Ciekawy ogród i ludzie w nim:
http://krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl/ ... id,tm.htmlhttp://anielskieogrody.pl/"Hiistoria – stara jak popkultura – dwoje ludzi korporacji, zmęczonych życiem w mieście i wyścigiem szczurów porzuca to wszystko, kupuje stare gospodarstwo (no dobra – gospodarstwo było w rodzinie) i uczy się uprawiać ziemię…
To co Bogdan i Kamila Kasperscy zrobili z nie takim-znowu-wielkim kawałkiem przydomowego ogrodu było zachwycające. Rwaliśmy więc mnogość sałat na przedziwnych w swych kształtach „funkcjonalnych” grządkach, młodziutkie cukinie rosnące na balach siana, zioła z donic dogrzewanych energią słoneczną, dojrzałe maliny i lekko cierpkie jeszcze czarne porzeczki, którymi poprzeplatane były inne uprawy. Wszędzie kwitły kwiaty. Wszystko jak najbardziej ekologiczne i lokalne. Stworzone w myśl idei samowystarczalnego gospodarstwa.
W każdym razie, jeśli ktoś z Was ma kawałek ziemi i chciałby uprawiać własne jedzenie oraz, a może przede wszystkim – spoglądać na ogród w trochę szerszym, zdrowotno – społecznym kontekście, to wato zajrzeć na piątkowy wykład Bogdana Kasperskeigo:
"Jak małym nakładem pracy uprawiać przydomowy ogród ekologiczny - źródło zdrowych warzyw i ziół dla Twojej diety."
30 listopada 2018 (piątek), godz. 14:00 - 15:00
WCO - Wielkopolskie Centrum Onkologii, ul. Garbary 15, Poznań.
Tematyka prezentacji:
1. Ogród - moja spiżarnia.
2. Własne warzywa ekologiczne - najtańszy sposób na zdrową dietę.
3. Antyoksydanty - zielona dieta.
4. Rabaty podwyższone - gdy nie mogę się schylać.
5. Ściółkowanie - nie podlewam.
6. Wały permakulturowe - naturalnie wysokie plony.
7. Praca w ogrodzie - może być łatwa i dostosowana do wieku
8. Ogród bez chemii - równowaga biologiczna.
9. Leczenie ogrodem - hortiterapia.
10. Ogród - moja miłość - dlaczego warto.
Prowadzący:
Bogdan Kasperski, "Anielskie Ogrody" - najlepsze w Polsce gospodarstwo ekologiczne w kategorii ekologia - środowisko (2017)
Osoby zainteresowane udziałem w prezentacji bardzo proszę o bezpośredni kontakt z Bogdanem Kasperskim i potwierdzenie udziału. tel. 501256 376 lub
bogdan.kasperski@camy.pl Oczywiście prezentacja jest darmowa, ale ilość miejsc jest ograniczona."