Przepis na zdrową pastę do zębów brałam z tej strony.
http://www.olej-kokosowy.eu/zdrowa-past ... u/#more-72
Zanim zdobyłam jednak wszystkie niezbędne składniki, przez tydzień myliśmy olejem kokosowym z sodą. Też nieźle myje
Pasta jest naprawdę świetna. Cały dzień czuć naprawdę czyste zęby. Dla wrażliwych dziąseł, przez kilka pierwszych dni mogą być podrażnione. Tak jak w moim przypadku. Mąż takiej sytuacji nie zauważył
Poza używaniem produktu wytworzonego przez nas jako pastę do zębów, ja tego samego "specyfiku" używam jako antypespirant. Sprawdza się rewelacyjnie. A wiem co mówię, bo od poniedziałku chodzę na rehabilitacja, i to jest godzina ćwiczeń, gdzie jak kończę, to jestem cała mokra, ale nie śmierdząca
Ja do pasty użyłam olejku goździkowego, bo tylko ten mieli w aptece. Ale nie dałam całej łyżeczki jak w przepisie, a ok.10 kropelek. Ostatnio udało mi się kupić olejek z mięty pieprzowej. Po umyciu w/w. pastą zębów, na czystą i mokrą szczoteczkę wkrapiam dosłownie 1 kroplę tego olejku i rozprowadzam po zębach. Wypłukuje usta i oddech super miętowy do czasu kolejnego posiłku murowany
Poniżej przepis na nietoksyczną pastę do zębów:
Olej kokosowy (1/4 szklanki)
Soda oczyszczona (1/2 szklanki)
Ksylitol (4-5 łyżek)
Naturalny olejek miętowy lub goździkowy (ok. 1 łyżeczka)
Wymieszaj sodę oczyszczoną i ksylitol z olejem kokosowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj odrobinę olejku miętowego dla odświeżającego smaku. I gotowe!
Dodam jeszcze, ze po ok. tygodnia stosowania pasty, zniknęły przebarwienia po kawie i herbacie. Pastami nawet tymi wybielającymi, nigdy nie udało mi się tego osiągnąć