autor: Wiotka » śr maja 27, 2009 2:40 pm
Znalazłam informację o żarnowcach. Mój ma 3 lata , nie był przycinany bo nie wiedziałam jak. zdjęcie dołączę wieczorkiem.
Wymagania i pielęgnacja
# Żarnowce, janowce i szczodrzeńce lubią stanowiska w pełni nasłonecznione, osłonięte i ciepłe. Powinny rosnąć na glebie bardzo przepuszczalnej, suchej lub umiarkowanie wilgotnej (najlepiej piaszczystej i kwaśnej) wymieszanej z próchnicą. Żarnowce i szczodrzeńce nie tolerują gleb mokrych i zbyt żyznych. Jedynie janowce mogą rosnąć na podłożu bardziej wilgotnym i zasobnym w próchnicę, o odczynie zasadowym.
# Żarnowce, janowce i szczodrzeńce mają zdolność wiązania azotu z gleby, dzięki temu nie wymagają nawożenia. Są pokarmowo samowystarczalne, a nawet poprawiają właściwości gleby, na której rosną.
# Zielone pędy zimą mogą cierpieć z powodu suszy fizjologicznej. Szczególnie wrażliwe są wielobarwne mieszańce ogrodowe żarnowców, dlatego późną jesienią najlepiej obwiązać je fizeliną i okryć gałązkami sosnowymi. Zielone pędy żarnowców są też przysmakiem zajęcy i saren, dlatego na działkach leśnych warto dodatkowo zabezpieczyć krzewy plastikową siatką.
# Żarnowce, szczodrzeńce i janowce żyją najwyżej kilkanaście lat. Z wiekiem tracą zwarty pokrój, a pojedyncze gałęzie nieładnie rozkładają się na ziemi. Aby zachowały ładną sylwetkę, warto po kwitnieniu skracać lub ścinać przekwitłe gałęzie, zostawiając tylko kilka zielonych pędów. Do końca lata znów się zagęszczą.
Rozmnażanie i przesadzanie
# Żarnowce, janowce i szczodrzeńce szybko wytwarzają niezbyt liczne, ale bardzo długie korzenie palowe (dzięki temu można je wykorzystywać do umacniania skarp). Przesadzać można tylko młode egzemplarze, które nie zdążyły się jeszcze bardzo głęboko ukorzenić.
# Odmiany ogrodowe można rozmnażać z sadzonek półzdrewniałych ukorzenianych w lipcu i sierpniu w inspektach. Jako podłoże przygotowujemy mieszankę wilgotnego piasku z torfem (w proporcji 2:1). Sadzonki powinny być ocienione i raz, dwa razy w ciągu dnia zraszane. W czerwcu można robić sadzonki z pędów dwuletnich. W szczelnie zamkniętych inspektach powinny się ukorzenić w ciągu czterech, sześciu tygodni.
# Żarnowiec miotlasty można także rozmnażać przez wysiew nasion do doniczek lub bezpośrednio na miejsce stałe.