Słone przekąski i podobne różności

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: Samanta » pt gru 18, 2009 2:44 pm

Cebulka pisze:
Samanta pisze:Jest to ładne i wygląda estetycznie ale nie ukrywam, jest obrzydliwe w samku.


Nia ma jak dobrze zareklamowac przepis... [hahaha]


No może rzeczywiście nie powinnam tak pisać bo w końcu moja rodzina to lubi a przynajmniej mąż. Ale jak dla mnie to fuj ;)
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: saginata » sob sty 16, 2010 5:31 pm

PARÓWKI W CIE¦CIE
ciasto
-40 dag m±ki
-20 dag margaryny
-1 szkl gêstej smietany
-1 ¿ó³tko
-szczypta soli

Sk³adniki posiekaæ no¿em i lekko zagnie¶æ-krótko!
Ciasto sch³odziæ w lodówce-ja robiê na noc-ale i godzinê mo¿na.
Potem cieniutko rozwa³kowaæ i poci±æ rade³kiem na paski-my¶lê,¿e takie1,5-2 cm szerokie.Ka¿dym paskiem owijaæ parówkê-ukosem-i tak aby ciasto zachodzi³o na siebie tworz±c tak± rurkê[jak z kremem]
Nagrzaæ piekarnik-mocno-i piec na z³ociutko.
Nigdy tego nie robi³am-ale rurki z tego ciasta piek³am i napycha³am kremem.pomy¶la³am,¿e parówki tez bêd± dobre-po upieczeniu polaæ ketchupem lub sosem czosnkowym-i pycha!!!!!!!!!!!!!
A jakie mi wyjd±-powiem jutro :D
saginata
 

Postautor: saginata » pn sty 18, 2010 9:39 am

Parówki wysz³y smaczniutkie-ale mo¿na jeszcze daæ ser do ¶rodka lub posypaæ wierzch ,kiedy ciasto jest ju¿ upieczone.
saginata
 

Postautor: tuurma » pt sty 22, 2010 7:55 pm

Przepraszam za off-topic, ale kocham styl Samanty. Zarówno kulinarny jak i wypowiedzi :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tuurma
Administrator
 
Posty: 2159
Rejestracja: pt maja 18, 2007 9:58 am

Postautor: Samanta » sob sty 23, 2010 4:53 pm

tuurma pisze:Przepraszam za off-topic, ale kocham styl Samanty. Zarówno kulinarny jak i wypowiedzi :) Pozdrawiam.

Bardzo Ci dziękuję Tuurmo [oops]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: ulotna chwila » wt sty 26, 2010 4:04 pm

Rolada z żółtego sera

30 dag żółtego sera
25 dag pieczarek
duży serek topiony(najlepiej pikantny)
ogórek konserwowy
papryka czerwona
natka pietruszki
sól, pieprz i sproszkowana papryka do smaku

pieczarki pokroić i podsmażyć
do gorącej wody zestawionej z ognia włożyć na kilka minut kostkę sera
do pieczarek dodać serek topiony i podgrzać na małym ogniu, dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i paprykę
dorzucić pietruszkę i dosmaczyć
ser wyjąć z wody odsączyć i rozwałkować na prostokątny placek, wyłożyć farsz i zrolować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 2 godziny
Gotowe!
to dość ciekawie wyglądająca przekąska
chyba gdzieś powinnam mieć fotke...o mam
niestety rolada ma na niej rolę drugoplanową :D
Obrazek
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Onaela » wt sty 26, 2010 8:20 pm

Oooo,to musi być mniam..... Ulotna,a co jest na pierwszym planie ? ;)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: ulotna chwila » śr sty 27, 2010 1:02 pm

Onealu już Ci piszę co to za ustrojstwo :D

więc tak na sałacie lodowej są przesmażone kawałki kurczaka, na to ser żółty w kostkę i połówki kolorowych winogron, do tego sos-majonez+jogurt naturalny+pieprz+sól+kilka rozgniecionych/zmielonych orzechów , a na samą górę idą połówki orzechów włoskich
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » ndz mar 07, 2010 10:33 pm

ulotna chwila pisze:a jak mam przenieść tego mojego posta?
skopiować to wiem, ale przenieść? hmmmm [rol] da radę?


Ulotna kliknij w "edit" tego swojego posta i jak otworzy Ci się okienko to jego całą zawartość skopiuj, po czym wejdź do tematu "Rolady" kliknij w nowego posta (tak jak byś chciała coś napisać) i jak otworzy Ci się okienko wklej całą zawartość tego wczesniej skopiowanego okna i kliknij w "wyślij" i tyle :) [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ewalukas » pt mar 19, 2010 8:07 pm

paluszki do piwa

opakowanie ciasta francuskiego
jajko
2 łyżki śmietany
sól, kminek, mak, papryka słodka, pikantna....na co mamy ochotę icon_mrgreen.gif

Ciasto rozmrozić i pokroić radelkiem na paski szerokości ok 1 cm. Jajko rozbełtać ze śmietaną i posmarować każdy paseczek ciasta. Posypać czym lubimy. Każdego paluszka zwinąć wokół własnej osi. Piec w 180 st do zrumienienia.

Obrazek
ewalukas
Ekoludki
 
Posty: 192
Rejestracja: śr mar 17, 2010 9:35 pm

Postautor: Onaela » pt mar 19, 2010 8:15 pm

O proszę,proste w wykonaniu i apetyczne :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Samanta » pt mar 19, 2010 9:41 pm

ewalukas pisze:paluszki do piwa
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
2 łyżki śmietany
sól, kminek, mak, papryka słodka, pikantna....na co mamy ochotę icon_mrgreen.gif
Ciasto rozmrozić i pokroić radelkiem na paski szerokości ok 1 cm. Jajko rozbełtać ze śmietaną i posmarować każdy paseczek ciasta. Posypać czym lubimy. Każdego paluszka zwinąć wokół własnej osi. Piec w 180 st do zrumienienia.

... albo rozmrożone ciasto posmarować jajkiem rozbitym z mlekiem lub tylko samym białkiem, wykroić foremką do ciastek ciastka, psmarowac jajkiem rozbitym z mlekiem lub samym białkiem i posypać tak jak Ewa napisała [lol]
Zastosowanie : do piwa lub przegryzania przed posiłkiem jako czekadełka
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: donn » wt gru 28, 2010 1:40 pm

a jakieś sylwestrowe przekąski??????????? najlepiej zeby szybkie inieskąplikowane były
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości