Basiu - od siebie nic mądrego o kannach Ci nie powiem bo nigdy nie miałam z nimi doświadczenia, ale... może skorzystasz z dotychczasowych doświadczeń? I zawsze będziesz wiedziała, kogo ewentualnie dopytac
Chyba są tu zawarte wszystkie informacje o które pytałaś, przynajmniej większośc
"[22.02] 11:21 Mikros
Pacioreczniki wysadzam do dość dużych /20-22cm/ doniczek już teraz - zdążą rozwinąć mocny system korzeniowy. Będą wówczas dużo wcześniej i obficiej kwitnąć. Do gruntu wysadza się je około połowy maja /po przymrozkach/ pamiętając o zahartowaniu. Sadząc do gruntu, wsadzam je 2 – 3 cm głębiej, zawsze podsypując każdej sadzonce dobre wiadro kompostu lub przekompostowanego obornika – bardzo to lubią, nie zasilam ich już wtedy dodatkowo, tylko od czasu do czasu podlewam, szczególnie w okresach suszy. Blisko nich nie można wysadzać innych roślin bo je wówczas zagłuszą. Odmiana żółta jest nieco drobniejsza w liściu i kwiatach.
Pacioreczniki można też uprawiać w dużych donicach na tarasach lub balkonach.
W przypadku wysadzania kłączy bezpośrednio do gruntu, wchodzą one dość późno w okres kwitnienia, słabo się rozrastają i nie ciekawie wyglądają. Kłącza masz już podzielone, tylko je wysadzić. Życzę obfitego kwitnienia i dużych krzaków.
**********************************************************************************
[08.03] 21:20 anamaria
Mikrosku, pacioreczniki od Ciebie już mi wychynęły ponad ziemię w doniczkach, a tu do maja jeszcze szmat czasu! Czy można będzie je wysadzić do gruntu wcześniej - np na początku kwietnia? Boję się, że jak będą rosły w takim tempie to doniczki rozwalą
**********************************************************************************
[10.03] 12:01 Mikros
Anamaria – czyżbyś wsadziła po dwa kłącza do jednej donicy? Wszystko zależy od pogody a właściwie od temperatury. Temperatura nie może być niższa niż + 10°C. Wiosenne przymrozki bardzo źle wpływają na rozwój rośliny i jej wygląd. Swego czasu eksperymentując w ten sposób pozbyłam się rośliny. Nawet kłącze obumarło. Jeśli masz balkon to w sprzyjającej temperaturze w ciągu dnia możesz rośliny wynosić. To przyhamuje ich szybki wzrost i zahartuje. Na noc jednak będzie je trzeba zabrać do pomieszczenia.
[11.03] 20:15 anamaria
Mikrosku, pacioreczniki wsadziłam zgodnie z Twoją instrukcją pojedyńczo. W sumie są to 4 donice. Jeden z nich ma już 15 cm wysokości. Kiedy mam je hartować na balkonie, przy minusowej temperaturze?
[12.03] 10:15 Mikros
Anamaria nie martw się, u mnie pacioreczniki są już nieco większe. Ciągle się łudzę że lada moment się ociepli na tyle by można je hartować.
[24.04] 10:36 Onaela
Pytałaś wcześniej o kanny i dalie.Jesli nie podkiełkowałaś ich wczesniej w doniczkach,to dobrym terminem do wysadzenia ich do gruntu będzie poczatek maja(długi weekend na ten przykład) .Postaraj sie tylko zasilic dobrze dołki przed ich sadzeniem:moze po trochu kompostu lub przekompostowanego obornika.Z braku wymienionych daj sporo substratu torfowego i pamietaj o zasilaniu nawozami mineralnymi ,bo te kwiaty należa do bardzo żarłocznych.Gdyby sie okazało,ze wyszły z ziemi przed Zośką to przykryj niewielkie przecież kiełki np.odwrócona doniczką.
[03.05] 09:34 anamaria
Czekam za to z wysadzeniem pacioreczników, na razie trzymam je na balkonie. Mikrosku, podesłałaś mi jakieś olbrzymy czy co? W każdej donicy urosło ich po kilka i mają już ponad pół metra wysokości. Ledwie ja się mieszcze na tym balkonie. Muszę teraz przygotować dla nich miejsce na działce. Mam sporo dużych kamieni polnych, może jakoś je wykorzystam do zrobienia rabatki dla cann?"
(to tylko wycinek zresztą
)
Pozdrawiam!