Drobne ciastka i ciasteczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Baś_22 » śr gru 15, 2010 9:53 am

Wiedźma pisze:
Cebulka pisze:Hmm tam jest jedno bardzo inspirujące zdjęcie na stronce od Gabi...

Czy chodzi Ci Cebulko o tę choinkę ? To zrobił nasz kolaga Radzio.
Jest naprawdę wspaniała :D


...faktycznie choineczka przecudna [brawo]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » śr gru 15, 2010 2:26 pm

tuurma pisze:U nas w delikatesach sprzedają w słojach pod nazwą "dark treacle", b. ciemne, konsystencji miodu mniej więcej. Zdaje mi się, że to się po polsku nazywa melasą.

dzięki Tuurma za podpowiedź [prosi] idąc tym tropem znalazłam też u siebie [haha] a wzorki w pieczątkach już zamówione i idą do mnie w paczuszce [jupi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » śr gru 15, 2010 5:25 pm

Basiu śliczne te Twoje pierniczki [brawo]
to kiedy stemplowanie :D?

wczoraj wieczorem też miałam robić, ale usypiając dzidziula sama się uśpiłam,obudziłam się dopiero po 2 w nocy, podobno 4 razy mnie budzono, ale kompletnie nic nie pamiętam...może uda mi się dzisiaj coś wykombinować.
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » śr gru 15, 2010 9:15 pm

ulotna , jak tylko przyjdą stempelki to robota rusza w ruch, wszystkie składniki czekają w pogotowiu [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Baś_22 » śr gru 15, 2010 11:25 pm

Zrobilam suflety wg przepisu ulotnej.
Wyszły pyszne ale nie tak piękne jak ulotnej [niewie] ..kokilki za duże :)

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » czw gru 16, 2010 11:45 am

Basiu jakie świąteczne te Twoje sufleciki [brawo]

pokażę Wam coś [lol]
link zapożyczony z kafe :D , tak si,ę zastanawiam, czy nie upiec takich dla TŻ [lol]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a18 ... 35e61.html
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Cebulka » czw gru 16, 2010 2:42 pm

Ale bombowy pomysł [!]

Foremka serduszko i dawaj... [lol]
Nie mam pisaków... ale może jakoś wykałaczką też by poszło ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: tomicron » czw gru 16, 2010 6:58 pm


Mmmm, aż ślinka cieknie :P ;)
"Z obecnego kryzysu są dwa wyjścia: normalne i cudowne. Normalne to takie, że Matka Boska jak zwykle zrobi cud i nas uratuje - a cudowne, że wszyscy zaczną uczciwie pracować, wypełniać swoje obowiązki itd."
Awatar użytkownika
tomicron
Weterani
 
Posty: 3286
Rejestracja: sob maja 10, 2008 10:30 pm

Postautor: Samanta » pt gru 17, 2010 10:31 am

No ludzie ale poszaleliście!!!
Ale i ja nie odbiegam od Waszej normy.....
4 rodzaje pierniczków w tym Katarzynki ale to nie są te co na zdjęciu tylko inne
2 pierniki
2 keksy
Reszta w przyszłym tygodniu.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Baś_22 » pt gru 17, 2010 11:38 am

Samanta pisze: 4 rodzaje pierniczków w tym Katarzynki ale to nie są te co na zdjęciu tylko inne

Sami a możesz podać swój przepis na te Katarzynki [prosi] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » pt gru 17, 2010 11:46 am

Basiu a lukierek to sama robiłaś czy gotowiec.ładnie ci się trzyma i ślicznie udekorowałaś.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Baś_22 » pt gru 17, 2010 1:04 pm

Lukier robiłam sama :) 2 białka + 250 g cukru pudru ucierałam cierpliwie pół godziny w makutrze :) pod koniec ucierania dodałam parę kropel cytryny.
Nakładałam go pędzlem lub nożem.
Szybko mi gęstniał, co widać na niektórych pierniczkach na zdjęciach [haha] ( zacieki)., ale za to pięknie sklejał mi pierniczki :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lucysia » pt gru 17, 2010 1:07 pm

Dzięki Basiu.A musi to być takie czasochłonne??Nie mogę mikserem??
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: Baś_22 » pt gru 17, 2010 1:12 pm

Pewnie mikserem też można, ale chyba nie wyjdzie taki jak ucierany w makutrze [?]
Ja w każdym razie sprawdziłam to kiedyś na serniku, taki ucierany w makutrze wyszedł jak puszek a ten po mikserze ...hmm taki sobie :)
..a tak swoją drogą to nie jest to wcale uciążliwe :) usiadłam przed telewizorem i w trakcie oglądania jakoś samo się utarło [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Ciasteczka (17)

Postautor: Sz_elka » pt gru 17, 2010 2:02 pm

ulotna chwila pisze:Wczoraj piekłam z dzidziulem ciasteczka imbirowe:Obrazek
300g melasy
220g margaryny
200g cukru pudru
750g mąki
2jajka
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
margarynę roztopić z melasą i cukrem, przestudzić, sypkie składniki wymieszać, dodać jajka i płynne składniki, wyrobić ciasto (zagniata się błyskawicznie)
ciasteczka powinny być cienkie
piec 8-10minut w 175 stopniach
tuurma pisze:... jak zrobić te wytłaczanki ...

o tak! :D
Obrazek
ta maszyneria to stempelki Wiltona z wymiennymi obrazkami (3 sztuki w opakowaniu kosztowały chyba jakieś 50 zł , dokładnie nie pamiętam


Do kompletu pozwolę sobie jeszcze wkleić rozmowę prowadzoną w ShoutBoxie, co by nie zaginęła! ;>

Baś_22: odebrałam wczoraj paczuszkę z pieczatkami do ciasteczek ...w sobotę będę piekła ciasteczka imbirowe wg ulotnej
ulotna chwila: Basiu podpowiem Ci, że z tej porcji wychodzi około 90 ciastek, aaa i jeszcze jedno im cieńsze tym lepsze, tylko jak cieńsze to uważaj zeby nie popalić i piec wtedy krócej
ulotna chwila: Basiu a nie chcesz ich na choiknę powiesieć? bo ja chyba tak zrobię jak mi czasu starczy na kolejną partię … tylko wtedy słomką trzeba dziurki w surowych ciachach powycinać … u mnie zawsze folkowa choinka- z orzechami, pierniczkami, laskami cynamonu , suszonymi cytrusami itp.
Baś_22: ulotna dzięki za podpowiedź tak zrobię z tymi ciasteczkami

ZEBRAŁ DLA POTOMNOŚCI WASZ POKORNY KRONIKARZ! 8)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Baś_22 » pt gru 17, 2010 2:23 pm

Dziękujemy nasz kochany Kronikarzu [prosi] [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Orzechy

Postautor: Papcio » pt gru 17, 2010 9:18 pm

Orzechy

Parę zdjęć z produkcji orzechów:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu ciasto na ciasteczka które wnusio wycinał
Obrazek Obrazek
Tak to bawiliśmy się z wypiekami, a wnuczek to z radością babuni pomagał w wykrawaniu ciasteczek. Ja "piekłem" łupki na orzechy, nadziewałem kremem i wszyscy byli zadowoleni!
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: ulotna chwila » pt gru 17, 2010 10:35 pm

Papciu jaka Super Produkcja [brawo]

a te rurki to się piecze na stojąco [shock] ?
zamówiłam sobie formy do rurek, ale myślałam, że piecze się je na leżąco, a to Ci niespodzianka
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Papcio » pt gru 17, 2010 10:55 pm

Pomyślałem, co to za różnica? na leżąco to na całej długości będzie spłaszczona ta rurka a tak to jak wieża no ta w paryżewie :) :) Upiekły się dobrze, z ciasta francuskiego były kręcone. Wnuczkowi smakowały nawet bez kremu.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Papcio » pt gru 17, 2010 11:05 pm

Te rurki to były robione tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wyszły jak rury kanalizacyjne :) :) :) foremki są chyba nie na ciasto francuskie, ale super, więcej kremu wlazło! Od razu widać, że to domowa produkcja, a wnusio miał "Dziadziś mam duzio placy" i to było najfajniejsze!
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: ulotna chwila » sob gru 18, 2010 12:03 am

Fajny patent Papciu-dziękuję za instruktaż z wizualizacją [tuli]
no i jaki pomocnik w kuchni :D
cy latka ma? czy dwa ;)
pozdrawiam załogę cukierników [czesc]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: magdziołek » sob gru 18, 2010 8:45 am

Papcio, ale super produkcja [shock]. Mógłbyś jeszcze podać przepis na krem do tych orzeszków, bo rozumiem, że one też będę nadziewane jakąś masą i łączone i przepis na samo ciasto, z którego robi się te orzeszki.
I zdradź tajemnicę, gdzie można kupić taką formę do pieczenia tych orzeszków i rurek.
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: cicho_borowska » sob gru 18, 2010 9:04 am

Super cukiernicy [brawo]

Podpisuję się pod prośbą Magdziołka. :D

Basiu, a Twoje pierniczki wspaniałe. :D
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: Baś_22 » sob gru 18, 2010 11:13 am

[shock] Papcio super produkcja [brawo]
a jakie cudowne zajęcie dla wnusia :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Tosia » sob gru 18, 2010 11:22 am

[brawo] Papciu super produkcja, ale jakby tak jeszcze przepis na te orzeszki i na krem do nich ;)
Dzięki :D
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Papcio » sob gru 18, 2010 11:52 am

formę na orzeszki i rurki kupiłem tu:
http://allegro.pl/foremki...1328474404.html

Ciasto na orzeszki to proste ciasto kruche. Dostałem taki przepis:

Ciasto:
- 1kg mąki (dałem 3 szklanki)
- 250g margaryny z 80% zawartością tłuszczu (palma, bielska)
- 3 całe jajka
- 3 duże łyżki smalcu
- 15 dkg cukru pudru (dałem pół szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Ciasto ma byś dość gęste, a do foremek pasowały kulki o wadze 4g. Większe "wyłaziły" bokiem, a formę trzeba naoliwić. Piekłem około 3min z każdej strony na małym gazie
A krem orzechowy (ale się natłukłem tych orzechów, miały grubą skorupkę te włoskie orzechy) to prosty taki jak na torty :)
Na forum wedliny... kolega napisał, że takie skorupki faszerował domowym pasztetem i wszystkim smakowało.
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Papcio » sob gru 18, 2010 2:21 pm

Tylko nie przesadzaj z temperaturą i nie odbieraj telefonów! Jeden sort to wyszedł mi... (jak skończyłem gadać przez telefon) to nawet do śmieci się nie nadawał. Żeby mój skarb nie dowiedział się co się działo to wyniosłem na śmietnik, wietrzyłem i szczotką drucianą czyściłem, a potem to było już z górki. U córki pilnowałem już reżimu, bo mały kontroler czuwał:) :) :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: gruby miś » sob gru 18, 2010 3:29 pm

papciu! [super]
nie chciałbyś jeszcze pięciorga wnucząt? [lol] jedyny dziadek moich dzieci ma 85 lat i nie jest skory do pysznej zabawy...
Ostatnio zmieniony sob gru 18, 2010 3:32 pm przez gruby miś, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: Papcio » sob gru 18, 2010 3:30 pm

Tak! rozgrzej ją ale bez przesady. Jak robiłem z zimnej to przykleiło się i trzeba było myć! A na ciepło to sama radość pod warunkiem jak druga (córka) osoba kula kulki :) :) :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: magdziołek » sob gru 18, 2010 3:42 pm

Papcio, a mógłbyś ta po ludzku wyjaśnić, co to z tym ciastem na orzeszki się robi :? Bo podałeś składniki, ale co dalej :? . Piszesz o jakichś kulkach, proszę, bądź wyrozumiały, ja nigdy nie robiłam takich orzeszków, dlatego pytam o takie, może dla Ciebie oczywiste sprawy. A jeszcze jedno, czy foremkę trzeba nasmarować przy każdej partii pieczenia jakimś tłuszczem? I ile to to się piecze :?
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Papcio » sob gru 18, 2010 3:57 pm

gruby miś pisze:papciu! [super]
nie chciałbyś jeszcze pięciorga wnucząt? [lol] jedyny dziadek moich dzieci ma 85 lat i nie jest skory do pysznej zabawy...


Czekam aż syn mi następce tronu załatwi, ale jakoś ociąga się. Gorzej jak mi z dziewczynką wyskoczy :) :) Trudno, będzie robił aż wnuka mi załatwi! :D :D :D
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Postautor: Papcio » sob gru 18, 2010 4:20 pm

Magdziołku, ta forma ma 16 połówek. Na jednej jak się ją otworzy są wgłębienia w kształcie a raczej odwzorowania łupinki orzecha. A na drugiej połowie jest wybrzuszenie i jak do wgłębienia włożysz kulkę z ciasta wielkości czereśni to po zamknięciu rozpłaszczy i w każdą szczelinkę ciasto jest wciśnięte. Wygląda to tak:
Obrazek Obrazek

Formę smaruję olejem- tak mi doradzono i nie ma problemów z wyjęciem skorupek po powiedzmy usmażeniu - tak jak naleśniki! w takiej podwójnej patelni. :) :) :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości