autor: koliberek » pn lis 29, 2010 12:02 pm
[Pon 11:29] Sz_elka: czy ktoś wie co znaczy "kiozdać się po kizolach"?
X " class="mainmenu" title=" Zmień wiadomość">E [Pon 11:30] Sz_elka: "warszawskie" moje dziecko zadało mi pytanie, a ja nie wiem! TOOOOOŚKAAAAA....!!!
X E [Pon 11:30] koliberek: no pewnie Tosia wie
X E [Pon 11:37] Tosia: niestety ale nie wiem
X E [Pon 11:38] Tosia: Szelka a nie" kiełzać"???
X E [Pon 11:41] koliberek: Tosia a jkaby było kiełzac to co?
X E [Pon 11:42] Tosia: a może "podrapać po nosie"
X E [Pon 11:42] Tosia: ślizgać
X E [Pon 11:43] Tosia: Szelka kaj żeś je
X E [Pon 11:44] koliberek: mnie sie tez z darpaniem kojarzy
X E [Pon 11:44] koliberek: a mzoe drapac sie po plecach, ale czy aj wiem?
X E [Pon 11:45] koliberek: czy to w ofgóle po ślasku jest ?
X E [Pon 11:45] Tosia: kizol bardziej podobny do kichola
X E [Pon 11:46] Tosia: nie wiem ????? może kaszuby
X E [Pon 11:47] koliberek: no fakt,z e kizol do kochola podobny
X E [Pon 11:47] koliberek: tak czy siak w słowniakach gwary slaskiej takiegio słowa nie widze
X E [Pon 11:49] koliberek: z drugiej strony kizole to liczba mnoga wiec jak drapac sie po nosach?
X E [Pon 11:55] Cebulka: a może to nogi? Nie wiem czemu ale jakos mi się to z nogami kojarzy
X E [Pon 11:57] magdziołek:
X E [Pon 11:58] magdziołek: mnie się to z "kizioleniem" kojarzy
X E [Pon 12:01] koliberek: coś wyczaiłam, ale potzrebuje Tosi, no i W Sb sie nie zmiesci
X E [Pon 12:01] koliberek: wrzuce kawełek dyskusji do Hayde Parku
X E [Pon 12:02] Tosia: a na co jo ci potrzebno hmmmmmmmmmmm
No Tosia znalazłam taki fragment dyskusji o nowych słowach w gwarez slaskiej tu w pewnym sensie wystepuje słowo kiozdac:
Np.Slązak nie wymawia "ż,ó,ł,o"czy nawet czystobrzmiące"e",to jest związane z specyfiką fonetyczną wymowy.
Anglicyzmy jak -pub(pab),weekend,surfing-,trudno pobić,zadomowiły się w wielu mowach,czy są odpowiedniki?,dla -pub-,chyba nie ,-weekend- w polskim nie ma odpowiednika,w śląskim znam chyba dwa -zapiontek,szlustydziyń-;-surfing-,no na szybko powiedziałbym -kios(z)dać-,tylko kto powie -byda siy kiozdać we miyndzynecu
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"