Oto dziesiąta dziura, pełna obornika i kompostu
A oto pytanie - skoro z powodu małego zmniejszenia odległości między krzakami mam jedno miejsce wolne to którą roślinę wybrać z wciąż żyjących na mojej bagiennej działce?
Wszystkie od Romka i od Grosika, mają juz po kilka lat, ale zabrać je trzeba na pewno stamtąd jeśli cokolwiek ma z nich być, to i tak cud że żyją, widać że z serca darowane
Do wyboru jest:
Gołubok (wina narazie nie będę robić a w każdym razie przejmowac się jego barwą - ale jesienne liście on ma takie, że powalaja na kolana, smaku nie znam)
Iliczewskij Rannij (na FW ma kilka opinii że jak inne szlachetniejsze dają ciała bo rok marny to on się nieźle trzyma, poza tym zdaje się jest wczesny i gdzieś mi się obiło o oczy że porzeczką smakuje)
Venus (bezpestkowa, zdaje się mało problemowa, aktualnie w swojej jesiennej czerrrwonej szacie - szczerze ją rozważam)
Polar (bardzo wczesny podobno tylko ma problem z pękaniem jagód - no i po co mi wczesne ale popękane jagody
)
Agat Doński (wiadome wszelkie za i przeciw
Ale do szpanowania rodzince i znajomym rozróżniających 'odmianę jasną' i 'odmianę ciemną' się nieźle nadaje
)
Alden (są trzy krzaki i wszystkie w tym roku owocują żeby było zabawniej - czyli lubi bagna
Nie mam pojęcia jak smakuje, nie czytałam o nim jeszcze)
Perła Zali (chyba Romek kiedyś mówił, że to nic specjalnie ciekawego - a tez ma owocki w tym roku
Oczywiście totalnie kwaśne bo zaniedbane )
Schuyler (chyba to on, tej rozpisce co gdzie nie wierzę na 100%, ale przebarwił się jak powinien, tylko liście nie do końca takie ma w kształcie jak na zdjęciach)
no i Talizman (i nie byłoby wątpliwości, że tylko Talizman i nic innego gdyby nie jego problemy z zapylaniem
A jeśli ja będę przynajmniej narazie mieć przy nim tylko Arkadię, Senekę, Glenorę, A1704, Nero, Zodiaka, Krasotkę i Muskata Letniego - to czy jest jakaś szansa wogóle na zapylenie?!? Rusboła którego polecają nie mam
)
Listki Venus, Talizmana ten ładny kształt a to trzecie małe to dalej nie wiem co (ale coś z wyżej wymienionych raczej)
Czy ktoś ma może ochotę coś doradzić lub odradzić z wyżej wymienionych czy muszę pogłowic się dalej sama i coś zdecydować?