Dzisiaj przyrządziłam sobie na śniadanie jajecznicę wg Gordona Ramsaya
http://www.youtube.com/watch?v=IMmZY2sSuTY
Nie powiem, nawet mi smakowała, nie miałam tylko szczypiorku ale dla kontrastu "posadziłam " sobie gałązkę bazylii
Składniki do tej jajecznicy:
2 jajka
2 pieczarki
pomidorki cherry
masło,
śmietana
szczypiorek
sól. pieprz
Kilka wskazówek:
http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/jajecznica
- Nie przyprawiaj jajecznicy na początku, ale dopiero przed samym podaniem. Jeżeli dodasz sól na początku smażenia, jajecznica będzie bardziej wodnista i trudno będzie osiągnąć idealną konsystencję.
- Smażenie jajecznicy rozpocznij na zimnej patelni i na małym ogniu – nie idź na skróty.
- Masła nie rozpuszczaj, tylko dodaj je na patelnię zimne, razem z rozbitymi jajkami.
- W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmuj patelnię z ognia i cały czas mieszaj, a kiedy uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję wstaw jajecznicę z powrotem na ogień i tak samo postępuj nawet kilka razy.
- Najważniejsze to chronić jajecznicę przed przesmażeniem, więc kiedy konsystencja jajecznicy wydaje się już idealna nie możesz dopuścić, żeby jajka jeszcze bardziej się ścięły – wtedy jajecznica będzie twarda i sucha – żeby temu zapobiec dodaj łyżkę zimnej śmietany, która szybko ustabilizuje temperaturę na patelni i wzbogaci smak całego dania.