Chlebek jest smaczny,wyrośnięty i chrupiący.Po prostu bomba
CHLEB GRAHAM:
2,5 szkl.mąki razowo-żytniej typ 2000
5 szkl.mąki pszennej
10dag,drożdży
3 łyż.soli
3łyż.cukru
ciepła woda
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać szkl.wody,posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia.Obie mąki połączyć,do wyrośniętych drożdży dodać połowę mąki i wodę tak żeby było jak gęsta śmietana.Zostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia,dodać resztę mąki,sól i wodę żeby było jak wyżej (jak śmietana)i wlać do szerszej blaszki(szersza od keksówki) lub dwóch keksówek.Piec w temp.180 st.C godzinę i około 15 minut.JA sprawdzałam patyczkiem jak zwykłe ciasto.
Pycha,właśnie się opchałam chlebkiem na kolację.
Dodaję zdjęcie:
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2009 8:02 pm przez
lucysia, łącznie zmieniany 1 raz