Pochwała cukinii :

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Baś_22 » sob wrz 06, 2014 7:59 am

Spodobał mi sie ten przepis i już sobie go zapisałam. Może jutro upiekę te bułeczki :)
chodzi mi oczywiście o bułeczki z rodzynkami (pod linkiem :) )
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2014 11:54 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Cebulka » sob wrz 06, 2014 6:56 pm

A ciekawy pomysł, właśnie mam trzy nowe wielkie 'ogóry' [lol]
Taka sałatka do obiadu...
Robiłaś ją już Tosiu? :)
Ale cukinia bez czosnku... [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Cebulka » ndz wrz 07, 2014 11:54 pm

tereklo pisze:Warte wypróbowania:
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2 ... kinia.html

Kabak kayganası placuszki z cukinią

2 średniej wielkości cukinie
2 szklanki mleka
3 jajka
100g białego sera typu feta
5 gałązek natki pietruszki
5 gałązek koperku
ćwierć czerwonej papryki
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia

Obraną i umytą cukinię ścieramy na warzywnej tarce, dodajemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki, ser kruszymy a paprykę kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy i dokladnie mieszamy. Dodajemy mleko, jajka, mieszamy a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko mieszamy i smażymy niewielkie placki na rozgrzanej patelni, którą lekko smarujemy papierową serwetką namoczoną w oleju lub oliwie. Można tez smarować pędzelkiem. Najważniejsze by nie lać tłuszczu do patelni gdyż placki będą stanowczo za tłuste.

_MG_8866.JPG


A tu moja 'wariacja na temat' [lol]
Bardziej jak placki ziemniaczane niż naleśniki - ale zniknęły jak sen złoty [lol]
Dałam dynię zamiast cukinii i mąki/mleka na oko, ale poza tym w sumie trzymałam się przepisu [lol]
Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Baś_22 » pn wrz 08, 2014 8:32 am

Wariacja wygląda na bardzo smakowitą [mniam]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: zomarel » śr paź 15, 2014 8:05 pm

KOLOROWA SAŁATKA Z CUKINII :

1,5kg żółtej cukinii 1,5 kg zielonej cukinii 2`3 czerwone papryki 4 marchewki 3 łyżki soli zalewa 4 szklonki wody 1 szkl. octu 1 szkl. cukru ziele angielskie liść laurowy Cukinie i papryki .Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne.Cukinie kroimy w kostkę a papryki w grube paski.Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 3 godziny. Osączamy. Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w dość grube plastry i obgotujemy. Składniki zalewy zagotowujemy. Wk
13:16
Wkładamy warzywa, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilę gotujemy. Sałatkę wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Smacznego.
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: tereklo » ndz sie 02, 2015 11:15 am

żeby nie zgubić:
Fritatta z cukinią
Składniki: 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 5 dużych jajek, 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz.

Przygotowanie: cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni (musi zmieścić się do piekarnika) rozgrzać oliwę, dodać cukinię, posolić i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę. Jajka wbić do miski, doprawić i dodać ser. Lekko ubić, a następnie wlać na patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C. Po 20 minutach fritatta nabierze złotego koloru i będzie gotowa.
file.cukinia-przepisy-cukinia.jpg


Bukiecik warzywny
Składniki: 2 spore marchewki, 1 nieduża cukinia, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego koperku, do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu.

Przygotowanie: marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na półtwardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż (na wstążki) razem ze skórką, blanszować 15 sekund po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.
bukiecik.jpeg


Grillowana cukinia a la tosty
Składniki: 2 większe cukinie, 150 g sera żółtego gouda, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 100 g boczku wędzonego, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: oliwę połączyć z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek posiekać drobno, a boczek pokroić w drobną kostkę i razem podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zdjąć z rusztu upieczone już plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość ułożyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natką pietruszki.
cukinia.jpeg


Ratatouille
Składniki: 3 papryki w różnych kolorach, 300 g pomidorów, 2 cebule, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie: papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą , pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się.
file.cukinia.jpg


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Składniki: 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków, 250 ml bulionu drobiowego, 1 cukinia, 2 pomidory, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 125 g sera mozzarella (starty), oliwa z oliwek.

Przygotowanie: ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, doprawić oregano i grillować kilka minut. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i cebulę, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko i bulion. Gotować do momentu, gdy sos będzie gęsty. Częścią wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. Następnie znowu nałożyć sos, ułożyć cukinię i posypać serem. Na koniec ułożyć pomidory i posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.
zapiekanka.jpeg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Baś_22 » ndz sie 02, 2015 12:20 pm

Super te przepisy Tereniu [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: tereklo » ndz sie 02, 2015 12:50 pm

Sałatka z cukinii z bazylią, sosem z cytryny i pomarańczy
http://www.750g.com/salade-de-courgette ... cQyWxXi.99

Składniki
2 cukinie
1 cebula, niezbyt duża
1 pomarańcza
1 cytryna
Kilkanaście liści świeżej bazylii
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek

W misce wymieszać sok z pomarańczy i cytryny z 2 lub ​​3 łyżki oliwy z oliwek. Sól i pieprz. Dodać troszkę skórki pomarańczowej (drobniutko posiekać, bez albedo) i odstawić. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pozbawić pestek, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie, dodać cukinię, podsmażyć (tak, żeby cebula się nie spiekła a cukinia była półtwarda). Zestawić z ognia, dodać sos i przełożyć do miski, dodać posiekane liście bazylii (zostawić kilka do dekoracji) przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

salade.jpg
salade.jpg (19.9 KiB) Przeglądany 26223 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: gruby miś » pn sie 03, 2015 11:30 am

mój tegoroczny hit, ale i Krzysztof i Zosia mi wyjadają, to cukinia małosolna - po prostu kawałki zalane na dobę "wodą" od kiszonych ogórków, zaraz lecę przynieść kolejną i znów przygotuję solidną porcję [mniam]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Yennyfer » wt sie 11, 2015 10:25 am

Jak ja Was kocham [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss] [blowkiss]
Tyle inspiracji. :-D
No bo sałatkę w słoiki już zrobiłam, te a`la ziemniaczane bez dodatków się znudziły. A tu tyle przepisów!
dziś robie placuszki.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Sz_elka » pt sty 04, 2019 1:10 pm

Właśnie tutaj weszłam i zaraz wykorzystam jakiś przepis, bo cukinia na ostatnich już nogach czeka. :P
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: amita » ndz lip 26, 2020 12:37 pm

Ketchup z cukinii (przepis na termomix lub lidllomix) ze strony vorwerk:
Zdecydowanie mniej cukru a dałam tylko 60 g i troszkę więcej octu.

Składniki
2 ząbki czosnku
250 g cebuli, przekrojonej na pół
800 g cukinii, obranej, pokrojonej na kawałki
100 g cukru
80 g białego octu winnego lub 80 g octu jabłkowego
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego


PRZYGOTOWANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15-20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2.
4. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obr. 2 lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików (patrz wskazówka) i mocno zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia, wieczka powinny zrobić się wklęsłe.
6. Ketchup z cukinii podawać jako dodatek do potraw.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Yennyfer » wt sie 31, 2021 5:39 pm

Przepyszna przekąska z cukinii
Młodą cukinię pokroić w plastry, posolić, poczekać aż puści sok. Odlać sok, ugrilować cukinię na patelni grilowej, aż lekko się zeszkli.
Przygotować sos argentyński - do 1/2 szklanki oleju wlać 1/4 szklanki octu winnego, do tego dodac pęczek* posiekanej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku przecisnięte praskę,3 łyżeczki oreagno, 1/2 łyżeczki papryki ostrej(ale możę być słodka), sol i pieprz do smaku. Wymieszać, polać tym sosem cukinię i pospać ją pokruszoną fetą. Podawać zimne.
* - moja sugestia - mniej pietruszki.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Pochwała cukinii :

Postautor: Yennyfer » wt sie 31, 2021 5:42 pm

A tu kanał na yt - godny polecenia. Robiłam kilka rzeczy z cukinii i są pyszne, https://www.youtube.com/results?search_query=enfes
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości