ewalukas pisze:u mnie bardzo często robi się FORSZMAK:
kiełbasę (u mnie podwawelską) kroję na małe kawałki, podsmażam z cebulką. Gotuję wodę i do gotującej wrzucam podsmażoną kiełbaskę. Gotuje ok 10-15 min, aż kiełbasa zmięknie. Następnie dodaję pokrojonego ogórka kiszonego (czasami również paprykę konserwową) i gotuję tak ok 10 min. Na koniec koncentrat pomidorowy, doprawić i zagęścić mąką.
Podawać jako sos do ziemniaków lub jako niby - zupa do łychy
mietek pisze: Zawsze ktoś mi tu smaka narobi mietek
magdziołek pisze:Spaghetti carbonara:
makaron (nie musi być spaghetti, ja zrobiłam świderki) dla dwóch osób
żółtka z 3 jajek
sporą garść posiekanej natki pietruszki,
6 cienkich plasterków boczku wędzonego
łyżka oliwy
3łyżki startego żółtego sera ( na drobnych oczkach)
Najpierw kroję w paseczki boczek i wytapiam na oliwce.
W między czasie gotuję makaron.
Żółtka roztrzepać, pokroić drobno natkę pietruszki.
Gdy makaron się ugotuję, odcedzić porządnie ale nie przelewać zimną wodą. Do odcedzonego makaronu wrzucić gorący boczek, żółtka, żółty ser i natkę na końcu. Wszystko dobrze wymieszać i od razu podawać.
Już na talerzu przyprawić pieprzem ziołowym albo prawdziwym, jak kto woli Można też odgrzać w mikrofali.
Tosia pisze: i obierz z łupinek.
Cebulka pisze:Bob z mlekiem? Dietetycy dostali gęsiej skórki
A jadłaś kiedyś surowy?
Mam takie mgliste wspomnienie z dzieciństwa że dziadek urwał młodego strąka, wyłuskał i dał mi do zjedzenia. Ale chyba mi nie smakowało.
Cebulka pisze:Próbuję sobie wyobrazić jak to smakuje i mi nie wychodzi
Ale byłoby dobrze znaleźć jakiś sposób na włączenie do jadłospisu kapusty włoskiej bo ponoć bardzo zdrowa a ja zupełnie jej nie używam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości