Tak sobie chodzę i patrzę na rośliny wyłażące z ziemi oraz na pobojowisko które juz wkrótce będzie chociaż częściowo przypominało docelowy ogród i mam już ramowy plan na cieniste rabaty
Bo tak właściwie to się okazało że będą ich 4
Idąc od strony sąsiada pierwsza jest ta.
Wiem, wiem to na zdjęciach totalnie nie wygląda jak cienista rabata ale wkrótce sie to zmieni bo będzie tam murek i schody, skutkiem czego powstanie kawałek mniej więcej 1 x 2 m, mocno zacieniony. I tak się przeszłam po moich posiadanych roślinach, co do siebie pasuje i lubi cień i plan na tą rabatę jest taki:
Czyli konwalie, kokoryczka i funkia o podłużnych szarych liściach. I martwi mnie że jesienią to będzie nieco nędznie wyglądac
Teraz pytanie do Was - czy ktoś ma pomysł co ma podobne liście ale jest ozdobne latem i jesienią?
Jedyne co wymyśliłam to że chyba kwitnące jesienią ziemowity mają wiosenne liście w podobnym kształcie?
Ale już nie w kolorze zdaje się
Wszelkie pomysły mile widziane
Może byc inwazyjne, rabatka jest otoczona betonem
Ha! Ale jestem samoobsługowa! Zadaję pytanie i sobie odpowiadam
Ale tak mi się właśnie skojarzyło, co jest inwazyjne i rośnie w cieniu i jest ozdobne jesienią - miechunka! Spawdziłam, liście nie są wprawdzie identyczne, ale jak się z tyłu posadzi to 'ujdą w tłumie'
Tylko teraz kto ma i się podzieli? Bo moja to taka średnio inwazyjna, bo zdechła (albo jeszcze nie wyszła?
)
Jeszcze jakieś pomysły?