Lepiej niech to wpi... wtrusiają niż liście ozdobnych.Baś_22 pisze:[shock] niezłą wyżerkę miały ....rozumiem, że uczty nie będziesz już przerywał
Lepiej niech to wpi... wtrusiają niż liście ozdobnych.Baś_22 pisze:[shock] niezłą wyżerkę miały ....rozumiem, że uczty nie będziesz już przerywał
Cebulka pisze:Cholera
Żeby to chociaż jedną skończyły zanim następną zaczną
z siarką też moge spróbować...Cebulka pisze:Szewczyk Dratewka
tereklo pisze:Widziałam na FB, świetny pomysł. Sama dziergałaś czy wykorzystałas jakieś resztkowe materiały?
knutsel29 pisze:Belva, a z czego robilas taki "ogonek"....
tereklo pisze:Mnie się najbardziej podobają te z tkaniny jutowej i koronkowa. Belvo, a co w środek dajesz?
Cebulka pisze:No proszę a ja myślałam że w środku jest po prostu... dynia
Skąd wzięłaś tyle ogonków w takim razie?
Dzięki Basiu za nazwę Ale skutkiem ubocznym tego że mi ją podałaś było moje siedzenie do późnej nocy nad różnymi dyniowymi stronami
Tam się dowiedziałam między innymi że nie ma łatwo - jeśli chce się zachować czystość gatunku swoich dyń to trzeba je samodzielnie zapylić i ubiec pszczoły, bo dynie niestety zapylają się między sobą Dlatego też sianie pestek z kupionych na targu dyń też jest problematyczne Chociaż jest szansa, że tam rolnik miał całe wielkie pole tej samej odmiany
Wiem że już teraz 'po ptakach' ale na przyszły sezon się przyda - tu jest świetnie wyjaśnione jak zapylić dynie we własnym ogródku
http://www.pumpkin.pl/content/r-czne-zapylanie
Chyba trzeba by tą niekulinarną część dyskusji przenieść do ogrodniczego tematu o dyniach
belva pisze: Cebulko!!!! Czyli ty myslalas ze ja im szyje ubranka???
tereklo pisze:Piękne "bukiety", zazdroszczę Ci posiadania hokkaido, u nas na wsi nie do dostania o tej porze. A ta na pierwszym planie wygląda jak dojrzała moja makaronowa. Nazwy odmiany nie znam. Chyba, że to jest ta dynia http://poznan.wiemcojem.pl/produkt/dyni ... o-1kg-1974
Przy okazji - dynię hokkaido mozna jeść ze skórką
Baś_22 pisze:Tereniu tak to jest ta dynia czyli Muscate de Provence. Bardzo Ci dziękuję za nazwę Już sobie wszystko o niej obczytałam
ta na zdjęciu pod linkiem jest jeszcze zielona, dopiero później będzie taka jak ta moja
Muszę tylko jej spróbować, bo co do smaku są bardzo podzielone zdania (komentarze na blogach).
Baś_22 pisze:Jak byś jeszcze mogła, w wolnej chwili oczywiście przenieść Zupy dyniowe z tematu ZUPY to byłoby cudownie (tak myślę ). Nie wiem co inni na to?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości