Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: saginata » czw sty 15, 2009 3:22 pm

A tu mój udany chlebu¶ na zakwasie-mo¿e nie rewelacja-ale i tak bardzo siê cieszê.
Pierwszy wyrzucilam,drugi by³ zjadliwy-a ten to juz mo¿e byæ [haha]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a45a9ccfeaf2f6a1][img:c9dc3719ab]http://images39.fotosik.pl/49/a45a9ccfeaf2f6a1m.jpg[/img:c9dc3719ab][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b5fed92a611874fe][img:c9dc3719ab]http://images24.fotosik.pl/314/b5fed92a611874fem.jpg[/img:c9dc3719ab][/URL]
saginata
 

Postautor: Cebulka » czw sty 15, 2009 3:54 pm

Teresko - jak dla mnie bomba [prosi] [brawo]

To cholera jeszcze parę razy go zrobisz, doprecyzujesz technikę, dobierzesz odpowiednia gęstość, dodatki itp... i uczeń jak nic nauczyciela przerośnie [lol]

Jak Ci poszło wyciąganie go z foremek [?]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » czw sty 15, 2009 4:00 pm

Dobrze Cebulko wyjmowalo siê z foremki-bo wysypalam ja tak jak radzi³as m±ka razowa-tak± grub±.
A do mistrza to ja nigdy nie dorosnê-bo mistrz ci±gle prze do przodu -i wymy¶la nowo¶ci-pyszne nowo¶ci [tuli]
saginata
 

Postautor: Baś_22 » czw sty 15, 2009 11:10 pm

Brawo Sagi :) Ja jeszcze chlebka nie piekłam [oops] chyba najwyższa pora zacząć naukę :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » czw sty 15, 2009 11:26 pm

Było lepienie pierogów u tuurmy, to może będą warsztaty "chlebowe" u famerki, co? Ja tez jeszcze nie piekłam, ale mnie kusi...
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: lucysia » pt sty 30, 2009 8:01 pm

Ależ dziś się obżarliśmy swojskimi bułeczkami pszennymi [lol] Oj ledwo się turlam.Rodzinka była happy [lol]
Jutro robie chlebek razowy na zakwasie.Zobaczymy jak mi wyjdzie.Kiedyś robiłam taki z ziemniakami i odechciało mi się tej roboty z chlebkiem.Sam razowy zapowiada się na dużo mniej roboty i już mi to leży ;) Obaczym jeszcze jak rodzince posmakuje.
Za parę dni zrobię swój pierwszy serek biały.Ciekawa jestem efektu.Muszę się też pokusić o ser żółty wg.waca.hmhmhm zobaczymy
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » wt lut 24, 2009 9:56 pm

Małe uzupełnienie do przepisu na domowy twaróg :)

To mleko i (przede wszystkim) ta śmietana są sprawdzone, że "działają" jak już sporo osób miało się okazję przekonać [haha]
Obrazek Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: lucysia » wt maja 12, 2009 8:30 pm

Udało się ,udało!!!!
W końcu wyszedł mi ludzki chlebek.Kombinowałam z przepisem na chleb graham.Całkiem poroniony był,ale się zaparłam i kombinowałam,ulepszałam.W końcu jest!Ciągle mi opadał,ładnie urósł i nagle bach,nie zakalec,ale niski.A dziś ładnie urósł i nie opadł.Jutro zobaczę jaki ma smak i jakby co mogę wpisać przepis.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: amita » wt maja 12, 2009 9:04 pm

Pewnie,że wpisz Lucysiu.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: donn » wt maja 12, 2009 9:51 pm

ja jeszcze chlebka nierobiłam a chciała bym sie nuczyć oj chciała
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: lucysia » pt maja 15, 2009 7:34 pm

Chlebek jest smaczny,wyrośnięty i chrupiący.Po prostu bomba [lol]

CHLEB GRAHAM:

2,5 szkl.mąki razowo-żytniej typ 2000
5 szkl.mąki pszennej
10dag,drożdży
3 łyż.soli
3łyż.cukru
ciepła woda

Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać szkl.wody,posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia.Obie mąki połączyć,do wyrośniętych drożdży dodać połowę mąki i wodę tak żeby było jak gęsta śmietana.Zostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia,dodać resztę mąki,sól i wodę żeby było jak wyżej (jak śmietana)i wlać do szerszej blaszki(szersza od keksówki) lub dwóch keksówek.Piec w temp.180 st.C godzinę i około 15 minut.JA sprawdzałam patyczkiem jak zwykłe ciasto.
Pycha,właśnie się opchałam chlebkiem na kolację.

Dodaję zdjęcie:
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2009 8:02 pm przez lucysia, łącznie zmieniany 1 raz
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 15, 2009 9:43 pm

Ciekawa sprawa - w 1/3 żytni, a na drożdżach...
Muszę spróbować! [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: irys » czw maja 28, 2009 7:50 pm

Cebulko, który chleb piekłaś ostatnio u Beatki ? Tyle tu przepisów, że mam mętlik w głowie [zdziw]
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 29, 2009 6:03 am

Irysku - mój podstawowy chleb to jest ten CHLEB CEBULOWY na dole pierwszej strony przepisów [tuli]

Z tym że teraz już robię go bez cebuli - bo co będę wydziwiać [haha]
Ale za to zawsze z ziołami - przyprawą włoską, czubrycą, kminkiem albo czarnuszką :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 7:00 am

Bardzo Ci dziękuję :D był tak pyszny, ze śni mi się po nocach :D
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 29, 2009 7:06 am

Dziękuję, ale to chyba przesada [oops]
Masło Tosi było do niego świetne [jezyk]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 7:10 am

O tak, nie da się ukryć [rol]
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Tosia » pt maja 29, 2009 10:20 am

Irysku, a przepis na to pyszne ciasto [?] [zly] Wpisz proszę [prosi]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 4:38 pm

Tosiu już się robi :D umieszczę go w "ciastach".
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 29, 2009 5:18 pm

Irysku - może lepiej w "Zlotowe Przysmaki"?
Chyba tam mu będzie lepiej i to jest miejsce gdzie ktoś będzie go najpierw szukał myślę :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: irys » pt maja 29, 2009 6:07 pm

Dzięki Cebulko za podpowiedź [tuli] nie orientuję się jeszcze we wszystkim :D
Awatar użytkownika
irys
Weterani
 
Posty: 328
Rejestracja: sob mar 07, 2009 3:28 pm

Postautor: Cebulka » wt cze 30, 2009 8:30 pm

Obywatelko Tosiu [cisza]

Zostaje niniejszym obywatelka z ramienia, z urzędu i z twardego krzesła zobligowana do zamieszczenia tu dokładnego przepisu na swój chleb [!]

Bo jak nie to przełożę przez kolano, postraszę cyganem, wilczy dół wykopię, IP zablokuję albo coś jeszcze straszliwszego wymyślę [pifpaf]

No proszę Cię no... [oops] [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » wt cze 30, 2009 8:45 pm

Cebulka,ja ci te wilcze doły pomogę kopać.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Tosia » śr lip 01, 2009 6:24 am

Zlotowy chlebek.
1 kg maki tortowej [najlepsza ze sklepu "biedronka"]
1 opakowanie drożdży suchych dr. Oetker
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2-3 łyżki kminku [niekoniecznie] mogą być ziarna słonecznika, siemienia, dyni i sezamu [uprażone]
1 i 1/2 szklanki zakwasu [zakwas ma mieć konsystencje gęstej śmietany]
woda
do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, cukier i kminek zamieszać
do garnka o poj. 1 litra wlać zakwas, dolać szklankę wody zimnej i dolać gorącej wymieszać i wlewać powoli do mąki stale mieszając wyrobić ciasto[najlepiej ręką lub robotem jak ktoś ma]ciasto powinno być ciepłe.posypać lekko mąką nakryć folią aluminiową i ścierką odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godź.
sprawdzić czy ciasto wyrosło [powinno urosnąć gdzieś o połowę]wyrobić ponownie i wlać do 2 foremek [mogą być keksówki lub 1 większa] ciasto nakryć folią i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik [ja wstawiam do 200 st.] ciasto ponacinać i posmarować wodą wstawić do piekarnika a na dno pod foremki wstawić mały garnek z wodą [żeby nie polewać ciasta w trakcie pieczenia]. 5 min przed wyjęciem z pieca wyjąć chlebki z foremek na kratkę i podpiec żeby skórka była chrupiąca. po wyjęciu z piekarnika posmarować chlebki wodą.
[ja piekę w moim piekarniku około 1 godz]
ta porcja to dwa chlebki
SMACZNEGO
foremki dokładnie smarujemy olejem
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 11:05 am przez Tosia, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Mania » śr lip 01, 2009 9:29 am

Tosiu :)

Jak robisz zakwas ?
Awatar użytkownika
Mania
Weterani
 
Posty: 728
Rejestracja: czw sty 22, 2009 7:03 pm

Postautor: Tosia » śr lip 01, 2009 10:07 am

Maniu a zabrałaś od Farmerki śrutę [?] , bo jeśli tak to całkiem prosto:
wlewam do wygotowanego słoika troszkę ciepłej wody i wsypuje śrutę, zostawiam w ciepłym miejscu jak widzisz że ta mieszanka zmienia kolor dosypujesz już więcej i dolewasz ciepłej wody, wymieszasz i zostawisz aż zmieni kolor, wtedy jest dobry.Zawsze zostawiasz3-4 łyżki zakwasu i nastawiasz nowy, jak jest gotowy to wstawiasz do lodówki, i korzystasz kiedy potrzebujesz.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Onaela » śr lip 01, 2009 10:08 am

Tosiu [shock] -ten chleb był wyłącznie z mąki tortowej [?] [rol]
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Mania » śr lip 01, 2009 10:11 am

No i czemu ja tępa makówka nie wzięłam tej śruty?

No nic znajdę śrutę miejscową.
Awatar użytkownika
Mania
Weterani
 
Posty: 728
Rejestracja: czw sty 22, 2009 7:03 pm

Postautor: Tosia » śr lip 01, 2009 10:27 am

Onaelu tylko tortowa i zakwas.
Maniu jeśli masz możliwość to poszukaj i kup,bo najlepszy zakwas wychodzi z takiego zmielonego żyta.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Cebulka » czw lip 02, 2009 4:54 pm

Mania pisze:No i czemu ja tępa makówka nie wzięłam tej śruty?


Obydwiema rencami się podpisuję koślawo :/

Spróbujemy na grubej żytniej [skrob]

Tosiu - dzięki [serce]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: beza » czw lip 02, 2009 9:13 pm

Tosiu, a co to jest ta śruta ?
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: farmerka63 » czw lip 02, 2009 9:26 pm

Ta żytnia śruta o której pisze Tosia to jest razowa mąka "ze młyna" . Taka grubaśna, że Tosia ją wzięła za śrutę. To na niej właśnie robię zakwas na żurek i chleb. A śruta powstaje poprzez zmielenie zboża na śrutowniku - dla celów paszowych :) Blisko, blisko ;)

Mąka/śruta stała sobie na parapecie w kuchni w takim długim pojemniku z niebieską przykrywką marki curver. Już chciałam Wam zaproponować rozesłanie, ale koszt przesyłki przekroczy wartość mąki - chyba, że ktoś ma ochotę na np. 5 kg ?
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani
 
Posty: 1287
Rejestracja: ndz mar 02, 2008 3:21 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości