Pieczeń wieprzowa po staropolsku
2 kg szynki wieprzowej z tłuszczykiem i skórką, 2 duże jabłka,
4 ząbki czosnku, 2 małe cebule,
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki, 4-5 łyżek soku jabłkowego, 10 ziaren jałowca, po pół łyżeczki kminku i chili, szczypta cynamonu, liść laurowy, pieprz, sól.
Posiekany czosnek utrzeć z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Skórę z warstwą tłuszczyku ponacinać w kratkę, całą szynkę natrzeć ziołową pastą, zasznurować białą nicią, owinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia mięso posmarować podgrzanym dżemem, oprószyć grubo zmielonym pieprzem, pokruszonym drobno liściem laurowym, cynamonem i chili. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać sokiem jabłkowym, obok mięsa ułożyć obrane i pokrojone na połówki cebule, wstawić na 1,5 godz. do piekarnika nagrzanego do temp.180oC. Po pół godzinie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Obłożyć obranymi i pokrojonymi na ćwiartkę jabłkami i polać sosem. Gdy mięso się przyrumieni okryć folią aluminiową i dopiekać do czasu, aż będzie miękkie.