Tniemy borówki!
Tzn ja już przycięłam dwa tygodnie temu ale jak ktoś jeszcze tego nie zrobił, wciąż można.
Koleżanka z pracy też ma kilka krzaczków i na moje hasło że tniemy powiedziała że kompletnie nie wie jak, zrobiłam dla niej zdjęcia więc też się z Wami podzielę.
Borówka (tak jak min. brzoskwinia i niektóre winorośle) należy do roślin przesadnie płodnych - zostawiona sama sobie zawiązuje więcej owoców niż jest w stanie wykarmić, za dużo jest owoców w stosunku do powierzchni liści i korzeni, owoce są coraz drobniejsze, bardziej suche, dojrzewają coraz później a w skrajnych przypadkach wcale. Najładniejsze i najsmaczniejsze owoce zawiązują się na młodych, 2-3 letnich gałęziach, trzeba więc stale dbać o 'dostawę' nowych pędów przez wycinanie najstarszych - to właściwie tyle komplikacji

Jeśli młodych pędów jest za dużo, można bez obawy wyciąć najcieńsze, zostawiając kilka najładniejszych - dzięki temu reszta będzie mieć więcej słońca

Na zdjęciu poniżej widać mniej więcej cykl życia gałęzi w poszczególnych pięciu latach. W pierwszym roku wyrasta młoda 'witka' najczęściej nierozgałęziona, która w następnym roku rozgałęzia się i owocuje, zmienia się kolor kory i kształt, stare gałęzie mają korę szarą, spękaną i są bardzo porozgałęziane, cienkie. Można wycinać najstarsze gałęzie albo w całości albo ciąć nad młodym rozgałęzieniem z czerwoną korą (jeśli takie jest). To widać na zdjęciu gałązki z numerem 5 - mogłam była wyciąć nie całą, ale zostawić ten czerwony fragment. Wycięłam całą bo te nowe pędy są trochę chude, mam lepsze - wyższe, grubsze - na tym krzewie.

Tu dla przykładu Spartan, trochę zbidowany przesadzony rok temu ładnie ruszył z kopyta

W lutym 2021 wytnę mu tą gałąź z szarą korą - jeszcze nie wiem, czy całą, czy może w połowie wysokości, tam gdzie wychodzi do góry młody czerwony pęd

I inny przykład - Darrow, też w wieku Spartana, ale ta odmiana zachowuje się jakby gorzej, tzn bardzo typowo, 'poszła w owoce' w zeszłym sezonie, skutkiem czego prawie nie wytworzyła nowych pędów. Tu zdjęcie 'przed', potem uzupełnie 'po' ale obcięłam jej ponad połowę pędów, zostały tylko te dwa pionowe równoległe
![Shocked [shock]](./images/smilies/icon_eek.gif)
Mam nadzieję że na dobre jej to wyjdzie, trochę strach

W każdym razie lepiej przyciąć źle niż nie przyciąć wcale
![prawy kciuk [kciuk2]](./images/smilies/icon_thumright.gif)