Ami,Ty masz wodę "na okrągło",my mamy studnię głębinową,wybudowaną z naszej dodatkowo wpłaconej kasy,a wodę mamy w określonych godzinach,2 godz.rano i 2 godz.po południu,jest niskie ciśnienie i zamiast przyjemności z podlewania,wściekamy się bo dodatkowo zatykają się urządzenia do nawadniania.
W ub.r.zapłaciłam składki członkowskiej 64,98 ,opłata na rzecz ogrodu(w założeniu opłata śmieciowa) 20,oo, ekwiwalent za nieprzepracowane godziny 30,78 zł,opłata na inwestycje i remonty 58,14 opłata za wodę 30,78 zł + 15,60 odsetki bo nie zapłaciłam za działkę w maju.Mam działkę 350 m2 i za wodę,opłaty na inwestycje i za godziny nieprzepracowane na rzecz ogrodu(nie są organizowane takie prace,bo lepiej brać kasę),podobnie jak składki liczone są od m 2.Jak księgowa przedstawiła preliminarz to złapaliśmy się za głowę,175 zł od działki i wtedy zapłacilibyśmy również za tych nie płacących.Sprawdziłam na stronie W_wia,że za odpady na terenie niezamieszkanym uchwalona jest stawka : 0,06 m 3=12,94 zł, a za 0,08 =13,88.czyli gdybyśmy miały z sąsiadką jeden pojemnik ,albo ja na tych 2 działkach to wyszłoby w najgorszym wypadku ok.100 dzielone na 2,bo przecież 0,04 m3 byłoby taniej.
Jeśli Urząd naliczył dużo za śmieci,ok.120 tys.za rok,to przeliczył 470 działek x 40 l
i ktoś to musi zapłacić.