Usłyszałam o tym szczypiorze to jestem
Bardzo fajny temat!!
U nas na parapecie obecnie jest kupiona w supermarkecie bazylia i ozdobna pietruszka. Oskubane są tak, że chyba nie ma ich co ratowac już, ale w każdym razie jeśli chce się utrzymac zioła supermarketowe dłużej, to wystarczy przesadzic je do większej doniczki - częśc roślinek wyzdycha, ale cała reszta będzie rosła zdrowo dalej.
Cebula - właśnie - to już czas ją "wystawic"
Chociaz o tej porze trochę jeszcze ciężko zmusic ją, żeby ruszyła. Podobno należy wybierac cebule "bączaste" to znaczy z dośc szeroką, niezaschniętą szyjką - można też moczyc je przed posadzeniem parę godzin w ciepłej wodzie.
Ja cebulę sadzę do takiej podłużnej doniczki, wchodzi do niej tak ze siedem cebul. Ostatnio nie miałam ziemi to nasypałam im piasku tak na trzy palce i czuły się w tym bardzo dobrze. Podlewac należy te cebule tak bez przesady - jak czasem na wiosnę widac w workach z cebulami, to całkiem bez wody też potrafią rosnąc bardzo duże
Jadę teraz nakarmic ptaki u dziadka, który chwilowo wybył z kraju, i zamierzam podkraśc mu kępkę szczypiorku - podobno też dobrze sprawdza się na parapecie, tylko najpierw powinien się przemrozic