Baś_22 pisze:
Makaron z dynią i podsmażoną cebulką
Składniki
Makaron świderki (u mnie z jaj przepiórczych)
Dynia
Cebula
Masło klarowane i oliwa
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Listki szałwii
Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić z cebulą na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać sól, pieprz i zioła.
Na ugotowany makaron wyłożyć masę lub ją z nim wymieszać
żyjąca marzeniami pisze:Wstyd się przyznać,ale dziś po raz pierwszy w życiu jadłam zupę z dyni
Zrobiłam ją według przepisu Tuurmy i bardzo mi smakowała,mężowi również.Julka stwierdziła,że jadalne,ale szału nie ma,a Mikołaj jeszcze nie próbował.Ciekawa jestem jego opinii.
Samanta pisze:Cebulka pisze:Dyniowej w tym roku nie robiłam - bo bez mleka i sera to nie dyniowa a nie mogę niestety...
Chyba że zrobię i sprawdzę, może jednak jadalna wyjdzie?
No coś Ty? Nie trzeba do dyniowej mleka a ser można ale nie ma przymusu. A zupka prima, jak wrocę do domu to wklepię więcej ale tak na szybko:
Wersja wege:na masle lub oliwie podsmażyć marchewkę pokrojoną w plasterki, dolać wrzątku, włożyć pokrojone kartofle, chcesz przyprawy to przyprawy ale ja nie daje w tym momencie. Kartofle miękkie prawie? to dodajesz pokrojona dynię. Ugotować, zmiksować, doprawić imbirem, ew. kardamonem ale Ty nie bo karmisz, sól, cukier, zagotować albo tylko mocniej podgrzać. kto może i lubi , wrzuca ser topiony smietankowy, a kto nie, to nie. Na talerzu można ozdobić smietana ale nie ma przymusu. Pokażę Ci zdjęcie z zeszłego roku jak wrócę do domu i dorzuce więcej przepisów.
a koniecznie ale to naprawde koniecznie zrób sobie taki mus w słoikach - jest neutralny, do wszystkiego się nada. A dynia ma dużo wit. A .
wersja dla mięsożerców: to samo tylko gotujesz na kurzcaku wywar a reszta j.w. A, i czosnek! Ja lubie, to dodaję na końcu, ale nie musisz.
p.s. Zobacz, tutaj zamieściłam przepis na swój mus na zimę, może być zrobiła ? Dla Małej ? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31946&hl=
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość