mietek pisze: Złapałem zo to co do czytania miałem i mądrzejszy to ja od tego czytania nie jestem, a napisane jest w każdym miejscu co innego i tak:
- jedne mówią by prowadzić na jeden, dwa pędy
- inni znów powiadają by nie ciąć bocznych pędów bo zadługie się robią a ogórki robią się pękate i tylko na pikle przydatne
- to znów jakaś teoria mówi by obcinać wąsy czepne a inni temu stanowczo zaprzeczają itd.
Nic nie robilem i bylo dobrze, a że podoba mi się to takie podwieszane to pytam: jak to u was jest? mietek
Baś_22 pisze: tak naprawde nie przejmuję sie niczym
Jak ogórki wzejdą i trochę podrosną stawiam sobie moje rusztowanko i każdy pęd przywiązuję sznurkiem i sznurek mocuję na górze rusztowania...robie to tylko jeden raz ...
Baś_22 pisze: ...robota jest koszmarna, bo trwa to cholernie długo, ale uwierz mi opłaca się
Jaka później jest wygoda w zbieraniu no i ogórkom napewno sie rosnie lepiej nikt ich nie depcze podczas zbierania
W miarę wzrostu pędu co jakiś czas pomagam mu się zawijać na sznurku ....i wszystko
Mieciu ja jestem Basia więc..... pisałamietek pisze: to zrobiłem tak jak pisał Baś_22:
magdziołek pisze:A moje ogórki są gorzkie Rosną w górę prowadzone po sznurkach, w orangerii, są zacienione przed ostrym słońcem. Nie da się ich jeść... dlaczego? ?
magdziołek pisze: wieczorem zerwę i zobaczę, czy jest różnica.
Baś_22 - 12 stycznia 2013, 10:18
z siedzę sobie z kawunią, sypie a ja zamawiam nasiona na sadowniczy.pl - tutaj http://www.sadowniczy.pl/pol_n_NASIONA- ... emp_link=3
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:14
a możecie podpowiedzieć odmianę cukinii, która smaczna? Basiu, masz jakis "typ" wypróbowany?
Baś_22 - 13 stycznia 2013, 12:16
Tereniu ja od lat sieje Sorayę
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:17
a ogórki? polecasz?
Baś_22 - 13 stycznia 2013, 12:17
doczytałam w newsleterze ( https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=w ... ea00f2b363 )
teraz przesyłka samych nasion (tj. od 13-16.01.13) tylko 3 zł
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:17
myślę o tych z podanej stronki - lubie te z jasnym końcem
ooo, taniej przesyłka
Baś_22 - 13 stycznia 2013, 12:21
Tereniu z tych co podane na stronce to siałam Śremski i Skierniewicki
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:22
ja miałam alladyna
Baś_22 - 13 stycznia 2013, 12:22
no i jak się sprawdziły? - bo może zmienię
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:23
znakomicie, ale wiadomo, że miniony rok był łaskawy dla ogórków
Baś_22 - 13 stycznia 2013, 12:23
no to zamawiam alladyna
tereklo - 13 stycznia 2013, 12:23
kiedyś wcześniej też je miałam
ulotna chwila pisze:ja w tym roku zamierzam uprawiać ogórki w skrzynce na tarasie
posiałam 10 nasion śremskiego i wzeszły mi wszystkie, mam nadzieję, że doczekam się kwiatów i owoców
koliberek pisze: a teraz juz pewnie za pozno na sianie ogorkow
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości