Dynia
: pn sty 24, 2011 2:32 pm
Dynia
[15.04] 09:28 Miga
W ubiegłym roku nie udały mi się dynie. Chyba miałam jakieś "trefne" nasiona. Dynie wprost kocham Są takie piękne, pomarańczowe i optymistyczne. Jesienią, kiedy wszystko robi się smutne dynie wyglądają jak słońca. O zaletach dietetycznych można pisać długo. Są niskokaloryczne, mają bardzo dużo beta karotenu a jak wiadomo to antidotum na wiele bolączek współczesnego człowieka. Z dyni robię placuszki (tak jak placki ziemniaczane), dodając trochę cynamonu i cukru waniliowego. Muszę wypróbować przepis na konfiturę z dynii. Piekę też ciasto dyniowe no i oczywiście gotuje kompot.
********************************************************************************************
[09.05] 13:26 Miga
Emmi - przesadziłaś dyniowate i dlatego muszą to trochę odchorować, tym bardziej, że teraz nie jest zbyt ciepło. U nas leje i jest zimno. Pewnie wszędzie jest podobnie.
********************************************************************************************
[13.05] 14:04 Miga
Jeśli chodzi o dyniowate to przykrywam nasiona kołpakami z pięciolitrowej wody mineralnej (odcinam dno), bardzo ładnie pod tym rosną i na szczęście nie marzną.
********************************************************************************************
Emmi - moje dynie które posadziłam na kompoście w rogu ogrodu panoszą się u trzech sąsiadów, są piękne i duże. te w innych miejscach ledwo zawiąały owoce albo wcale jak u Ciebie. Być może to efekt spóźnionej wiosny albo gleba w tym miejscu jest zbyt uboga (na kompoście rośnie dobrze).
********************************************************************************************
[30.10] 07:55 minimisia
już poczyniłam plany zagospodarowania zna przyszły rok ale najpierw mamy jeszcze sporo do zrobienia znalazłam starą beczkę, którą obcięłam, pomalowałam na mahoniowy kolor i wymyśliłam sobie że w przyszłym roku posadzę w niej dynię ale najpierw muszę znależć jakieś nasiona, moze znacie jakąś odmianę, która wygląda efektownie raczej nie będę potem ze tej dyni nic robić ponieważ nie znam żadnych przepisów na danie z dyni. Już mam miejsce gdzie postawić ta beczkę a najlepesze jest w tym to, że każdego roku będzie mozna zmieniac miejsce
********************************************************************************************
[30.10] 15:33 Miga
minimisia - ozdobnych odmian dyni jest bardzo dużo i prawie co sezon pojawiają się jakieś nowe cuda. Najlepiej coś wybrać bezpośrednio w sklepie wczesną wiosną kierując się obrazkami na opakowaniach.
********************************************************************************************
10.11] 19:49 koliberek
Minimisia- mam dynie w kształcie gruszki, potem taką zieloną z takimi wypustkami i jeszcze karbowaną. NAsionka Ci poślę tylko jest jeden mały problem- Dobra czy ktos wie jak ja mam te nasiona przygotować-tzn. dynie są i stoją sobie w kuchni na ozdobę, teraz wiem że trzeba rozkroic i wybrac nasionka, ale czy ja to mam jakoś zasuszyć, czy co ? NO i czy teraz to zrobić czy na wiosnę czy jak?
********************************************************************************************
[11.11] 11:29 Onaela
Koliberek-nasiona z dyni możesz wyjąć o dowolnej porze -myśle ,ze po jakimś czasie pojawią się na nich plamy(tak było u mnie jak je miałam),wtedy musisz wybrac nasiona i je wysuszyc.
********************************************************************************************
[24.11] 22:35 Mikros
Miga - ponieważ dynia jest bardzo zdrowa a mało kaloryczna, sadzę co roku kilka odmian dyni. Najlepsza jest jednak ta z pomarańczowym miąższem. W tym roku szczególnie obrodziły, stąd dość często wykorzystuję ją w swojej kuchni. Robię dużo różnych potraw. Najpopularniejsze to są tarta, racuszki i dżem.
TARTA Z SERA I DYNI
Na ciasto do tarty przepis podawałam więc nie będę się powtarzać. Do słodkich tart - z dyni czy z owoców dodaję do ciasta na jedną porcję, 2 łyżki cukru pudru. 1,5 - 2 kg dyni - usunąć miąższ i pestki, obrać ze skórki, pokroić na dość grubą kostkę, zalać połową szklanki wody lekko osolonej i połową szklanki mleka, gotować pod przykryciem ok. 10-15 min - uważając by nie była zbyt miękka. Odcedzić, ostudzić, zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Połączyć z drobno rozkruszonym twarogiem /25-30 dag/, dodać 1-2 ubite jaja , przyprawić do smaku cukrem, cukrem waniliowym, można dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w temp. 180 - 200°C około 30 min. Zalać przygotowanym sosem z 3-4 łyżek gęstej śmietany wymieszanej z cukrem do smaku i 1-2 jajami. Zapiec ok. 10 min. Troszkę póżniej napiszę Ci przepis na racuszki .
********************************************************************************************
25.11] 23:22 Mikros
POWIDŁA Z DYNI
1 kg dyni o miąższu pomarańczowym, obranej ze skóry /bez pestek i miękiszu/,
0,25 kg cukru,
sok z 2 dużych cytryn,
okrojona i posiekana tylko żółta skórka z 1 cytryny,
1 łyżeczka suchego mielonego imbiru,
3-4 gożdziki,
0,25 kg cukru żelującego "DIAMANT" 1:1
Cytryny koniecznie sparzyć i dobrze przetrzeć suchą ściereczką. Dynię pokroić, zalać niewielką ilością zimnej wody. Dusić aż się rozgotuje. Odcedzić. Przetrzeć /jeśli nie mamy maszynki do przecierania, można zmiksować/, dodać wszystkie składniki /bez cukru żelującego/ i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godz. od chwili zawrzenia. Ostudzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem czas smażenia skracać o około 20 min. Powinno być trzykrotnie smażone i studzone aż uzyska gęstość śmietany i wyrażnie zmieni kolor /nabiera lepszego smaku i aromatu/. Ostudzone zasypać cukrem żelującym, dokładnie wymieszać i pozostawić na 3-4 godz. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować tylko 3-4 min. Gorące zalewać do pełna w małe słoiczki. Zamknąć i odwrócić do góry dnem - nie gotować. Robi się to troszkę długo. Warto jednak spróbować. Gwarantuję nikt nie pozna smaku dyni. A podane powidła do placuszków z dyni lub omletów bardzo pasują.
********************************************************************************************
[26.11] 16:29 Miga
Mikros, dzięki za przepis na powidła z dyni. Miałam tylko taki zwykły tzn pół na pół dynia i cukier. Tutaj jest mniej cukru i wydaje mi się, że dodatek cytryn i imbiru spowoduje wysubtelnienie smaku. Pomyślałam, że zrobię z drugiej dyni takie powidła do jedzenia na bieżąco i do omletów. U nas właściwie dynię robi się tylko w occie. Nie spotkałam nikogo, kto potrafiłby z tego bogatego warzywa (owocu?) zrobić ciekawą potrawę. Wielka szkoda bo to samo zdrowie. Sam fakt ile przetworów z dyni dla maluszków produkuje firma Gerber mówi sam za siebie. W przyszłym roku posieję więcej odmian. Pomimo braku miejsca może rosnąć w różnych dziwnych miejscach np na kompoście albo gdzieś przy płocie. Widziałam kiedyś olbrzymie dynie wiszące na płocie i nie zerwały się! Jeśli ktoś ma złe wspomnienia związane z dynią to mogę poradzić aby spróbować dodawać siekanej skórki pomarańczowej, skórki otartej z cytryny, wanilii, cynamonu, różnych aromatów do ciast itp.
********************************************************************************************
[26.11] 22:26 Mikros
Miga - na kompoście nigdy nie sadż dyni, są bardzo żarłoczne i póżniej taki kompost jest bardzo jałowy. Podsyp im wiaderko kompostu pod korzeń a jak troszkę podrosną to im zrób kopczyk z kompostu. Dyń i dyniowatych dużo sadzę, rosną nawet w kwiatach, a ich owoce i liście są też łądną dekoracją.
SUROWKI Z DYNI
30 dag dyni, 2 jabłka,
sól, cukier, sok cytrynowy do smaku,
pół szklanki śmietany,
świeży lub suszony koper
Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, dodać nieco cukru do smaku, wymieszać ze śmietaną i posypać koprem. Kącik smakosza Zamiast jabłek można dodać ostrzejszych w smaku umytych i przetartych żurawin lub pokrojonych na mniejsze kawałki części śliwek węgierek bez pestek, a w okresie zimowym namoczonych i pokrojonych śliwek suszonych, czy dżemu z borówek. Wszystkie rodzaje surówki z dyni z dodatkiem owoców można po wierzchu posypać orzechami.
********************************************************************************************
[27.11] 23:38 *kati
W tym roku nie sadziłam dyni, bo nie wiedziałam za bardzo, co z niej robić, poza zupą, o której zaraz napiszę. Widzę jednak, że można z niej zrobić o wiele więcej dań. Oprócz tego, oglądając moją ulubioną gazetę „Mój piękny ogród” widzę wiele pomysłów na zrobienie dekoracji z użyciem dyni w domu i przy domu. Bardzo mi się te pomysły podobają, ale jeszcze nie próbowałam robić takich ozdób. Może jakbym posadziła dynie, to posiadając ich większą ilość coś bym z nich wymyśliła.
Dla zainteresowanych podaję jak ja gotuję zupę mleczną z dynią:
Zagotowuję mleko (1 litr), do tego wrzucam zrobione wcześniej kluseczki „zacierkę” lub, jeśli nie mam czasu, gotowy makaron. Trzeba często mieszać, aby się nie przypaliło. Kawałek dyni obieram ze skórki, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w małej ilości wody. Po ugotowaniu wylewam na sitko, aby odsączyć wodę, a dynię miksuję na papkę. Gdy mleko z kluseczkami już się ugotuje, wrzucam do tego zmiksowaną dynię – na litr mleka dodaję ok. szklanki tej papki, ale ilość tą można sobie ustalić według upodobań. Zagotowuję, a na koniec dodaję cukier (ilość według uznania) oraz trochę zapachu migdałowego – takiego do ciasta. Ja zawsze robię to na oko. Kluseczek wrzucam raz więcej, raz mniej – od tego zależy gęstość zupy. Zmiksowaną dynię wekuję sobie w słoiki i mam już gotową do użycia. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie zacierki, ale można się wprawić i wtedy idzie szybko. Nam ta zupa smakuje i dzieciom też – może dlatego że jest na słodko.
********************************************************************************************
[11.12] 21:00 Mikros
Miga – bardzo się cieszę, że tarta i powidła z dyni przypadły Ci do smaku. Masz rację, dynia z serem może być doskonałym deserem. Można też wzbogacić ją dodając utartego jabłka lub pokrojonych śliwek, oprócz sparzonych rodzynek można dodać nieco orzechów lub konfitury z żurawiny, udekorować lub nie kleksem ubitej śmietany. Deser wyśmienity i zdrowy a przede wszystkim nie tuczący. Nie pamiętam czy był podawany link http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/ Jest tam kilka przepisów, może sobie coś wybierzesz.
********************************************************************************************
[05.05] 16:38 Onaela
Zamiast fasolki wysieję zaraz do doniczek cukinię,dynię,dynie bezłupinową(ale wynalazek!)melona i Arbuza o żółtym miązszu.
********************************************************************************************
[07.09] 09:03 eve lee
PS. Czy macie też takie doświadczenie, żeby obrywać pierwszy zawiązek dyni. Tak zrobiłam a jakie efekty! Muszę fotkę przesłać na grządkę
********************************************************************************************
[07.09] 10:13 Baś_22
eve lee // ciekawe to Twoje doświadczenie! Pochwal się Twoim efektem (zdjęcie). W tym roku nie sadziłam dyni, ale miałam ją w ubiegłym roku (poraz pierwszy). Rosła jak szalona i o mało nie wyszła mi z działki Przeczytałam, żeby obrywać dalsze zawiązki, aby te owoce, które już są, były okazalsze. Tak zrobiłam. Przy okazji prześlę zdjęcia.
********************************************************************************************
[16.01] 11:37 saginata
Dynię sadzę w maju-ok.10.Wymaga ona nasłonecznienia i żyznej gleby-u mnie ogolnie jest piasek-a dynia rosła blisko kompostownika-więc urosła-nie to co selery
********************************************************************************************
16.01] 11:52 Emmi
Ja człowiek z betonowego buszu więc mnie trzeba tak łopotologicznie. Koło maja 10, to nasionko do gruntu, czy już wysadzasz takie podrośnięte z parapetu?
********************************************************************************************
[16.01] 12:09 saginata
Ja sadzę nasionka do gruntu-tak samo jak cukinie.Wiem,że można sadzić sadzonki z doniczek-wtedy siew do doniczki ok.15 kwietnia-a potem do gruntu -druga połowa maja.Może urosną
*******************************************************************************************
16.01] 15:54 lucysia
ja pod dynię wrzucałam obornik,ale kompost też dobry.albo inne nawozy.Werter polecał Florowit.W tym roku będę wlewała sobie w opryskiwacz,na plecy i heja do ogródków.Tak co 3tyg.Już nie mogę się doczekać
********************************************************************************************
[16.01] 15:31 lucysia
Emmi -a może dynia była za mało nawieziona.To okropny żarłok.Podsyp tam jej trochę więcej.Może jakiś oborniczek w głębszy dołek,tak żeby od razu korzonki nie dotykały
********************************************************************************************
[02.09] 23:49 Onaela
Bardzo obrodziły mi dynie w tym roku-mam 6 ogromnych,chyba 15 kilogramowych Co ja z nimi będe robić????
********************************************************************************************
[15.04] 09:28 Miga
W ubiegłym roku nie udały mi się dynie. Chyba miałam jakieś "trefne" nasiona. Dynie wprost kocham Są takie piękne, pomarańczowe i optymistyczne. Jesienią, kiedy wszystko robi się smutne dynie wyglądają jak słońca. O zaletach dietetycznych można pisać długo. Są niskokaloryczne, mają bardzo dużo beta karotenu a jak wiadomo to antidotum na wiele bolączek współczesnego człowieka. Z dyni robię placuszki (tak jak placki ziemniaczane), dodając trochę cynamonu i cukru waniliowego. Muszę wypróbować przepis na konfiturę z dynii. Piekę też ciasto dyniowe no i oczywiście gotuje kompot.
********************************************************************************************
[09.05] 13:26 Miga
Emmi - przesadziłaś dyniowate i dlatego muszą to trochę odchorować, tym bardziej, że teraz nie jest zbyt ciepło. U nas leje i jest zimno. Pewnie wszędzie jest podobnie.
********************************************************************************************
[13.05] 14:04 Miga
Jeśli chodzi o dyniowate to przykrywam nasiona kołpakami z pięciolitrowej wody mineralnej (odcinam dno), bardzo ładnie pod tym rosną i na szczęście nie marzną.
********************************************************************************************
Emmi - moje dynie które posadziłam na kompoście w rogu ogrodu panoszą się u trzech sąsiadów, są piękne i duże. te w innych miejscach ledwo zawiąały owoce albo wcale jak u Ciebie. Być może to efekt spóźnionej wiosny albo gleba w tym miejscu jest zbyt uboga (na kompoście rośnie dobrze).
********************************************************************************************
[30.10] 07:55 minimisia
już poczyniłam plany zagospodarowania zna przyszły rok ale najpierw mamy jeszcze sporo do zrobienia znalazłam starą beczkę, którą obcięłam, pomalowałam na mahoniowy kolor i wymyśliłam sobie że w przyszłym roku posadzę w niej dynię ale najpierw muszę znależć jakieś nasiona, moze znacie jakąś odmianę, która wygląda efektownie raczej nie będę potem ze tej dyni nic robić ponieważ nie znam żadnych przepisów na danie z dyni. Już mam miejsce gdzie postawić ta beczkę a najlepesze jest w tym to, że każdego roku będzie mozna zmieniac miejsce
********************************************************************************************
[30.10] 15:33 Miga
minimisia - ozdobnych odmian dyni jest bardzo dużo i prawie co sezon pojawiają się jakieś nowe cuda. Najlepiej coś wybrać bezpośrednio w sklepie wczesną wiosną kierując się obrazkami na opakowaniach.
********************************************************************************************
10.11] 19:49 koliberek
Minimisia- mam dynie w kształcie gruszki, potem taką zieloną z takimi wypustkami i jeszcze karbowaną. NAsionka Ci poślę tylko jest jeden mały problem- Dobra czy ktos wie jak ja mam te nasiona przygotować-tzn. dynie są i stoją sobie w kuchni na ozdobę, teraz wiem że trzeba rozkroic i wybrac nasionka, ale czy ja to mam jakoś zasuszyć, czy co ? NO i czy teraz to zrobić czy na wiosnę czy jak?
********************************************************************************************
[11.11] 11:29 Onaela
Koliberek-nasiona z dyni możesz wyjąć o dowolnej porze -myśle ,ze po jakimś czasie pojawią się na nich plamy(tak było u mnie jak je miałam),wtedy musisz wybrac nasiona i je wysuszyc.
********************************************************************************************
[24.11] 22:35 Mikros
Miga - ponieważ dynia jest bardzo zdrowa a mało kaloryczna, sadzę co roku kilka odmian dyni. Najlepsza jest jednak ta z pomarańczowym miąższem. W tym roku szczególnie obrodziły, stąd dość często wykorzystuję ją w swojej kuchni. Robię dużo różnych potraw. Najpopularniejsze to są tarta, racuszki i dżem.
TARTA Z SERA I DYNI
Na ciasto do tarty przepis podawałam więc nie będę się powtarzać. Do słodkich tart - z dyni czy z owoców dodaję do ciasta na jedną porcję, 2 łyżki cukru pudru. 1,5 - 2 kg dyni - usunąć miąższ i pestki, obrać ze skórki, pokroić na dość grubą kostkę, zalać połową szklanki wody lekko osolonej i połową szklanki mleka, gotować pod przykryciem ok. 10-15 min - uważając by nie była zbyt miękka. Odcedzić, ostudzić, zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Połączyć z drobno rozkruszonym twarogiem /25-30 dag/, dodać 1-2 ubite jaja , przyprawić do smaku cukrem, cukrem waniliowym, można dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w temp. 180 - 200°C około 30 min. Zalać przygotowanym sosem z 3-4 łyżek gęstej śmietany wymieszanej z cukrem do smaku i 1-2 jajami. Zapiec ok. 10 min. Troszkę póżniej napiszę Ci przepis na racuszki .
********************************************************************************************
25.11] 23:22 Mikros
POWIDŁA Z DYNI
1 kg dyni o miąższu pomarańczowym, obranej ze skóry /bez pestek i miękiszu/,
0,25 kg cukru,
sok z 2 dużych cytryn,
okrojona i posiekana tylko żółta skórka z 1 cytryny,
1 łyżeczka suchego mielonego imbiru,
3-4 gożdziki,
0,25 kg cukru żelującego "DIAMANT" 1:1
Cytryny koniecznie sparzyć i dobrze przetrzeć suchą ściereczką. Dynię pokroić, zalać niewielką ilością zimnej wody. Dusić aż się rozgotuje. Odcedzić. Przetrzeć /jeśli nie mamy maszynki do przecierania, można zmiksować/, dodać wszystkie składniki /bez cukru żelującego/ i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godz. od chwili zawrzenia. Ostudzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem czas smażenia skracać o około 20 min. Powinno być trzykrotnie smażone i studzone aż uzyska gęstość śmietany i wyrażnie zmieni kolor /nabiera lepszego smaku i aromatu/. Ostudzone zasypać cukrem żelującym, dokładnie wymieszać i pozostawić na 3-4 godz. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować tylko 3-4 min. Gorące zalewać do pełna w małe słoiczki. Zamknąć i odwrócić do góry dnem - nie gotować. Robi się to troszkę długo. Warto jednak spróbować. Gwarantuję nikt nie pozna smaku dyni. A podane powidła do placuszków z dyni lub omletów bardzo pasują.
********************************************************************************************
[26.11] 16:29 Miga
Mikros, dzięki za przepis na powidła z dyni. Miałam tylko taki zwykły tzn pół na pół dynia i cukier. Tutaj jest mniej cukru i wydaje mi się, że dodatek cytryn i imbiru spowoduje wysubtelnienie smaku. Pomyślałam, że zrobię z drugiej dyni takie powidła do jedzenia na bieżąco i do omletów. U nas właściwie dynię robi się tylko w occie. Nie spotkałam nikogo, kto potrafiłby z tego bogatego warzywa (owocu?) zrobić ciekawą potrawę. Wielka szkoda bo to samo zdrowie. Sam fakt ile przetworów z dyni dla maluszków produkuje firma Gerber mówi sam za siebie. W przyszłym roku posieję więcej odmian. Pomimo braku miejsca może rosnąć w różnych dziwnych miejscach np na kompoście albo gdzieś przy płocie. Widziałam kiedyś olbrzymie dynie wiszące na płocie i nie zerwały się! Jeśli ktoś ma złe wspomnienia związane z dynią to mogę poradzić aby spróbować dodawać siekanej skórki pomarańczowej, skórki otartej z cytryny, wanilii, cynamonu, różnych aromatów do ciast itp.
********************************************************************************************
[26.11] 22:26 Mikros
Miga - na kompoście nigdy nie sadż dyni, są bardzo żarłoczne i póżniej taki kompost jest bardzo jałowy. Podsyp im wiaderko kompostu pod korzeń a jak troszkę podrosną to im zrób kopczyk z kompostu. Dyń i dyniowatych dużo sadzę, rosną nawet w kwiatach, a ich owoce i liście są też łądną dekoracją.
SUROWKI Z DYNI
30 dag dyni, 2 jabłka,
sól, cukier, sok cytrynowy do smaku,
pół szklanki śmietany,
świeży lub suszony koper
Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, dodać nieco cukru do smaku, wymieszać ze śmietaną i posypać koprem. Kącik smakosza Zamiast jabłek można dodać ostrzejszych w smaku umytych i przetartych żurawin lub pokrojonych na mniejsze kawałki części śliwek węgierek bez pestek, a w okresie zimowym namoczonych i pokrojonych śliwek suszonych, czy dżemu z borówek. Wszystkie rodzaje surówki z dyni z dodatkiem owoców można po wierzchu posypać orzechami.
********************************************************************************************
[27.11] 23:38 *kati
W tym roku nie sadziłam dyni, bo nie wiedziałam za bardzo, co z niej robić, poza zupą, o której zaraz napiszę. Widzę jednak, że można z niej zrobić o wiele więcej dań. Oprócz tego, oglądając moją ulubioną gazetę „Mój piękny ogród” widzę wiele pomysłów na zrobienie dekoracji z użyciem dyni w domu i przy domu. Bardzo mi się te pomysły podobają, ale jeszcze nie próbowałam robić takich ozdób. Może jakbym posadziła dynie, to posiadając ich większą ilość coś bym z nich wymyśliła.
Dla zainteresowanych podaję jak ja gotuję zupę mleczną z dynią:
Zagotowuję mleko (1 litr), do tego wrzucam zrobione wcześniej kluseczki „zacierkę” lub, jeśli nie mam czasu, gotowy makaron. Trzeba często mieszać, aby się nie przypaliło. Kawałek dyni obieram ze skórki, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w małej ilości wody. Po ugotowaniu wylewam na sitko, aby odsączyć wodę, a dynię miksuję na papkę. Gdy mleko z kluseczkami już się ugotuje, wrzucam do tego zmiksowaną dynię – na litr mleka dodaję ok. szklanki tej papki, ale ilość tą można sobie ustalić według upodobań. Zagotowuję, a na koniec dodaję cukier (ilość według uznania) oraz trochę zapachu migdałowego – takiego do ciasta. Ja zawsze robię to na oko. Kluseczek wrzucam raz więcej, raz mniej – od tego zależy gęstość zupy. Zmiksowaną dynię wekuję sobie w słoiki i mam już gotową do użycia. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie zacierki, ale można się wprawić i wtedy idzie szybko. Nam ta zupa smakuje i dzieciom też – może dlatego że jest na słodko.
********************************************************************************************
[11.12] 21:00 Mikros
Miga – bardzo się cieszę, że tarta i powidła z dyni przypadły Ci do smaku. Masz rację, dynia z serem może być doskonałym deserem. Można też wzbogacić ją dodając utartego jabłka lub pokrojonych śliwek, oprócz sparzonych rodzynek można dodać nieco orzechów lub konfitury z żurawiny, udekorować lub nie kleksem ubitej śmietany. Deser wyśmienity i zdrowy a przede wszystkim nie tuczący. Nie pamiętam czy był podawany link http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/ Jest tam kilka przepisów, może sobie coś wybierzesz.
********************************************************************************************
[05.05] 16:38 Onaela
Zamiast fasolki wysieję zaraz do doniczek cukinię,dynię,dynie bezłupinową(ale wynalazek!)melona i Arbuza o żółtym miązszu.
********************************************************************************************
[07.09] 09:03 eve lee
PS. Czy macie też takie doświadczenie, żeby obrywać pierwszy zawiązek dyni. Tak zrobiłam a jakie efekty! Muszę fotkę przesłać na grządkę
********************************************************************************************
[07.09] 10:13 Baś_22
eve lee // ciekawe to Twoje doświadczenie! Pochwal się Twoim efektem (zdjęcie). W tym roku nie sadziłam dyni, ale miałam ją w ubiegłym roku (poraz pierwszy). Rosła jak szalona i o mało nie wyszła mi z działki Przeczytałam, żeby obrywać dalsze zawiązki, aby te owoce, które już są, były okazalsze. Tak zrobiłam. Przy okazji prześlę zdjęcia.
********************************************************************************************
[16.01] 11:37 saginata
Dynię sadzę w maju-ok.10.Wymaga ona nasłonecznienia i żyznej gleby-u mnie ogolnie jest piasek-a dynia rosła blisko kompostownika-więc urosła-nie to co selery
********************************************************************************************
16.01] 11:52 Emmi
Ja człowiek z betonowego buszu więc mnie trzeba tak łopotologicznie. Koło maja 10, to nasionko do gruntu, czy już wysadzasz takie podrośnięte z parapetu?
********************************************************************************************
[16.01] 12:09 saginata
Ja sadzę nasionka do gruntu-tak samo jak cukinie.Wiem,że można sadzić sadzonki z doniczek-wtedy siew do doniczki ok.15 kwietnia-a potem do gruntu -druga połowa maja.Może urosną
*******************************************************************************************
16.01] 15:54 lucysia
ja pod dynię wrzucałam obornik,ale kompost też dobry.albo inne nawozy.Werter polecał Florowit.W tym roku będę wlewała sobie w opryskiwacz,na plecy i heja do ogródków.Tak co 3tyg.Już nie mogę się doczekać
********************************************************************************************
[16.01] 15:31 lucysia
Emmi -a może dynia była za mało nawieziona.To okropny żarłok.Podsyp tam jej trochę więcej.Może jakiś oborniczek w głębszy dołek,tak żeby od razu korzonki nie dotykały
********************************************************************************************
[02.09] 23:49 Onaela
Bardzo obrodziły mi dynie w tym roku-mam 6 ogromnych,chyba 15 kilogramowych Co ja z nimi będe robić????
********************************************************************************************