saginata pisze:Tak więc gao-mamy chyba mszycę czyściecową-wiemy więc na czym stoimy.
Jeśli sie mylę-proszę mnie poprawić.
Szkoda Gao, że nie pokazałeś zdjęcia całego drzewka, ale śmiem przypuszczać, że brzoskwinia potrzebje teraz potężnego cięcią (na owocowanie w tym roku nie masz co liczyć) a poprzez cięcie uratujesz drzewko na przyszły sezon. Nie zapomnij jesienią opryskać miedzianem.gao pisze:Witajcie!
przeczytałem cały temat, ale niestety nie wiem co zrobic aby ratować moje drzewka. Dlatego jako nowicjusz, mam wielka prośbę o wskazówki na temat ratowania moich drzewek. poniżej sa zdjęcia moich chorych brzoskwinek.
Jezeli ktoś moze mi pomóc będę niezmiernie wdzięczny.
saginata pisze:Ale gao pokazał też porzeczkę-czy tam też wystepuje kędzierzawość liści brzoskwini-bo się pogubiłam.Myślałam,że kedzierzawość ma na brzoskwini-a na porzeczce mszycę
Np.to drugie zdjęcie porzeczki od dołu-to nie mszyca????????
cicho_borowska pisze:obejrzałam dzisiaj moje brzoskwiniowe listki i mam chore jak u gao, mimo, że nim pąki pękały popryskałam na wiosne sylitem.
cicho_borowska pisze:obejrzałam dzisiaj moje brzoskwiniowe listki i mam chore jak u gao, mimo, że nim pąki pękały popryskałam na wiosne sylitem.
Roman pisze:Gao, brzoskwinię masz porażoną przez kędzierzawość liści brzoskwini.
Zwalczanie tej choroby polega na opryskach w okresie bezlistnym.
Dobrze jest po opadnięciu listków opryskać miedzianem a wczesną wiosną przed nabrzmiewaniem pąków Syllitem.
Teraz opryski są już nieskuteczne. Możesz natomiast obrywać zdeformowane listki i porażone wierzchołki pędów.
Osłabione drzewka możesz zasilić dolistnie jakimś wieloskładnikowym nawozem dolistnym.
Sprawdź jeszcze czy nie ma na nich mszyc.
Grosik pisze:Roman pisze:Gao, brzoskwinię masz porażoną przez kędzierzawość liści brzoskwini.
Zwalczanie tej choroby polega na opryskach w okresie bezlistnym.
Dobrze jest po opadnięciu listków opryskać miedzianem a wczesną wiosną przed nabrzmiewaniem pąków Syllitem.
Teraz opryski są już nieskuteczne. Możesz natomiast obrywać zdeformowane listki i porażone wierzchołki pędów.
Osłabione drzewka możesz zasilić dolistnie jakimś wieloskładnikowym nawozem dolistnym.
Sprawdź jeszcze czy nie ma na nich mszyc.
Nic dodać nic ująć. , Fil diagnoza i sposób leczenia jest jedyny.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości