Sagi
Czosnek zimowy sadzi się od połowy października do 15 listopada na głębokość 6 – 10 cm. Przed posadzeniem należy go zaprawić w preparacie o nazwie FUNABEN przez 10 min.(rozerwać główki na ząbki i razem z łuskami zamoczyć w preparacie). Wysuszyć i dopiero sadzić!
Na wiosnę należy go podsypać nawozem FRUCTUS.
Ziemię na grządce, na której chcesz sadzić czosnek należy przygotować conajmniej tydzień przed sadzeniem tzn. przekopać z obornikiem i zostawić żeby się uleżała. W uprawie czosnku wagi nabiera odpowiedni dobór miejsca pod zagon - musi ono być dobrze nasłonecznione. Nie powinniśmy uprawiać go po sobie oraz innych warzywach cebulowych, ze względu na dużą wrażliwość na choroby grzybowe. Dobre będzie miejsce po fasoli, grochu, ogórkach lub pomidorach.
Ja w ubiegłym sezonie posadziłam 112 ząbków czosnku
a rok wczesniej 60 ząbków
Główka czosnku ma przeciętnie od 4-6 ząbków. Czosnek kupowałam w sklepach ogrodniczych pakowany w siateczki tak jak cebulka dymka. Ja kupuje odmianę JUHAS (fioletowy), bo najbardziej mi smakuje.
Czosnek w końcowej fazie wzrostu zawiązuje się w pęczek żeby główka dobrze się kształtowała. Jeśli wybija w kwiat należy ten pęd obciąć.
Czosnek wykopuję w miesiącu lipcu (już drugi rok).
Zbyt opóźniony zbiór charakteryzuje się rozpadem główki na ząbki. Po zbiorze związuje się główki w pęczki i dokładnie suszy. Jak łodyga uschnie należy ją obciąć przy główce.
Czosnek przechowuje w pomieszczeniu suchym i zabezpieczonym przed mrozem.
Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam co i jak
Gdyby jednak nie, to pytaj dalej