Ale byłam dzisiaj w fajnej szkółce.
Najpierw znalazłam taką informację w necie:
"Już 10 lat pomyślnie rozwija się szkółka drzew owocowych w Dobrej (gmina Sędziejowice). Założył ją w 1991r. p. Jan Spętany i prowadzi wspólnie z rodziną. Ponieważ szkółka jest założona na terenie nie użytkowanym dotychczas sadowniczo, wpływa to korzystnie na zdrowotność produkowanego materiału.
Aby sprostać wymaganiom rynku i zaspokoić potrzeby sadowników i amatorów, w ostatnich latach znacznie poszerzono ilość odmian. Szczególnie wśród amatorów następuje powrót do starych odmian jabłoni i grusz.
Jabłonie prowadzone na podkładkach karłowych i półkarłowych stanowią najliczniejszą grupę oferowanych drzewek i wśród nich produkowane są następujące odmiany: Szampion, Lired, Katja, Jester, Novomac, Fredom, Paulared, Lodel, James Grieve, Beforest, Titówka, Oliwka żółta, Red Boskoop, Kronselska, Królowa Renet, Malinowa Oberlandzka i Kosztela.
Z grusz produkowane są odmiany: Faworytka, Konferencja, Bera Hardego, General Leclerc, Lukasówka i Bergamota Kolorowa.
Ze śliw szkółka oferuje odmiany: Herman, Węgierka Wczesna, Opal, Cacanska Najbolia i Renkloda Ulena. Czereśnie występują w odmianach: Hedelfińska, Van i Burlat. Wiśne: Pandy, Groniasta, Nefris, Northstar i Łutówka. Brzoskwinie - Royalvee, Reliance, Rakoniewicka i dwie odmiany nektaryn. Morele - Early Orange oraz siewka orzechów włoskich.
Dodatkowo dla ogródków ozdobnych produkowane są jabłonie rajskie i dekoracyjne odmiany śliw.
Poza produkcją towarową w gospodarstwie znajduje się kolekcja ok.100 odmian drzew owocowych w tym 40 jabłoni i 22 śliwy. Pozwala to na praktyczną ocenę wartości użytkowej odmian.
Drzewka z tej szkółki są znane i cenione na terenie kilku sąsiednich powiatów."
Sprawdziłam na mapie, że to tylko 50 km ode mnie i pojechałam /a że drajwer ze mnie początkujący to 40 km nadłożyłam, bo zabłądziłam/. Co prawda nie było właściciela, ale była jego mama /bo teraz głównym szefem jest syn/ i zaprosiła mnie do ich sadu. Wspaniały. Dostałam calą torbę różnych gruszek, jabłek, śliwek, nektarynek...
Już nie martwię się o swój mały sadek. Mam przyjechać w przyszłym tygodniu to dostanę wszelkie wskazówki i pomoc w rozplanowaniu posadzenia wybranych gatunków drzewek. Cały sad zakupię w jednym miejscu.
Wstepnie wybrałyśmy:
jabłonie- Titówka, Oliwka żółta, Kronselska, Królowa Renet, Malinowa Oberlandzka i Kosztela. /no może jeszcze jakaś dojdzie jako konieczny zapylacz/
grusze- Faworytka, Konferencja
nad śliwami jeszcze się zastanowimy, bo mam pobróbować
czereśnie- Hedelfińska i Burlat,
wiśnie mają być dwie, brzoskwinia, morelka i nektaryna po jednej, ale nazw zapomniałam tez mam sobie popróbować niektóre.
Mają tam też krzewy - agrest, porzeczki...
A ceny drzewek chyba niewygórowane, bo maksymalnie 12 zł. Czyli za niecałe 300zł cały sad.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy