Sałatki i surówki

Kulinaria, kalendarium i linki

Sałatki i surówki

Postautor: Cebulka » wt lut 01, 2011 10:27 am

Sałatki i surówki

[05.04] 09:53 Miga
Moja ulubiona sałatka z pomidorów
Pomidory (oczywiście w sezonie, słoneczne i mocno dojrzałe)
Kilka gałązek bazylii
Mozzarella (w ostateczności może być feta)
Oliwki (niekoniecznie)
Kilka listków rukoli (niekoniecznie)
Oliwa
Pomidory obieram ze skórki, kroję plasterki. Mozarella w ósemki. Bazylię siekam, rukolę rwę na mniejsze kawałki. Dodaję oliwki jeśli akurat mam. Do tego sól, dwie, trzy łyżki oliwy i razem wszystko wymieszać.
Bazylię dodaję też do wielu innych potraw.
********************************************************************************************
[26.11] 22:26 Mikros
Dyń i dyniowatych dużo sadzę, rosną nawet w kwiatach, a ich owoce i liście są też łądną dekoracją.
SUROWKI Z DYNI
30 dag dyni, 2 jabłka,
sól, cukier, sok cytrynowy do smaku,
pół szklanki śmietany,
świeży lub suszony koper
Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, dodać nieco cukru do smaku, wymieszać ze śmietaną i posypać koprem.
Kącik smakosza Zamiast jabłek można dodać ostrzejszych w smaku umytych i przetartych żurawin lub pokrojonych na mniejsze kawałki części śliwek węgierek bez pestek, a w okresie zimowym namoczonych i pokrojonych śliwek suszonych, czy dżemu z borówek.
Wszystkie rodzaje surówki z dyni z dodatkiem owoców można po wierzchu posypać orzechami.
********************************************************************************************
[19.12] 23:50 sz_elka
W książce Szymanderskiej,która zachwalałam powyżej jeszcze wpadł mi w oko taki przepis:
SURÓWKA AFRODYTY:
"Szklanka świeżo startego chrzanu,2 główki drobniutko usiekanego czosnku, duże winne jabłko, łyżeczka miodu,sól,2łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany.
Starty chrzan wymieszać z drobniutko usiekanym czosnkiem,skropić sokiem z cytryny /1 łyżką/,włożyć do słoika,szczelnie zamknąć,wstawic na noc do lodówki. Obrane jabłko zetrzeć na drobnej tarce,skropic sokiem z cytryny,wymieszać z solą,miodem i Smietaną,połączyć z czosnkiem i chrzanem,dokładnie wymieszać. Schłodzoną surówkę podawać do mięs i wędlin!"
********************************************************************************************
[20.12] 08:21 koliberek
Teraz podaje obiecany przepis.
Sałatka z łososia:
½ kg filetów z łososia (wędzony na zimno)
½ kg pieczarek
1 pęczek rzodkiewek,
4 jajka ugotowane na twardo
SOS:
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu balsamicznego lub 3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka przyprawy do ryb
Pieprz ziołowy, sól
Składniki sosu połączyć ze sobą, dobrze wymieszać. Filety pokroić w cienkie paseczki, pieczarki obrać, kapelusze poszatkować na cienkie plasterki, zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli i parzyć przez 1-2 min, ostudzić. Rzodkiewki i 3 jajka poszatkować na grubej tarce. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Udekorować 4 jajkiem.
********************************************************************************************
[22.12] 23:36 sz_elka
Może macie ochote na malutki deserek?
-pół słoiczka selera naciowego /nitki/
-4 połówki brzoskwini z syropu /pokroić w kostkę/
-garść orzechów włoskich troche rozdrobnionych /lub ziemnych/
-łyżke lub wiecej majonezu babuni /lub jogurtu naturalnego/
Wymieszać i zjeść ze smakiem! Mniamniuśne!
********************************************************************************************
[20.07] 07:11 koliberek
Ale podam obiecane przepisy:
Sałatka z kalafiora:
1 kalafior, cebulka dymka, sok z cytryny, olej, twaróg owczy lub kozi (ja dałam po prostu Fetę), cukier, sól , kapary marynowane

Kalafior ugotować na póltwardo, podzielic na różyczki, zalać marynatą z soku z cytryny, oleju i cukru, wymieszać, dodać posiekaną dymkę, oraz ser pokrojony w kostkę, doprawić wymieszać, przełozyć do slaterki, posypać kaparami, schłodzić

Zielone warzywa podsmażane
brukuł, kapusta pekińska, zielona fasolka szparagowa, migdały, olej sezamowy (nie miałam i dałam olej z pestek winogron), kieliszek sherry (tez nie kupowałam specjalnie -zastapiłam białym wytrawnym winem) brokuła podzielic na różyczki, kapuste posiekac, fasolke obrać i podgotowac na półtwardo (w oryginalnym przepisie nie pisali o obgotowaniu fasoli, ale doszłam do wniosku, ze bez tego byłaby zbyt twarda). Migdały sprzyc i obrac ze skórki (ja kupiłam płatki migdałowe, zeby sobie zaoszczędzić pracy) Połowę migdałow posiekac drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić migdały (te nie posiekane) i obsmazyć na złoto, następnie dodac warzywa i smazyć 4 minuty mieszając, podlać sherry i jeszcze minute podusić, wyjać na pólmisek posypać siekanymi migdałami i....smacznego....
********************************************************************************************
[20.07] 16:08 Onaela
Do tego zestawu mogę dorzucić przepis na salatkę z fasolki szparagowej-bardzo dobra,łatwa w przygotowaniu i tania ,bo na bazie warzyw z własnego ogrodu
składniki:
ok 1/2 kg fasolki szparagowej
3-4 ogórki malosolne
3-4 nieduze cebulki
3 jajka na twardo
szczypiorek,natka pietruszki
majonez
sól
pieprz

Fasolkę ugotowac al. dente,,ostudzic,pokroic na 1 cm kawałki.
Cebulę pokroic w kostkę,dodac do fasolki,ogórki,jajka równiez.
na koniec dac posiekaną zieleninkę,doprawic solą(ostrożnie!),pieprzem,majonezem.Schlodzic .
Sałatka jest mojego pomysłu ,ale juz wypróbowana przez wiele osób,wszystkim smakowała!
********************************************************************************************
[03.08] 00:43 belva
Jadlam we Wloszech bardzo fajna salate z: jablek, lisci salaty, orzechow wloskich i kawalkow sera brie. Bylo to zakrapiane oliwa i balsamicznym ostem. Pycha.
********************************************************************************************
[08.08] 12:07 Słoneczko2006
Sałatka z bobu:
1 kg świeżego bobu
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
75g fety
garść kopru

Bób ugotować al dente w osolonej wodzie. Zahartować w zimnej, osuszyć, obrać ze skórki.
Włożyć do miseczki, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz. Posypać pokruszoną fetą i koprem.
********************************************************************************************
[24.08] 15:31 cicho_borowska
Nie mam się jeszcze czym pochwalić więc może chociaż podam przepis na smaczną sałatkę:
1 nieduży kalafior
3 pomidory
4 jajka
sos- jogurt naturalny, 2łyżki majonezu, ząbek czosnku, pieprz, sól, szczypta cukru, szczypiorek, koprek /czosnek, szczypiorek, koperek drobno siekamy/ Kalafior gotujemy na parze lub w wodzie i dzielimy na różyczki, pomidorki kroimy w grubą kostkę, jajka gotujemy na twardo i kroimy w grubą kostkę. Można troszkę dosolić i dopieprzyć jeśli ktoś lubi ostrzej przyprawione. Układamy trzy warstwy - kalafior, jajko, pomidor i zalewamy sosem. Nie mieszamy.
********************************************************************************************
[25.08] 10:52 malachit
. Dzisiaj zrobię sałatkę z kalafiora, pomidora i jajka. Ja podam bardzo prostą, ale szybką i łatwą, można zrobić na kolację.
Potrzebna: 1 makrela wędzona, 1 puszka kukurydzy, 2 jajka, 2 nieduże ogórki kiszone, trochę majonezu, pieprz. Jeszcze dopiszę: makrelę porwać na kawałki, dodać w kostkę pokrojone jajka i ogóki, do tego kukurydzę, majonez i pieprz. Z solą ostrożnie, bo makrela jest słona. Dobre, można zrobić 2 godziny przed kolacją.
********************************************************************************************
[25.08] 18:27 belva
. Lubie taka salatke z pomidorow: Pomidory, jajka na twardo pokrojone w cwiartki i swieza bazylia. Polac troche oliwa z oliwek lyzke octu balsamicznego ( nie musi byc ten za $100) oczywiscie sol i pieprz. Czy wiecie ze mozna tez jesc prawdziwki swieze w salatce? Pokrojony prawdziwek w plasterki, pol zabka czosnku, 3 lyzki naci pietruszki bardzo drobno pokrojonej, oliwa z oliwek, ocet ( najlepszy ten balsamiczny oczywiscie) sol i pieprz.
********************************************************************************************
[18.09] 12:41 Baś_22
Sałatka (pyszna i pożywna)
1 kg pieczarek
1 szklanka ryżu
3 duże ząbki czosnku
dużo natki pietruszki
sól, pieprz, majonez (duża łyżka).
Ryż wsypać na gotującą wodę (najlepiej w dużym płaskim garnku) i gotowac 12 min.Odcedzić na sitku. Pieczarki pokroić i podsmażyć pod przykryciem do puszczenia pierwszego soku. Odcedzić. Połączyć z ryżem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Sałatka jest bardzo dobra na ciepło a na zimno jeszcze lepsza
********************************************************************************************
[18.09] 12:58 Słoneczko2006
Kiedyś (i muszę do tego powrócić) wieczorem zalewałam przegotowaną letnią wodą z łyżką miodu trzy łyżki płatków owsianych z posiekanymi orzechami. Stały tak do rana, rano wrzucałam garść rodzynek, łyżeczkę śmietanki, ucierałam jedno jabłko. Wszystka mieszałam i w pracy zjadałam, zmieniałam owoce czasem dodałam banana lub kawałki pomarańczy teraz sobie przypominam naprawdę smaczne były te sałatki.
********************************************************************************************
[15.10] 21:17 tereklo
A tu przepis na buraki do obiadu:
Ugotować 3 – 4 buraki ćwikłowe (obrać, pokroić na części, zalać wodą i ugotować pod przy-kryciem, wywaru nie wylewać).
Sos:
¼ kubka wody,
¼ kubka octu 5%,
¼ kubka cukru,
sól do smaku (ok. ¼ łyżeczki),
½ łyżeczki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
Składniki dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać do ugotowanych buraków, wszystko ra-zem zagotować, podawać do mięsa. Jak sos zbyt rzadki, dodać więcej "zagęstnika".
********************************************************************************************
[15.10] 22:09 Onaela
BURACZKI MARYNOWANE
Z takich buraczków mozna przygotowac świetne sałatki np.na wigilię do smazonej rybki. Buraczki pokroic w cienki półplasterki,dodac spora cebulę pokrojona drobno,1 ząbek czosnku wyciśnięty-wymieszac. Dodac sos vinegrette (oliwa z oliwek,sól,cukier,sok z cytryny),wymieszac.Sałatka jest znakomita!
********************************************************************************************
[21.10] 21:38 Albera
Baś! Topinambur uznaję tylko na surowo. Trę na tarce, na tych największych oczkach, i robię surówkę na winie, czyli co pod rękę się nawinie. Według mnie topinambur jest nijaki w smaku, więc wszystko do niego pasuje. Kiedyś próbowałam gotować, ale wyszła mi ciapa w środku, a na wierzchu jakaś skorupa. Co zrobiłam żle? Może ktoś wie, jak to trzeba gotować? Też tego mam sporo, ale wykopuję po trochu, tak do jednorazowego użytku, bo najlepiej przechowuje się w ziemi, nawet mróz mu nie szkodzi.
********************************************************************************************
[21.10] 22:02 tereklo
tutaj http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=782 znalazłam coś o przygotowaniu topinamburu
********************************************************************************************
[26.10] 17:42 belva
Cebulko oto przepis na pesto te prawdziwe pesto alla genovese"
Duzo lisci bazylii swiezych, orzeszki "pinoli" czyli sosnowe, 2wielkie zabki czosnku, oliwa z oliwek, 3 lyzki utratego parmezanu.
Bazylie, czosnek, i pinoli wrzucic do robota ( albo do mozdzierza) i utrzec na miazge, dolac na oko oliwy tak aby zrobila sie papka niezbyt rzadka, caly czas ucierajac dodac 2 lyzki parmezanu tak aby papka troche zgestniala. Jezeli jest za gesta to dolac troche oliwy. Ugotowac makaron al dente ( 20 min) i odlac do zostawiajac 2-3 lyzki wrzatku . Wymieszac makaron z pesto (Ok 2-3 lyzek pesto) na 3 osoby. Jezeli sie dobrze nie miesza z makaronem to rozcieczyc troszeczke tym wrzatkiem i podawac posypany suto reszta utartego parmezanu. W Genui dodaja tez to tego sosu pol rozgotowanego kartofla ale to juz nie jest klasyczny sos. Ja wymyslilam sporo roznych wariacjii na temat ale to najwyzej podam wam pozniej.
********************************************************************************************
04.01] 10:28 Cebulkaa
belva - "goscie... zjedli mi praktyczne cale radicchio z ogrodu.... jedyne co zostalo to seler. Czy ktos zna jakas super salatke z selera?" hihi Ale swoją drogą jaki masz seler - ten popularny w Polsce, korzeniowy, czy seler naciowy? (do jedzenia wybielone liście, nie korzeń) Szczerze powiem że nie uwielbiam ani jednego ani drugiego, tego drugiego zwłaszcza
******************************************************************************************
[04.01] 10:41 saginata
Jeśli chodzi ci Belvo o seler korzeniowy -to ja robię surówkę-seler,marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,doprawić solą cukrem i połączyć z majonezem.Chociaż nie jestem smakoszką selera-w tym wydaniu jest dobry-i ponoć to bomba witaminowa. Ach-i afrodyzjak...
******************************************************************************************
[04.01] 10:45 Cebulkaa
W zasadzie zjadliwe jest też - seler zetrzec na tarce o grubych oczkach, do tego majonez ze śmietaną i grubo siekane orzechy włoskie Afrodyzjak powiadasz? Hmm...
******************************************************************************************
04.01] 10:57 Onaela
Co do selerów to na sałatkę najlepsze są konserwowe posiekane w cieniutkie paseczki.Do tego chuda szyneczka drobiowa,kukurydza,ananas i trochę majonezu.Zamiast szynki mogą być jajka na twardo. Seler mozna również smażyc jak frytki ziemniaczane na oleju.Ma jakieś włąsciwosci dietetyczne nawet bo moja kolezanka stosujaca 14-dniowa dietę zajada się własnie smazonym selerem smakowałam to-nawet niezłe
********************************************************************************************
[04.01] 11:26 Sz_elka
Jeśli to seler naciowy, to drobniutko w kostkę pokrojony + cebulka takoż+tuńczyk z puszki w sosie własnym, bez sosu + sól czosnkowa+ jakiś dresing majonezowy chyba włoski/?/, ale juz nie pamiętam i było to bardzo smaczne w Twoich obecnych stronach i jeszcze sałata cukrowa +lodowa (chyba ?)+ drobno pokrojony seler naciowy+ pokrojony w kostkę ogórek+ takoż pokrojomy pomidor+sól czosnkowa+dresing majonezowy chyba włoski /?/+kranchipsy - czyli takie kruchutkie drobniutkie kosteczki opiekanej bułki już gotowe-kupowane w sklepie!
