Morele - w strefie umiarkowanej i ciepłej polecane odmiany: Early Orange, Somo, Wczesna z Morden, Hargrand, Sirena, Bergeron, a w najcieplejszych rejonach: Harcot (wymaga zapylacza). Występujące choroby: wirusowe - szarka, bakteryjne - rak bakteryjny, grzybowe - brunatna zgnilizna, leukostomoza.
Proszę więc raz jeszcze o pomoc-owoce są spłaszczone ze spiczastym czubkiem
Onaela pisze:
Jesienią 2006 roku kupiłam młode drzewko odmiany Early Orange,ale zdaje się,ze to akurat nie jest dobry zapylacz do tamtej odmiany
Onaela pisze:Grosiku-pewności nie mam,ale ta moja morela jest bardziej spłaszczona niz na tym zdjeciu:
http://www.pnos.home.pl/p/?co=material_ ... zk_id=1200
Poza tym piszą,ze Wczesna z Morden jest samopłodna,więc dlaczego nie owocuje?Rozumiem,gdyby odpoczywała i owocowała co drugi rok,ale ona wcale
Grosik pisze:Jest wiele odmian drzewek owocowych, które określa się jako samopłodne, ale zdecydowanie lepiej owocują w odpowiednim "towarzystwie" np.wiśnia Pandy 103, czy Groniasta.
Jak wczoraj tu zaglądałam, to zobaczyłam dyskusję w zamkniętym gronie, jakby mój wpis pozostał niezauważony
W temacie szczepienia drzew nie mam żadnego doswiadczenia,ale ta "kozuchówka" wydała mi sie bardzo prosta-piszą,ze szczepienie przeprowadza się w maju-nie napisali,kiedy należy pozyskiwać zrazy.Czy pobiera sie je zawsze z "uśpionego "drzewa ?
Onaela pisze:Andrzeju-czy Ty masz tylko u siebie odmianę Early Orange?Wydawało mi sie,ze zidentyfikowałeś kiedys na kafe moja morelę,pisząc ,ze masz taką w swoim ogrodzie( ) Ale moze sie mylę.....
Andrzej pisze:Onaelu, jeśli dobrze pamiętam w poprzednich latach odradzałem Ci (pisałaś, że mocne) cięcie moreli.
Oszczędź ją w tym roku i zobaczymy co będzie.
Wg. mnie po mocnym cięciu stara się ona odbudować utracone gałęzie kosztem owocowania.
Andrzej pisze:Bez zapylacza, bo jest to jej jedyne drzewo moreli.
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości