tereklo pisze:Podnoszę temat.
tereklo pisze: - Kwi 01, 2007
Proszę o radę.
Moje drzewko laurowe, przechowywane w jasnym chłodnym pomieszczeniu razem z oleandrami, agawami i tym podobnymi roślinami, dostało zasychających liści tzn zasychają od boków liści do środka (do nerwy środkowego) i dostają koloru bardziej szarobrązowego. Na liściach widać tez plamki jakby cieczy ale są one suche (podobne do wczesnego stadium tarcznika, tyle, że nie lepiące). Wczoraj przesadziłam wawrzyn do większej donicy i do świeżej ziemi, może pomoże. Pomimo tego zasychania liści laur wypuszcza nowe listki, cały pięknie pachnie. Może to naturalny proces to zasychanie liści.
Może ktoś ma doświadczenie w uprawie tej rośliny i podzieli się swoimi doświadczeniami? Będę wdzięczna - roślinę mam dopiero od dwóch lat, w zeszłym roku przy zimowym przechowaniu nic takiego nie zaobserwowałam.
Pozdrawiam wszystkich, życząc dużo wiosennego słońca.
A wawrzyn może skropię jakimś roztworem grzybobójczym, muszę przeszukać zapiski ekotopik, tam pewnie coś znajdę naturalnego - chyba, że ktoś tak na szybko przypomni czym wytępić grzyby na roślinie.
saginata pisze:- Kwi 03, 2007
Jak pielęgnować drzewko laurowe?
Laur, czyli wawrzyn szlachetny, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie tworzy wieczniezielone krzewy lub drzewa wysokości 7-15 m. W Polsce musi być traktowany jak roślina doniczkowa. Znosi co prawda krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C (nawet do -10°C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze. Najlepiej zimuje w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4°C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15°C) pomieszczenie, w którym stoi - powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza.
Latem wawrzyn najlepiej czuje się na balkonie lub w ogrodzie, ustawiony w ciepłym i słonecznym miejscu. Bardzo lubi zraszanie wodą i regularne - co miesiąc - dokarmianie wieloskładnikowym nawozem do kwiatów. Dobrze się też czuje w przyciasnych donicach, w kompostowej, żyznej i przepuszczalnej ziemi. Rośnie wolno i nie powinien być często przesadzany. Doskonale znosi intensywne cięcie - bardzo często korony wawrzynu formowane są w kształt stożka lub kuli.
Taki tekst znalazlam szukając informacji na temat cięcia wierzb-Tereklo-może Ci się przyda
tereklo pisze: - Kwi 03, 2007
Dzięki Ci za informacje. Tak właśnie zimuje mój wawrzyn, tylko nie wiedziałam, że lubi "ciasne buty". Dałam mu trochę większą donicę, może za dużą, najwyżej nie będę go prędko przesadzać. O zraszaniu też nie wiedziałam.
Jeszcze raz dziękuję Saginato i życzę wesołych Świąt.
Wróć do Drzewa i krzewy ozdobne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości