Grosik pisze:Walka z tak zaawansowanym parchem jest dość uciążliwa i długotrwała.
Nie mam wiedzy, czy mocznik o stężeniu 5% zabije wszystkie formy przetrwalnikowe znajdujące się w korze lub drewnie. Mnie się wydaje, że zniszczy tylko te które są w liściach.
Kedar33 pisze:Odświeżę temat .
Mam, po poprzednich właścicielach 2 stare jabłonie, których z braku czasu i wiedzy na razie nie ruszałem. Proszę, powiedzcie jak to ciąć. To konkretnie drzewo ze zdjęcia daje smaczne jabłka ale choruje (pewnie z zagęszczenia) konarom grozi wyłamanie i weszło w 2-letni cykl owocowania. Kilka osób mówiło mi żeby ściąć ale mam opory co do takiego załatwienia sprawy bez żadnej próby leczenia. Chciałbym zachować taki bardziej "parasolowaty" kształt korony (cień dla zwierząt)
Kedar33 pisze:Grosik - wielkie "dziękuję" Żyraf nie, tylko kozy więc faktycznie niżej może być. Chciałem wyciąć te 2-3 grube gałęzie idące pionowo w górę na szczycie drzewa + przerzedzić to co zostanie. Boje się tylko tego jak drzewo w tym wieku/stanie zareaguje na upinkolenie ca 50% "zielonego". Można skracać gałęzie ? bo czytałem że jabłonie tego nie lubią. Kwiaty obrywać czy chemicznie jakoś można?
żabcia pisze:mam pytanie,mam 10cio letnią śliwę i morelę nazw nie znam ale owoce są dobre ,czy teżmogę przyciąć im górne gałęzie bo strasznie mi poszły w górę?
Grosik pisze:w roku w którym następuje obfitość kwitnienia zniszcz 90% kwiatów
mietek pisze:A co robić kiedy papierówka po raz drugi obficie kwitnie jesienią?
To potem skutkuje pojedyńczymi jabłkami w następnym roku.
M.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości