Nina pisze: Andrzej a jak u tych nektarynek z odpornością na kędzierzawke a jaką odmiane byś proponował brzoskwini i moreli chodzi mi o to żeby była odporna na mróz i kędzierzawke
Nino z tego co wiem to nie ma jeszcze odmiany Nektaryny czy Brzoskwini odpornej na tę chorobę
Co do mrozu, to co innego.
Same drzewa brzoskwiń z powodzeniem i bez większych szkód wytrzymają mrozy jakie u nas panują. Gorzej jest z pąkami kwiatowymi które po wczesnowiosennym ociepleniu (i rozhartowaniu drzew) mogą zostać zmrożone większymi (częstymi u nas) późnowiosennymi przymrozkami.
Na pewno dużą odpornością na mróz charakteryzują się polskie odmiany brzoskwini takie jak Iskra, Inka czy Harnaś.
Harnaś - owoce 80-130g, kuliste z rumieńcem. Miąsz owoców jest pomarańczowy, soczysty, tylko częściowo odchodzący od pestki. Dojrzewa na początku sierpnia.
Iskra - Pąki kwiatowe są wytrzymałe na niskie temperatury. Owoce 90-150g, kuliste. Skórka żółta, silnie omszona z czerwonym rumieńcem. Miąsz słodko-kwaskowaty, wg. mnie jest bardzo soczysty.
Mam ją u siebie i faktycznie, owoce są wielkie, silnie omszone i bardzo soczyste. Orzeźwiające.
Inka - odporność na poziomie innych "zachodnich" odmian brzoskwiń. Owoce 90-100g, owalne z czerwonym rumieńcem. Miąsz soczysty, kwaskowaty, podobno dobrze odchodzi od pestki.
Z innych odmian, dużą odpornością charakteryzują się:
Reliance - kwitnie późno przez jej kwiaty są mniej narażone na przymrozki. Owoce 80-130g, skórka silnie omszona, jasnopomarańczowa. Miąsz soczysty, dość dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewa w drugiej dekadzie sierpnia. Przejrzałe owoce stają się mączyste.
Velvet - Pąki kwiatowe są odporne na przymrozki. Owoce 90-120g, skórka pomarańczowa z jaskrawym rumieńcem. Dojrzewa w trzeciej dekadzie sierpnia.