![[strach] [strach]](./images/smilies/scared.gif)
Szybko nadrabiam ten brak:
Papryka konserwowa Heleny
Zalewa:
3/4 szklanki cukru
2 i pół szklanki wody
0,35 kg cukru
zagotować.
Paprykę umyć pokroić i sparzyć żeby zmiękła (wrzucić do gara z wrzątkiem, jak jej dużo, można potrzymać na ogniu jakąś minutę-dwie - chodzi tylko o to żeby się wygodniej ją upychało w słoiki). Do każdego słoika (wielkości średni majonez Kielecki) dać jedno ziele angielskie i dwa ziarenka pieprzu, ułożyć ściśle paprykę i zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 10-15 min w zależności od grubości papryki.
Wypraktykowałam, że najwygodniej jest jak z papryk wykroi się równe płaty do konserwowania a okrawki użyje do gulaszu lub np na ajwar.
Ponieważ Amita nie znalazła swojego przepisu, wykorzystałam pierwszy jaki się trafił (jest z forum wino.org) (tylko trochę go przesłodziłam, bo dosładzałam do smaku

Ajwar
Składniki:
3 kilo papryki czerwonej
3 strąki papryki chili
2 słoiczki koncetratu pomidorowego
2 główki czosnku
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu
1 1/2 łyżeczki soli
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
3/4 łyżki pieprzu
wykonanie:
Paprykę pokroić na małe kawałki i na małym ogniu podgrzewać w garnku, często mieszając. Kiedy papryka zmięknie dodać rozgnieciony czosnek i całość potraktować blenderem.
Dodać cukier,ocet,olej, sól i koncentrat, gotować 20 minut.
Dodać pozostałe przyprawy i gotować 15 minut.
Gorący ajwar przełożyć do słoików, warto spasteryzować.
Smacznego.
I zdjęcie

