mam w swoim ogrodzie dwie śliwy, właśnie odkryłam po dwóch latach na podstawie mało czytelnej etykiety jaka była na drzewkach i za pomocą googli, że to Cacanska rana.
Nie planowaliśmy śliw w ogrodzie (ma to być raczej ogród ozdobny) ale zostały nam w spadku po sąsiedzie (kiedy dowiedział się, że będziemy stawiać płot zakupił kilka sadzonek i zasadził (jak twierdził) na granicy działek (ale na swojej części), żeby wyznaczyć co jego. Jednak rzeczywistość okazała się inna, po wizycie geodety okazało się, że dwie sadzonki zostały u nas na działce a sąsiad (zniesmaczony tym, że stracił około pół metra) nie chciał ich zabrać. Tak więc obie śliweczki zostały. W ciągu dwóch lat z zwykłych badyli stały się pięknymi drzewkami (u sąsiada pozostałe nadal są małymi badylami i zastanawiam się jak to możliwe) a w związku z tym, że rosną na ozdobnym skalniaku przy oczku zostały przemianowane na drzewa wysoce ozdobne i cięte w kulę ( no w tym roku jeszcze nie były u fryzjera)
Ale mi się przedłużyło ale to historia moich cacanskich ran.
W związku z zupełnym brakiem doświadczenia jeśli chodzi o śliwy (i w ogóle owocowe) chciałam zapytać czy ktoś z Was miał lub ma styczność z tą odmianą i co o niej wie.
Moje bardzo słabo owocują (mają po ok.4 owoce w tamtym sezonie) ale może jest to wina ich wieku (mają około max. 3 lat), a może trzeba im jakoś pomóc tylko jak ?
Proszę o jakieś rady