Hmmm,a ja dalej będę drążyć temat,bo moje storczyki rosną w nieprzeżroczystych doniczkach i w osłonkach do tego,więc muszę wiedzieć,czy nie powinnam tego zmienić
Szukam informacji na ten temat w jakimś artykule pisanym przez fachowca,bo jakoś dwa wpisy na forum z linków Samanty do mnie nie przemawiają.Co ciekawe,moje storczyki kupiłam/dostałam pięknie kwitnace i rosnace w zwykłych plastikowych nieprzeżroczystych doniczkach.Myślę i mam taką nadzieję
,ze ich uprawą zajmują sie ludzie z wiedzą i doświadczeniem
Co do storczyków rosnacych w naturze ,(tych epifitów na drzewach),to owszem korzenie mają na wierzchu,bo nie mają innego wyjścia
i nie mają dostępu do podłoża jak w domowych warunkach.Pewnie by mogły,jakby chciały rosnąć w podłozu,ale wtedy miałyby za mało swiatła,wiec z dwojga złego wybrały żywot na drzewach
Typowym epifitem o grubych korzeniach który świetnie sobie radzi w doniczkach jest Falenopsis.Mam takiego właśnie i też kwitnie ładnie przez kilka miesiecy.Ostatnio złamałam w połowie pęd kwiatowy z pąkami,ale poradził sobie wypuszczając obok złamania dwa mniejsze pędy
.Te korzenie mojego Falka i tak częściowo są na wierzchu(powietrzne).
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/Kwia ... opsis.html