Wasze ulubione kwiaty doniczkowe

Wszystko o ich pielęgnacji i uprawie

Postautor: saginata » ndz lut 18, 2007 10:45 am

Niestety to nie jest oleander-widzia³am du¿e drzewo u pani ,która da³a MI SZCZEPKÊ-A ZDJECIE JEST-SRODKOWE-NAJMNIEJSZY KWIAT -TEN Z PRAWEJ-ups-jeszcze narozrabia³am przez przypadek :oops:
saginata

Postautor: saginata » wt lut 20, 2007 8:45 am

Przyjrza³am siê dzisiaj oleandrom-i rzeczywi¶cie liscie ma identyczne-tylko mo¿e jest m³ody i dlatego inaczej rosnie-i nie kwitnie.No i ustawienie-u mnie stoi przy oknie wschodnim-a on do kwitnienia potrzebuje wystawy poludniowej.
A ten kwiat z sercowatymi li¶cmi-to dosta³ moj m±¿ w pracy na imieniny-to jest ju¿ kolejne "dziecko"-wiele juz rozdalam-ro¶nie duuu¿y,i przy g³ównej roslinie pojawia siê jedna-dwie sadzonki-tu tez jest jedna.Rozsadzam co jaki¶ czas i s± piekne-ja zostawi³am sobie dwa-bo chocia¿ dom mam duzy to miejsca brakuje.Je¿eli interesuje Ciê ten kwiat-moê wys³aæ sadzonkê-w tej chwili mam dwie.
:D
saginata

Postautor: saginata » wt lut 20, 2007 11:37 am

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0a8e28731035efdd][img:cc11b30ce6]http://images21.fotosik.pl/5/0a8e28731035efddm.jpg[/img:cc11b30ce6][/URL]
to jest moja wierzba-czy to oleander?

A teraz kwiat o sercowatych li¶ciach-co to?
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=84d53aab050b3564][img:cc11b30ce6]http://images21.fotosik.pl/5/84d53aab050b3564m.jpg[/img:cc11b30ce6][/URL]

Jeszcze jeden-te¿ nie znam,a ostatnio wyros³a mu sadzonka,wyciê³am j±-ale nie chce sie ukorzeniæ w wodzie,mo¿e trzeba do ziemi?No i pytanie -co to?

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8d6787be8db7a66c][img:cc11b30ce6]http://images21.fotosik.pl/5/8d6787be8db7a66cm.jpg[/img:cc11b30ce6][/URL]
saginata

Postautor: MaWi » wt lut 20, 2007 12:25 pm

Saginatko, wydaje mi się, że ten ostatni kwiatek, to Aechmea obejmuje ponad 150 gatunków występujących w tropikalnej i podzwrotnikowej Ameryce. Najpopularniejszy u nas gatunek to Aechmea fasciata ( wstęgowata ) o popielato - pasiastych liściach i intensywnie różowym kwiatostanie. Inne to Aechmea fulgens o koralowym kwiatostanie, Aechmea chantinii o czerwonych kwiatostanach i pięknie pręgowanych liściach oraz Aechmea miniata o kwiatostanach czerwieni z błękitem. Sprowadzona do Europy w minionym stuleciu na jakiś czas została zapomniana. W latach pięćdziesiątych ponownie podjęto jej uprawę. Roślina wytwarza gęstą rozetę złożoną z około 12 liści rosnących ku górze. Kwiatostanem jest kłos lub rozgałęziona wiecha. Każda rozeta zakwita tylko jeden raz, ale dobrze pielęgnowana roślina wytwarza odrosty zdolne do zakwitania. Dobrze rośnie w ciepłym, jasnym lecz niezbyt słonecznym miejscu. W doniczce utrzymujemy umiarkowaną wilgotność, a wodę wlewamy do lejka utworzonego przez liście. Latem często spryskujemy. Nawozimy nawozami do kaktusów nie częściej niż raz na dwa miesiące. Przesadzamy wczesną wiosną w lekko próchniczą ziemię do doniczki tylko o numer większej, bo roślina charakteryzuje się słabym systemem korzeniowym.
Nie jestem taka mądra - wspomogłam się trochę netem.:) Rozpoznalam, bo mialam kiedys takiego kwiatka. Może Onaela potwierdzi, czy się nie pomyliłam? :flower:
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: saginata » wt lut 20, 2007 12:31 pm

Dziêki-ale ten kwiat mi nie kwit³ jeszcze-a mam go prawie rok :cry:
saginata

Postautor: MaWi » wt lut 20, 2007 12:35 pm

Może jeszcze zakwitnie Saginatko?

Tak wygląda, kiedy kwitnie: Obrazek

Obrazek

Mój wyglądał tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: saginata » wt lut 20, 2007 12:38 pm

Rzeczywi¶cie-to jest ten kwiat-Aechmea-uczê siê nazwy.Wypu¶ci³ odrost-a ja wyciê³am-i chcia³am ukorzeniæ-czy to siê da?
saginata

Postautor: MaWi » wt lut 20, 2007 12:40 pm

Masz Saginatko piękne i zadbane kwiaty - jestem zachwycona! Ja miałam ten kwiatek tylko kilka miesięcy, bo wycyganiła go ode mnie ciocia.:)
Pozdrawiam!

Sama nie ukorzeniałam, wiec nie wiem...:(
Może Onaela, bo to dopiero jest prawdziwa Skarbnica!:)
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: Onaela » wt lut 20, 2007 9:17 pm

Przecenisz mnie Mawinko :cry: Z ananasowatymi nie mam duzego doświadczenia,bo jakos tak......niespecjalnie za nimi przepadam:(
Choc kiedyś dostałam w prezencie i trochę sie dokształciłam w ich pielęgnacji.I chociaż juz kwiatka dawno nie mam,to pamietam ,ze Aechmea po zakwitięciu obumiera(roślina mateczna) wydajac jednocześnie odrosty,które-odpowiednio duze- mozna ukorzeniać :)

Saginatko-piszę sie na odnózkę tego kwiatka o sercowatych liściach,tylko .....znowu mamy "zagwozdkę" :wink: Trzeba sie koniecznie dowiedzieć,jak on sie nazywa!!! :D
Onaela
Weterani

Postautor: Gość » wt lut 20, 2007 10:45 pm

Onaelu - stanowczo protestujê!:D Wiem, ¿e Cie nie przeceniam!:)

Saginatko - pytasz powy¿ej, czy to wierzba czy oleander. A ja pytam, czy to nie przypadkiem figowiec ficus?:D
Tak wygl±da

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dcef2d775fc95260.html][img:092721ed31]http://images21.fotosik.pl/8/dcef2d775fc95260.jpg[/img:092721ed31][/URL]

Natomiast ten drugi, z sercowatymi li¶æmi, to na bank jakas odmiana filodendrona!:)

O kurcze, nie zalogowa³am siê...:(
Gość

Postautor: MaWi » wt lut 20, 2007 10:51 pm

To ja tu przefrunęłam cichaczem :D

Obrazek
Awatar użytkownika
MaWi
Weterani

Postautor: saginata » śr lut 21, 2007 8:09 am

Dziêki Mawi-wszystko siê zgadza-filodendrony odnalaz³am-i to na pewno filodendron,moja wierzba wygl±da jak ta ,któr± pokaza³a¶-nie wiedzia³am ,¿e to fikus-mam jednego-Dêdolistnego-ale marnie mi ro¶nie,Benjaminki mia³am dwa-ale nie potrafiê ich hodowac-zawsze zdycha³y-ju¿ dosta³am du¿e drzewko-i po kilku latach pad³-a szkoda bo s± piêkne.
Jeszcze raz dziêkujê-ju¿ wszystko wiemy :D
saginata

Postautor: Onaela » śr lut 21, 2007 7:16 pm

No widzisz Mawi jak mnie zakasałaś :D .Rozwiazałaś obydwie zagadki!!!
Figowiec i Ficus-i wszystko wiadomo :) Obydwie rosliny mają mnóstwo nowych gatunków i odmian,ze trudno je wszystkie ogarnąć :wink:

Jednak kwiaty doniczkowe nie sa moja najmocniejszą stroną :cry:
Onaela
Weterani

Postautor: Anamaria » pt mar 02, 2007 10:45 pm

Andrzej, Lucysia - hoja ukorzeniona czeka na Was, a ja czekam na adresy : [lol]
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Andrzej » sob mar 03, 2007 2:39 am

Huraaaa... !!!!! [hopsa] [hopsa] [hopsa]
Pozdrawiam - Andrzej
Andrzej
Administrator

Postautor: lucysia » sob mar 03, 2007 2:27 pm

SUPER!!A mój stefanotis jakoś tak marnie się ukorzenia.Jak przyjdzie szklarenka to wsadzę jeszcze raz nowe pędy.Mam nadzieję ,że będzie miała lepiej
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: Onaela » ndz mar 04, 2007 12:21 am

A ja dzisiaj obcięłam pędy Aeschynanthusa do ukorzenienia :) Myślę,że pod koniec marca będą nadawały sie do posadzenia.

Poza tym dzisiaj zakwitło moje pełne Hipeastrum :D Pięknie "wstrzeli się" w Dzień Kobiet :D Zdjecia-wprawdzie ubiegłoroczne,ale roślina wyglada prawie tak samo ;) ,no może liscie są duzo mniejsze :) Obrazek Obrazek
Onaela
Weterani

Postautor: lucysia » ndz mar 04, 2007 12:02 pm

Przepiękny!!!!Właśnie takiego chciałam kupić a sprzedali mi białego.Musieli pomylić pakowacze,bo zdjęcie było czerwonego a cebula zakwitła na biało.Moja też ma już.już ochotę zakwitnąć.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani

Postautor: Onaela » wt mar 20, 2007 11:06 pm

No i kwiaty doniczkowe odeszły w zapomnienie [cry] ,kiedy ruszył sezon ogrodowy....

Ja w ubiegłym tygodniu wyszłam z supermarketu z nieplanowanymi zakupami-2 storczyki i Ornitogalum Dubium :) Takie były piekne i niedrogie-nie mogłam sie oprzeć..... [oops] To juz chyba u mnie powinno sie leczyć..... [cry]
Ornitogalum kwitnie pięknie na pomarańczowo,na dodatek juz drugi pąk wypuszcza :D
Onaela
Weterani

Postautor: Mikros » śr mar 21, 2007 9:36 am

Nie przejmuj się Onaelko, ze mną jest tak samo :D
Ciągle obiecuję sobie, że to już koniec, ani jednej doniczki więcej.
A jak zobaczę te cudowności, od razu mam awarię hamulców ;)
Ornitogalum Dubium to pewnie ten [!]

Obrazek

Przecudnej urody [!]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

Postautor: Onaela » śr mar 21, 2007 9:42 am

Ha,ha,ha, :D A to mnie pocieszyłaś Mikrosku!!! :P

Dokładnie-ten sam :) A widzę,ze Ty masz juz ich cała hodowlę [!] :D
Zauroczyły mnie te delikatne pomarańczowe kwiatuszki-na dodatek bardzo długo utrzymują się na łodydze-chyba nawet dłuzej niz storczyki [shock] I jak tu ich nie kochać????? :P
Onaela
Weterani

Postautor: Mikros » śr mar 21, 2007 9:51 am

Oj [niee] to nie moja hodowla [!]
Pościągałam kiedyś zdjęcia z netu, roślin których poszukuję i tak od razu skojarzyłam :P
Pozdrawiam [tuli]
Awatar użytkownika
Mikros
Weterani

Postautor: Onaela » sob mar 24, 2007 11:59 pm

Podziwiam moje Ornitogalum juz drugi tydzień [!] Ciagle rozwijają się nowe pączki i drugi kwiatostan wychodzi ze środka liści :) Bardzo wdzięczna roślinka,choć cebulka nieduża-niewiele wieksza od cebulki krokusa [!]
Onaela
Weterani

Postautor: Emmi » czw kwie 05, 2007 4:32 pm

:D Tak pięknie piszecie o tym ... nie wiem jak to odmienić, chodzi mi o pozyskiwanie odnóżki :D Sama uwielbiam kwiaty doniczkowe, cały okres z dzieciństwa i nastoletności upłynął mi w pokoju pełnym kwiatów i mam nadzieję, że któregoś dnia znów będę mogła powrócić do tej pasji i cieszyć się widokiem roślin. Preferuję jednak rośliny zielone, niekwitnące z racji ich zapachów, które potrafią mnie uczulać. Chociaż mam obecnie wspomnianego już Stefanotisa ale jak kwitnie muszę otwierać okno, nie da się przy nim wysiedzieć...
Ostatnio zdobyłam odnóżkę Aloesa i nie mam pojęcia jak go ukorzenić, czy może ktoś wie? Byłabym wdzięczna za szybką podopowiedź, boję się, że się zmarnuje... obecnie siedzi w wodzie, ale to chyba kiepski pomysł dla kaktusa [rol] Ziemi dla kaktusów też nie mam, więc wrazie czego jakie proporcje dać by była ziemia uniwersalna dobra dla niego?
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: Onaela » czw kwie 05, 2007 10:01 pm

Emmi-Ornitogalum nie ma odnózek-przynajmniej moje.To roslina cebulowa-kupiłam ją kwitnacą,wciaż jeszcze kwitnie na pierwszym pędzie,a drugi rośnie [lol] Aż dziwne,że z tak małej cebulki takie piekne kwiaty :)

Aloesa posadż jak najszybciej do ziemi,bo Ci zgnije [cry] .Jeśli nie masz ziemi do kaktusów,zmieszaj standardową ziemie do kwiatów z piaskiem.
Onaela
Weterani

Postautor: koliberek » pt kwie 06, 2007 6:24 am

Ja dostałam aleosa od kogos z forum, ale już nie pamietam od kogo [oops] i powiem, że pieknie mi się przyjął i rosnie jak na drożdzach :)
Mam tez to Hipeastrum - u nas zwane amarylisem. Dostałam je od mamy już dwa lata temu, ale jakos mi nie kwitnie, czy trzeba jakis specjalnych zabiegów???
Emmi- ja tego aloesa wsadziłam w zwykła ziemie uniwersalną i rosnie naprawde pieknie. Stoi na oknie od północy.
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani

Postautor: Emmi » sob kwie 07, 2007 4:30 pm

Koliberku bardzo dziękuję. Aloes siedzi już w ziemi, ale nie umiałam się opszeć i wsadziłam go w ukorzeniacz... mam nadzieję, że mu to nie zaszkodzi. Dzięki!! :D

o jej... Onaelu dopiero teraz dojrzałam Twój post... kurcz, szkoda,że wcześniej go nie zobaczyłam, bo już kwiatek siedzi w ziemi, nie będę go ruszać... ale zapamietam sobie na przyszłość... dzięki! :D
Awatar użytkownika
Emmi
Weterani

Postautor: Cebulka » ndz kwie 08, 2007 3:47 pm

hej!!

Widzę że Wy też macie tego pomarańczowego śniedka, którego miałam w zeszłym roku! Dostałam go jako kwitnącego w doniczce, dzielnie karmiłam nawoziłam a potem jak zasechł to przechowałam i teraz wypuszcza listki wsadzony do doniczki z krynią.
Czy macie już jakąs praktykę w hodowli go? Czy kwitnie co roku, czy nie można na to liczyć? Jakakolwiek uwaga praktyczna lub teoretyczna mile widziana, bo bardzo spodobała mi się kolor jego kwiatków ;)

A swoja droga to własnie jego zdjęcie (z nazwa przetłumaczona na polski) umieściłam w śmiesznych zdjęciach...

[haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: Onaela » pn kwie 09, 2007 8:34 pm

Niestety Cebulko-dopiero zaczynam moje doswiadczenia ze sniedkiem ;) ,wiec nic poradzic Ci w tej kwestii nie mogę.Mnie tez zauroczyły te pomaranczowe drobne kwiatuszki :) .Podobno mozna go rozmnażać z nasion.
na lato mozna wysadzic go do ogrodu,o ile liście wcześniej nie zaschną.
Onaela
Weterani

Postautor: amita » pn kwie 16, 2007 2:01 pm

Saginato,piękne kwiaty.Ja jestem takim hodowcą,że mam ciągle ruch w interesie.Jedne wykończę,kolejne znoszę do domu.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: saginata » pn kwie 16, 2007 3:54 pm

Amita-my¶lê ,¿e w ka¿dym domu s± jakie¶ zmiany-co¶ zdechnie mimo pielêgnacji,co¶ innego przyniose-i tak jest-u mnie nie za czêsto bo ja lubiê stabilizacjê i czêstych i du¿ych zmian nie lubiê-nigdzie. :D
saginata

Postautor: Weigela » wt kwie 24, 2007 9:34 pm

Dostałam w prezencie Storczyka.Wiem,że jest ciepłolubny tak jak ja zresztą,więc dobrze mu ze mną będzie [lol] .
Nie wiem za bardzo jak go podlewać.
Awatar użytkownika
Weigela
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w domu