A z bulwy selera to ja robie sałatkę,którą wszyscy,którzy ją jedzą zachwycają się,choć zarzekali się ,że nie lubią selera :
Dużego twardego selera obieram obieram i trę na drobnych oczkach tarki {trochę roboty},kropię sokiem z cytryny (dla smaku i żeby seler nie czerniał), do tego trę 2 duże marchewki - też na drobnych oczkach,1 jabłko - na większych oczkach -mieszam - dodaję 2-3 szczypty pieprzu czarnego, płaską łyżeczkę cukru i 2 łyżki śmietany ( może być 18%!) i odstawiam na chwilę do przegryzienia! Śmietany ma być tylko tyle,żeby związać składniki ale żeby nie zrobić ciapy! Niekiedy tak jak Cebulka dodaję drobno pokruszone orzechy włoskie!
********************************************************************************************
04.01] 12:31 Sz_elka
Acha!Jeszcze a`propos selera, to muszę się pochwalić, że to sałatka do wędlin zrobiła furorę na sylwestrowym stole!!!
Miska wylizana do czysta, a składnikami były:
-słoik selera - sałatka łagodna Rolnika (nitki, odsączone na sitku)
-pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie z syropu (puszka-nie miałam własnych)
-orzechy włoskie mocno rozdrobnione – szklanka
-2 łyżki majonezu - ja dałam Mikado 80% z Lidla,zupełnie przyzwoity a tani! Wymieszać i finito = PYCHOTKA!!!!
********************************************************************************************
05.01] 01:11 belva
Dzieki za wszystkie wspaniale przepisy... Ten seler jest korzeniowy.. nac tam tez jest ale niezbyt imponujaca. Przypomnialo mi sie tez ze moja mama zawsze mowila ze sok z selera jest napojem pieknosci ... Ciekawe dlaczego? Ja w ogrodzie mam tylko ten korzeniowy bo ten normalny jest zawsze w sklepach a ten korzeniowy nie... Wiec posialam.. a teraz sam sie juz wysiewa
********************************************************************************************
[05.01] 06:31 Słoneczko2006
Jeszcze o selerze:
http://www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=15
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=897
********************************************************************************************
[05.01] 16:28 belva
Wiec dzisiaj zrobie ta wasza salatke z selera... zobaczymy czy towarzystwo sie na niej pozna. A towarzystwa dzisiaj znowu bedzie bez liku.. Ale wiecie co? Zrobie dzisiaj lososia z takim super ( podpatrzonym w cudownej restauracjii) sosiku cremowo tymiankowym
********************************************************************************************
[09.07.2009] 22:29 beza 62
Przekonało mnie jeszcze coś, co dzisiaj przeczytałam w książce "Żyjący ogród". Akurat dzisiaj dostałam przesyłkę od kuriera, który mi tę książke przywiózł i od razu rzuciłam się do czytania. Mianowicie, że kalafior podczas gotowania nie ma nieprzyjemnego zapachu, ale tylko taki który hodujemy sami. A ten kupny ma ten nieprzyjemny zapach. Hmm... dziwne...
********************************************************************************************
[09.07.2009] 22:38 amita
W ten kalafior Bezuś nie wierz,śmierdzi nawet taki naturalny.
********************************************************************************************
[10.07.2009] 16:59 Cebulkaa
Może z tym kalafiorem to jest tak, że jak jest swój to i jego smrodek jest swój, własnoręcznie wyhodowany i doglądany - i wtedy staje się pięknym zapachem zapowiadającym smakowitą ucztę?
********************************************************************************************
[10.07.2009] 21:33 jolkaza
Kalafior - jak go gotuję, to daję do gotowania kromkę chleba razowego i mniej "jedzie"
********************************************************************************************
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Wróć do Przepisy kulinarne i inne

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron