... ale u mnie jakoś mało ogórków w ogrodzie.
Hej!! [lol]
Awatar użytkownika
*kati
Weterani
 
Posty: 314
Rejestracja: pt lut 02, 2007 7:07 pm

Postautor: Cebulka » ndz sie 05, 2007 1:49 pm

Kati - pozzwolę sobie tylko zauważy, że ogórki Niny (byc może również oczywiście pyszne, ale nie próbowałam) to nie te "tradycyjne" którymi sie zachwycamy i pewnie nie te, które robiłaś w zeszłym roku, bo myślę że raczej robiłaś wg tego przepisu Onaeli:

Ogórki chili
2 kg małych ogórków
2 główki czosnku
2 łyzki soli kamiennej
1 kg cukru
1 płaska łyzka chili
1 szklanka octu 10 %
8 łyzek oleju
Ogórki umyc i przekroic kazdy wzdłuz na pół,posolic ,dobrze wymieszac,odstawic na ok.5 godz.
Po tym czasie odcedzic,dodac zagotowany olej,chili i gorącą zalewę z 1 szkl octu i 1 kg cukru.Czosnek pokroic na cienkie plasterki,dac do ogórków.Wszystko dobrze wymieszac,odstawic na 12 godz.
Nakładac w słoiki(luzno)zalac wytworzoną zalewa).Wychodzi ok.7 słoiczków (jak po dzemie).Od razu nadaja sie do jedzenia
Ogóreczki się skurcza i pozwijają (kazda połówka wyglada jak jeden cienki ogórek)
Przepis nie wspomina nic o pasteryzacji,ale ja dla wszelkiej pewności krótko pasteryzuję. Pychotka!
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pn sie 06, 2007 12:44 pm

Cebulko, a ta zalewa z tego octu i cukru bez wody?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » pn sie 06, 2007 12:54 pm

Bez wody :)

Kilo cukru rozpuszczając się daje objętość 0,6 litra więc zalewy jest dość, by mniej więcej przykryła ogórki w garze (można delikatnie je ugnieść )

Ostrożnie z gotowaniem zalewy bo raz - "daje po oczach" jak się człowiek nad garnkiem nachyli [lol] a dwa że straszliwie kipi - ja już nauczona doświadczeniem gotuję ją zawsze w za dużym garnku, a i tak trzeba pilnować bardzo momentu zagotowania. Chilli lepiej dosypać już po zagotowaniu - mam wrażenie (choć nie pewność) że zagotowane traci trochę ostrości ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pn sie 06, 2007 12:58 pm

dzięki
to będzie następne danie (zakąska) na pzryjecie Vipów :D
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: *kati » pn sie 06, 2007 3:24 pm

Cebulko, wiem, że to chodzi o ten przepis który tu napisałaś, bo znalazłam go na wcześniejszych stronach tego tematu. Na pewno bym sie nie pomyliła. Dziękuję jednak, ze trzymasz rekę na pulsie... [kciuk2]
Awatar użytkownika
*kati
Weterani
 
Posty: 314
Rejestracja: pt lut 02, 2007 7:07 pm

Postautor: Cebulka » wt sie 07, 2007 9:50 am

O, faktycznie, zapomniałam, że juz go tam wklejałam... [oops]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » sob sie 18, 2007 9:32 pm

POMIDORY SUSZONE

Wklejam dyskusję z tematu "Przetwory na zimę" na Kafe, bo tam rozmawiałyśmy o suszonych pomidorach, ja już któryś rok się zbieram, by je zrobic...

[15.08] 13:50 tereklo
Suszę pomidory w suszarce (elektrycznej) albo w piekarniku w temp 90 st C ok 12 godz - pomidory LIMA obieram ze skóki i połówki układam na siatce przekrojeniem do góy. Układam w słoikach przesypując ziołami (np. prowansalskimi) i zalewam oliwą. Pomidory służą jako element sosó ziołowych (rozdrabniam blenderem zioła, pmidorki, oliwę i żółty ser) lub na kanapki w postaci paseczków lub w paseczki podgrzane obok smażonego mięsa (typu steak) i podane na wierzchu mięska z podsmażoną cebulką. Olej z tych pomidorów wykorzystuję do sałatek.

[15.08] 17:07 meqa
Witam!
Czy mogą być inne pomidory?
Bo nie znam się na nazwach pomidorów...
I czy musi to być oliwa czy można zastosować olej?

[15.08] 21:33 tereklo
Lima to te podłużne pomidorki z małą ilością pestek i z dużą ilością miąższu. Nigdy nie robiłam innych pomidorków, a na dodatek te są najtańsze. Może być oliwa lub olej (najzwyklejszy rzepakowy) -rzecz smaku, gustu i zasobności portfela. Można też nie dodawać ziół.

[16.08] 09:33 Cebulkaa
Tereklo - dzięki, teraz to już wiem i na pewno spróbuję - nawet mam taką suszarkę
A czy koniecznie trzeba je zalac oliwą, czy takie w formie suszonej ( jak np grzybki suszone) też można je przechowywac? Czy nie próbowałaś?

[16.08] 16:03 tereklo
Lima jest dla mnie najlepszym gatunkiem na przetwory bo ma dużo miąższu, mało pestek i łatwo się obiera ze skóry.
Można suszone przechowywać bez oleju, ale przed użyciem trzeba namoczyć. Dla mnie w oliwie są po prostu do użycia w każdej chwili a użycie suchych trzeba zaplanować.


[16.08] 19:04 pomidorowaaaaaaaaaaa
kobitki czytam właśnie o suszonych pomidorach.Jakie konkretne danie na impreze moge zrobić np słatke lub coś na ciepło.Z góry dzięuje z apomoc

[17.08] 11:19 tereklo
Suszone pomidory są raczej dodatkiem do dań (zastosowani - kilka wpisów wyżej).
Ich wykorzystanie można porównać do grzybów - wiadomo, że suszone nie zastąpią świeżych, jednak suszone po namoczeniu albo takie z oliwy mają aromat i smak zbliżony do świeżych, nie zastąpi ich koncentrat pomidorowy ani pomidory krojone z puszki - odwrotnie też się nie da.

Można je komponować z serem typu Mozarella, Feta, dodatek do dodatków mięsnych (do sosu), dodatek do sałatek warzywnych (np z białej kapusty, z pekińskiej) albo po prostu jako dodatek do kanapek lub element pasty typu pesto (wchodzą w skłąd czerwonego pesto).

Wg mnie są zbyt drogie by zrobić z nich np pomidorówkę a byłaby na pewno pyszna.


[17.08] 14:38 ulyana1 (anty23@o2.pl)
Witam wszystkich.
Ja np. robiętaką sałatkę z dodatkiem pomidorów suszonych:
- ugotowana fasolka szparagowa
- ugotowane buraczki czerwone pokrojone w kostkę
- ser feta
- pomidory suszone (ja dzielę na mniejsze kawałki)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wszystko układam warstwami tak jak w/w.
Pozdrawiam!!!


[roza]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: kotkaaa » ndz sie 19, 2007 8:40 am

Aja się zastanawiam czy nasionka wybrać czy w całości
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Onaela » ndz sie 19, 2007 12:18 pm

Ja wybiorę trochę miązszu ze srodka jak będe robić :)
Zastanawiam się tylko,czy konieczne jest obieranie ze skórki [?]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: angela » czw sie 23, 2007 6:25 pm

To ja skopiuję też z kafe, swoje sprawdzone przepisy (robię od kilku lat, wychodzą zawsze pyszne):


BURACZKI W OCCIE (doskonałe jako zagryzka do zakrapianych imprez ;) )

Małe, młode buraczki (najlepiej jak są małe, bo wtedy są tak w sam raz na zagrychę) ugotować w lekko osolonej wodzie, ale żeby nie były za miękkie, takie pół na pół.

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cuku
8 goździków
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Zalewę przegotować, zalać, ziarna wrzucić do słoików.

Pasteryzować ok. 10 minut.




SAŁATKA SZWEDZKA

1,5kg ogórków
200g cebuli
1 szt. marchewki

Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać, ja kroję na krajalnicy, szybciej idzie ;) ) Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagototwać zalewę

Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu

Do każdego słoika wrzucamy:
2-3 ziela
1 pieprz
odrobina gorczycy
kawałek marchewki

Pasteryzować 15 minut




Smacznego!
angela
Ekoludki
 
Posty: 63
Rejestracja: czw cze 07, 2007 8:04 am

Postautor: Cebulka » pt sie 24, 2007 8:56 am

Angelo - dzięki, może wreszcie zmobilizuję się w tym roku do robienia buraczków - Onaela też zawsze zachwala :D

Uuuu jak mi się nie chce zabrac za robienie tych cukiń... Niech mi się wreszcie zachce! [rotfl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pt sie 24, 2007 9:10 am

Co do tych pomidorów suszonych...Jakby tak nie obierać ze skórki i te koktajlowe tak ususzyc ??? z tą oliwa i ziołami bardzo mi się podoba pomysł :)
Apropos Cebulko- czy robisz jakies pzretwory na ziome z tych koktajlowych ?
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » pt sie 24, 2007 9:59 am

koliberku - w tym roku nie mam żadnych koktajlowych, tylko malinowe i pomarańczowe. Kurczę, może wreszcie czas w przyszłym roku miec NORMALNE pomidory? ;>

Koktajlowe miałam i robiłam bo nie przejadaliśmy w zeszłym roku - zrobiłam takie zalewane octem jak grzybki (razem z ogonkami) żeby były do dekoracji - co w przypadku Twoich organizowanych eleganckich przyjęc może byc nie od rzeczy ;) , pasteryzowane na sucho bez żadnego płynu (nie polecam, bo są za małe i za miękkie, rozciapały się) i jakieś zalewane przecierem - ale też głównie do dekoracji, bo nie chciało mi się obierac z nich skórek, a ze skórką trudno się je je. Jak sie raz wkurzyłam, że ciągle tyle tego jeszcze to za jednym zamachem przed wyjazdem na wakacje zebrałam też wszystkie zielone i zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów - ciekawa, z takich małych :D

Anamaria robiła z nich też kiedys podobno przecier i z powodu słodkawego smaku tych pomidorów wyszedł bardzo dobry :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pt sie 24, 2007 10:33 am

No przecier to napewno pyszny z nich jest - można spokojnie keczup zastepować jak ktoś lubi jak ja słodkawe keczupy :) CZyli wszystko przede mną. ;)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Cebulka » pt sie 24, 2007 2:58 pm

A ja właśnie dziś wreszcie przerobiłam jedną cukinię na "Cukinię według Basi" ;)
(ale sobie wymyśliłam dzień - ponad 30 stopni a ja smażę :? )

Wyszło ciekawe w smaku - moim zdaniem świetne też będize jako sos na ciepło do makaronu [jezyk]

Na pewno jest to dobry sposób na zutylizownie wielkich ilości cukinii - z ogóra ważącego 2,5 kg przed czyszczeniem i 1,5 kg gotowego surowego wyszły mi... niepełne trzy małe dżemówki!! [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: angela » pt sie 24, 2007 7:28 pm

Ja dzisiaj spędziłam cały dzień w kuchni :D
Niech to będzie dla Ciebie, Cebulko, mobilizacją do reszty cukinii ;)
Zrobiłam sałatkę mariki z kafe i także z kafe sos do mięska Tosi. Sos wyszedł znakomity! Trochę przerobiłam przepis, ale i tak jest doskonały :D

Czy ten przecier to znajdę w tym wątku? Ja też lubię słodkie ketchupy :)

edit: Jeśli któraś z Was zamierza robić po raz pierwszy sałatkę mariki, a nie ma całego dnia wolnego ani beczki po kapuście, to polecam zacząć od połowy proporcji, bo całości nawet nie miałam jak wymieszać, więc i tak musiałam dzielić ;)
angela
Ekoludki
 
Posty: 63
Rejestracja: czw cze 07, 2007 8:04 am

Postautor: lucysia » ndz sie 26, 2007 2:09 pm

Please!!Ratujcie sprawdzonymi przepisami na pomidory.Nie wiem co z nich zrobić.Najchetniej jakąś sałatkę na zimę do słoików.
Z zielonych zrobię na koncu a z tych czerwoniutkich to juz nie wiem co.Po prostu mam za dużo.Nawet ludzie mi tyle nie przejedzą.W przyszłym roku sadzę malutko ,oj malutko!!Stanowczo 50 szt.to za dużo.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Nina » ndz sie 26, 2007 8:05 pm

SOS SŁODKO KWAŚNY I
Składniki Przepis
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
gorący sos wkładać do słoików
pasteryzować 20 min
w zimie wystaczy dodać jakieś podsmażone mięsko i obiad gotowy

uwaga ostre!!!


przepis dostałam od koleżanki koleżanki koleżanki itd.
Wyślij przepis znajomym autor: vladona
Wersja do wydruku przepisy użytkownika vladona

Komentarze:

Kostka w dniu 2006-08-04 napisał(a):
Ten sos jest przepyszny, robiłam go w zeszłym roku (przepis miałam z Czarnej Oliwki). Właśnie dziś zrobiłam z jednej porcji, a zamierzam jeszcze z dwóch. Można go spożywać tak jak pisze vladona, ale u mnie najwięcej jest zjadany do kanapek zamiast keczupu, do kiełbasek na gorącą i do dań z grilla. Sos jest gęsty, pełen warzyw, tak że jest co gryźć. Ja dodaję jeszcze marchewkę ugotowaną osobno i pokrojoną w zapałkę. Marchewkę dodaję gdy gotowanie sosu jest już zakończone. Kto lubi takie smaki powinien ten sos zrobić, on jest po prostu wspaniały. Szczerze polecam.

Janek w dniu 2006-08-18 napisał(a):
Mam jednak obawę o dodatek mąki i tak długie przechowywanie..

vladona w dniu 2006-08-20 napisał(a):
co do mąki to nie ma obawy na taką ilość innych składników mąki jest ok co do dlugości czasu przechowywania jeśli je pogotujesz w słoikach 20 min i one "złapią" to nic sie z nimi nie stanie będą dobre na pewno przez całą zimę pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: Nina » ndz sie 26, 2007 8:08 pm

Ja robiłam w zeszłym roku ten sos i jest bardzo dobry przepis jest z Wielkiego Żarcia jakby co to możesz Lucysiu zobaczyc sobie komentarze :)
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: lucysia » pn sie 27, 2007 7:27 pm

Dzięki Nina,spróbuję.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości