przepis na kiszone buraczki z warzywami. trochę inspirowałam sie internetem, ale i tak zrobiłam po swojemu
składniki na litrowy słoik:
3/4 słoika pokrojonych w paski lub ćwiartki buraczków, ale nie ugniecionych, normalnie wrzuconych,
do tego 1 mniejsze marchewka,
1/2 dużej główki czosnku, ząbki przekrojone na pół jak do zwykłej kiszonki
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu
kawałek selera i pietruszki
wszystko zalewamy wodą z solą, proporcja,na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli. woda ma przykryć warzywa, coby nim nam nie wystawało poza nią.
przykryć ściereczką i czekać cierpliwie
ja kisiłam 6 dni, bo dłużej nie wytrzymałam
sok wypiłam prawie cały solo, a tą odrobinkę co zostawiłam, to wlałam wraz z buraczkami i warzywami do rosołu. powstał przepyszny barszczyk, który nie trzeba było niczym doprawiać
zjadłam tak jak lubię barszczyk najbardziej, czyli z ziemniaczkami do tego przysmażona cebulka i zalane barszczykiem
niebo w gębie to mało powiedziane na taki zakwas i na taki barszczyk
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho