tereklo pisze:Czy to jest to samo?
Przy nastęnej okazji zrobię zdjęcie jagody kanadyjskiej rosnącej u mojej mamy, póki co czytam i czytam - jest tego ze 25 gatunków, jedne krzewiaste inne drzewiaste ale jagody w opisie podobne i czas dojrzewania też.
Właśnie teraz zaczęły dojrzewać pyszne miękkie owocki w kształcie kulistym, zebrane po kilka w gronach. Krzew z wyprostowanymi pędami ok 2,5 metra wyskokości (albo i większe).
Cebulka pisze:Świdośliwa ma owocki z taką charakterystyczną resztką kielicha kwiatowego na końcu, jak w rajskich jabłuszkach
Poza tym świdośliwa to (bardzo ładnie zresztą)
Amelanchier Jaką nazwę łacińską podawali przy jagodzie kanadyjskiej jak szperałaś coś o niej?
tereklo pisze:"Jagoda kanadyjska to błędna nazwa
świdośliwy (Amelanchier). są to drzewa lub krzewy w zależności od gatunku i
odmiany rosnące do 2,5 metra a nawet do 15 metrów. kwitną na biało na wiosne i
owocują bardzo bofcie, jagody mają słodkie, trochę podobne do aroni."
a owoce są dokładnie jak tu świdośliwy - więc to chyba to samo. W sobotę będę u mamy to zrobię fotki.
http://www.ogrod-pl.com/a/pl/3687-amela ... cholistna/
Cebulka pisze:tereklo pisze:"Jagoda kanadyjska to błędna nazwa
świdośliwy (Amelanchier).
Czyli jednak na to wychodzi
Czy przypominają w smaku aronię to nie wiem, bo nie jadłam aronii na surowo, ale mnie przypominają bardziej nieco rozwodnioną borówkę amerykańską
tereklo pisze:Cebulka pisze:Czy przypominają w smaku aronię to nie wiem, bo nie jadłam aronii na surowo,
Aronia aronii nie równa - u nas odmiana tej sudeckiej smakuje jak pyszne czereśnie
nic cierpkości i "dusznoty".
Cebulka pisze:To ja już w razie czego zapisuję się na listę oczekujących na odrosty aronii odmiany sudeckiej
Odrost świdośliwy od Tomka posadzony z pietyzmem, mam nadzieję że tym razem się uda
tereklo pisze:Cebulka pisze:To ja już w razie czego zapisuję się na listę oczekujących na odrosty aronii odmiany sudeckiej
Sadzonka kupiona oryginalna po raz pierwszy owocuje, spróbuję, może smak zależy od poziomu (n.p.m.) bo plantacja położona na wysokości ok 650 mnpm, w mojej przygięłam gałązkę, zobaczymy czy się ukorzeni i jak dojrzeje - poznam smak. Jakbyście byli w okolicy polecam Jarków - 20 ha aroni, przetwory do spróbowania i kupienia na miejscu (och, jaki wachlarz produktów).
Cebulka pisze:Odrost świdośliwy od Tomka posadzony z pietyzmem, mam nadzieję że tym razem się uda
Ja będę u mojej mamy podskubywac sadzonki jesienią, uskubnę ile się da i nadmiar zadołuję, jakby co