To charakterystyczna cecha liści tej odmiany. W taki sposób zaczynają się przebarwiać od końca sierpnia.Onaela pisze:Andrzeju-odm.Nero ma takie ładne,żółto obrzeżone liście-czy to cecha gatunkowa,czy jakaś zaraza je tak pięknie pomalowała???
Emmi pisze:Optymistycznie brzmi, że ,, na glebach słabych i suchych przyrost masy jest słaby, owoce są małe i mniej liczne lecz często słodsze a krzewy są lepiej przygotowane do zimowania i rzadziej przemarzają. ,,
Emmi pisze: Czy jak winorośl będzie rosła przez cały dzień w pełnym słońcu, to dobrze jej będzie?
Nina pisze:Andrzej gdzie ty masz posadzone te 51 odmian ile ty chłopie masz tych hektarów a czy ja bym się załapała na jakieś odmiany.
lucysia pisze:1 szpaler mam przy siatce ,a 2 będą przy rozpiętych drutach na słupkach.
Mam pytanie Werterku :czy mógłbyś jakoś tak pokazowo na zdjęciach umieścić tutaj jak ciąć zaniedbane ,wybiegnięte winogronka.takie co to mają parę pędów z ziemi i są za bardzo rozrośnięte.
Emmi pisze:Lucysiu piszesz rozpięte na siatce i drucie.
Szukając informacji o winoroślach trafiłam gdzieś (nie pamiętam gdzie) informację, żeby nie rozpinać ich na drucie, bo...( nie pamiętam ops: )
Jedynie zapamiętałam, że były druty odradzane. Powiem szczerze, że na tamten czas właśnie chciałam rozciągnąć im druty, bo stwierdziłam, że to będzie dość trwała podpora. Potem zawahałam się, teraz to nie wiem, czy to znów nie jest jakieś ,,wariactwo estetyczne,, i że może przesadzają?
Dlatego, mam pytanie do Ciebie/Was, jak oceniasz rośnięcie winogron na drutach,widzisz jakiś ,,niszczycielski,, wpływ?
Emmi pisze:Macie jakieś pomysły jak ustrzec winogorna przed szpakami?
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości