Roman pisze:donn pisze:niektóre sztorby trzymane w wodzie wypuściły piękne korzonki..
powiedzcie czy sadzić to prosto do gruntu czy w doniczki??
Ja bym sadził do gruntu
mietek pisze: … bo każdy jednak powinien sam też ponosić jakąś odpowiedzialność
amita pisze:Uprzejmie donoszę,że Arkadii się wziądło i padło.Chyba,że jeszcze jest nadzieja? Przyznam się szczerze,że niczym nie okryte były...ale podobno mieszkam w najcieplejszym regionie kraju.Chyba,że cosik się przesunęło,bo jakoś teraz Suwałki cieplejsze Adam ma pytanie-czy my dożyjemy wypicia winka z własnych winorośli? Czy będę musiała cichaczem zbierać na opuszczonych działkach?
kra1013 pisze:mietek pisze: … bo każdy jednak powinien sam też ponosić jakąś odpowiedzialność
Zgrozą powiało i chyba nikt nie chce już nic pisać! A Mietkowi pisząc o tej odpowiedzialności, to o winogrona chodzi...
kra1013 pisze:często proste rozwiązania są najskuteczniejsze.
mietek pisze:
Kra 1013 u Ciebie rośnie?
Anamaria pisze:Cześć winogroniarze
Nie śledzę tego tematu systematycznie więc może to pytanie już było:
Chcę posadzić 3 krzaczki winogron pod południową ścianą budynku - w jakiej odległości od ściany mam wykopać dołki? Jak je najlepiej poprowadzić?
mietek pisze: Zgadując: domyślam się, że będą to odmiany: jasna, ciemna i różowa ja bym tak zrobił, ale już masz sadzonki, a my nawet tego nie wiemy
Zgadując dalej: skoro tylko trzy krzewy to pewnie mają dać dużo ładnych i smacznych owoców - a może tylko chcesz zazielenić ścianę - i kto to odgadnie?
Napisz coś więcej i koniecznie - dlaczego tylko trzy krzewy?
mietek
Anamaria pisze:Ano trzy krzewy dlatego, że tyle mam do wykopania z mojej działki na posesję syna. Ściana ma ok.10 m długości - myślę, że miejsca będą miały w sam raz Co do kolorów - zgadłeś: biała, różowa i granatowa odmiana.
Co chcę osiągnąć? Dużo smacznych owoców! (na zazielenianiu ściany mi nie zależy) Dlatego nie wiem jak najlepiej je przy tej ścianie poprowadzić.
amita pisze: Adam ma pytanie-czy my dożyjemy wypicia winka z własnych winorośli? Czy będę musiała cichaczem zbierać na opuszczonych działkach?
amita:I mam dobrą wiadomość-radni odrzucili pomysł budowania domów na mojej działce
Teraz tylko trzeba dopilnować żeby tak było.
kra1013 pisze:O doniczkach.
W lasach są dość popularne donicopalety. Pojemność takiej jednej donicy to niestety 0,5 l ...
... Po prostu są kształtu wydłużonego. Dodatkowo jest to mocne, sztywne i grube PCV, a nie jakaś folia na jeden rok. Popytajcie się o te duże na szkółkach w południowych nadleśnictwach. Powinni je tam mieć.
amita pisze:Mietek,a duże te doniczki mają być? Jeśli małe i nie muszą to być doniczki to o ile mam co nieco w piwnicy,będę mogła pomóc.
Jakoś mi umknął temat donic
Jeju,zamotałam aż sama nie rozumiem.Powinnam mieć takie 8 paki,ale małe.Nie typowo doniczki ale po zrobieniu dziury w dnie się nadadzą.
kra1013 pisze:A jak wyglądają Wasze?
mietek pisze:
…Musiałeś nieźle "posmarować" pod tą folją na naszych piaskach tak fajnie nie rośnie
mietek pisze:… już w tle pracuje koparka nad wymianą gruntu pod nowe rzędy nasadzeń …
kra1013 pisze:;) Uff! Mieciu! Coś Ty tu nam napisał?
No ale z tą wymianą ziemi to masz dobry pomysł! Dwa w jednym. Tak zrobię!
Wróć do Drzewa i krzewy owocowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości